img_2838

Στόχος του Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου είναι να φύγει στο εξωτερικό, για να σπουδάσει γραφιστική.

Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με την τέχνη του graffiti;
H πρώτη μου επαφή ήταν όταν ζήτησα από τη μητέρα μου να μου αγοράσει ένα σπρέι και να με πάει να «ζωγραφίσω». Ήμουν 10 ετών περίπου.

Πότε κατάλαβες ότι είχες πραγματικό ταλέντο στη ζωγραφική και το σχέδιο;
Το ταλέντο είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Το ότι τα καταφέρνω σχετικά με κάποια πράγματα πάνω στο σχέδιο δεν είναι μόνο ταλέντο, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά και πάθος πάνω σε αυτό.

Στα έργα σου φαίνεται πως ξεφεύγουν από τα περισσότερα γκραφίτι που βλέπουμε καθημερινά και θυμίζουν περισσότερο ζωγραφική. Πώς το εξηγείς αυτό;
Ο κάθε καλλιτέχνης πιστεύω πως πρέπει να έχει το δικό του χαρακτήρα ακόμα και στον τρόπο που ζωγραφίζει. Προσωπικά προτιμώ να βγάζω σε όλα μου τα έργα μια παιδικότητα, γιατί είναι από τα στοιχεία του χαρακτήρα μου που δεν θέλω να χάσω ποτέ.

img_3224

«Μου αρέσει να κάνω έργα στα δωμάτια των φίλων μου, επειδή είναι παιδιά κοντά στην ηλικία μου και μπορούν να συμμεριστούν τον κόπο μου και να κατανοήσουν καλύτερα τι πραγματικά είναι το graffiti».

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πως το graffiti φεύγει από το πλαίσιο της «αλητείας» και της «επανάστασης» και αποτελεί το next best thing της τέχνης. Ποια είναι η γνώμη σου πάνω σ’ αυτό;
Η τέχνη έχει άπειρους κλάδους. Απλώς η τέχνη του graffiti έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει πως το συγκεκριμένο είδος τέχνης γίνεται μέρος του εμπορίου. Αυτό είναι από τη μία θετικό, γιατί ένας graffiti artist μπορεί να βγάλει χρήματα κάνοντας αυτό που αγαπά (βέβαια σπάνια τόσα για να μπορεί να ζήσει από αυτά), αλλά και αρνητικό ταυτόχρονα, γιατί χάνει ένα μεγάλο κομμάτι της αυθεντικότητάς του.

«Θέλω να κάνω αυτό που αγαπώ επάγγελμα. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο, αλλά με υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλεία όλα μπορούν να γίνουν».

Ποια είναι η έμπνευση σου; Υπάρχει κάτι το οποίο σκέφτεσαι την ώρα που δημιουργείς τα έργα σου;
Είναι άπειρα πράγματα και σκέψεις που περνούν από το μυαλό μου κάθε φορά που θέλω να δημιουργήσω κάτι διαφορετικό και καινούργιο. Πολλές φορές μπορεί να μην έχω διάθεση και αυτό να με βοηθήσει να αποδώσω καλύτερα στο χαρτί. Πιστεύω πως, όταν είμαι προβληματισμένος, σκέφτομαι καλύτερα.

Έχεις κάποιο όνειρο που σε ωθεί να δουλεύεις σκληρότερα και να μην επαναπαύεσαι;
Το όνειρό μου κατά κάποιον τρόπο είναι να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα. Δύσκολο, αλλά αν κάτι το θες πολύ, σίγουρα μπορείς να το καταφέρεις. Στόχος μου είναι να φύγω στο εξωτερικό για σπουδές στον τομέα της γραφιστικής. Είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτό, είναι κάτι που το θέλω πολύ.

img_3220

«Η τέχνη του graffiti έχει αρχίσει να γίνεται αποδεκτή από τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, κάτι το οποίο σημαίνει πως το συγκεκριμένο είδος τέχνης γίνεται μέρος του εμπορίου».

Έχεις θυσιάσει πράγματα στην καθημερινότητά σου για την τέχνη;
Ο κάθε street artist μόλις βγει στο δρόμο για να δημιουργήσει πρέπει να είναι έτοιμος να θυσιάσει κάτι που λέγεται «ελευθερία», γιατί όπως είναι γνωστό στις περισσότερες περιπτώσεις την τέχνη την εκτιμούν μόνο όταν βρίσκεται μέσα σε μια πανάκριβη γκαλερί. Ωστόσο, όχι, δεν έχω θυσιάσει τίποτα – ακόμα τουλάχιστον.

Έχουμε δει τον τελευταίο καιρό να αποτυπώνεις έργα σου σε δωμάτια φίλων. Θεωρείς πως το γεγονός αυτό  αποτελεί μια αφετηρία για να ασχοληθείς επαγγελματικά με αυτό που αγαπάς;
Ακριβώς. Μου αρέσει να κάνω έργα στα δωμάτια των φίλων μου, μόνο και μόνο επειδή είναι παιδιά κοντά στην ηλικία μου και μπορούν να συμμεριστούν τον κόπο μου και να κατανοήσουν καλύτερα τι πραγματικά είναι το graffiti. Αυτό και μόνο εμένα με γεμίζει πλήρως. Τώρα, εάν θα μπορούσε να ήταν μια επαγγελματική αφετηρία, ποτέ μη λες ποτέ.

kp_kolaz1

«Το ταλέντο είναι κάτι εντελώς υποκειμενικό. Για να καταφέρεις κάτι δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο, αλλά απαιτεί σκληρή δουλειά και πάθος».

Ποιο από τα έργα σου ξεχωρίζεις έως τώρα και γιατί;
Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποια από τα έργα μου, γιατί όλα είναι εξίσου σημαντικά στο μυαλό μου, το καθένα για διαφορετικό λόγο. Αλλά αυτά που έχω πολύ ψηλά είναι όσα έχω δημιουργήσει με τους φίλους μου από την Καλαμάτα, τους Pan.k, G.K και FleXx.

Τι πρέπει να έχει στο μυαλό του ένα παιδί που τώρα αρχίζει να ασχολείται με το graffiti;
Στην ουσία και εγώ τώρα αρχίζω, άρα θα δώσω μια συμβουλή που έχω δώσει και στον εαυτό μου: υπομονή, επιμονή, σκληρή δουλεία και όλα θα γίνουν.

 

Διαβάστε ακόμα: Το «NSFW» είναι η νέα Βίβλος του ερωτισμού

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top