«Η πέρδικα του Famous είναι συνυφασμένη με την κωμωδία».

Ο γνωστός stand up comedian φωτογραφήθηκε για το Andro και μίλησε για τον συνδυασμό Bar και stand up comedy, λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης σεζόν των Famous Comedy Nights… για την οποία όμως δεν του πήραμε κουβέντα!

«Σε τσιγάρα κασετίνα απ’ όσο θυμάμαι γράφανε οι μάστορες τις μετρήσεις, πάντως όχι οι κωμικοί τα αστεία τους».

– Τι ηλικίες έχει το κοινό σου; Σε βλέπουν και νοικοκυραίοι οικογενειάρχες ή μόνο νεολαία; 

Η αλήθεια είναι ότι κανένας κωμικός δεν έχει ρωτήσει ποτέ σε παράσταση το κοινό «Έχουμε σήμερα καθόλου νοικοκυραίους οικογενειάρχες;». Αλλά γενικά το stand up πλέον έχει γίνει αρκετά mainstream. Πριν από 10 χρόνια μαζεύαμε κατά βάση νέους. Πλέον σε μια παράσταση μπορείς να δεις όλες τις ηλικίες.

– Είχα πάντα την εντύπωση ότι υπάρχει στάνταρ σε κάθε παράσταση κάποιος που γελάει σταθερά, με όλα τα αστεία  ακόμα και μόνος του, ισχύει; 

Δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Σίγουρα έχει συμβεί. Αλλά συνήθως ελπίζεις ότι το γέλιο θα έρχεται ομαδικά από το κοινό και όχι από μόνο έναν άνθρωπο που είναι συγγενής σου.

«Αν κάποιος εκνευριστεί στην παράσταση έχουμε άτομα στα πλαϊνά της σκηνής που πετάνε ηρεμιστικά βέλη από φυσοκάλαμο».

– Πού σας βρίσκουν τα αστεία που σκέφτεστε; (αυτοκίνητό, ΜΜΜ, ύπνο, σεξ, τουαλέτα, σουπερμάρκετ), τα γράφετε, τα ηχογραφείτε, τα λέτε στον διπλανό σας να κόψετε κίνηση; Παλιά τα έγραφαν στα τσιγάρα κασετίνα.

Σε τσιγάρα κασετίνα απ’ όσο θυμάμαι γράφανε οι μάστορες τις μετρήσεις. Ήταν το παλιό autocad. Ή γράφαμε λογιστικές πράξεις. Κάτι σαν ένα παλιό excel. Γενικά μια ιδέα για αστείο μπορεί να σε βρει παντού. Όταν σε βρει καλό είναι να τη σημειώσεις κάπου. Συνήθως πλέον στο κινητό. Σίγουρα οι κωμικοί είναι οι άνθρωποι που μπορεί όταν τους σκάσει ιδέα να φύγουν από όπου είναι και να διακόψουν οτιδήποτε για να πάνε να γράψουν μια ιδέα.

«Το stand up πλέον έχει γίνει αρκετά mainstream. Πριν από 10 χρόνια μαζεύαμε κατά βάση νέους».

– Τι λέει το πρωτόκολλο, το μάνουαλ του stand up comedian για κάποιον που θα βρίσει ή θα εκνευριστεί την ώρα της παράστασης;

Και αυτό δεν είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο. Αν κάποιος από το κοινό κάνει κάτι τέτοιο ο κάθε κωμικός έχει ένα δικό του τρόπο να τον αντιμετωπίσει. Εγώ προσπαθώ να το περάσω κάπως στην πλάκα για να μην χαλάσει η διάθεση όλων των άλλων. Αν δεν δουλέψει έχουμε και κάποιους στα πλαϊνά της σκηνής που πετάνε ηρεμιστικά βέλη από φυσοκάλαμο.

«Οταν δίνεις στον κόσμο ένα συνδυασμό με ωραία μπαρ, καλό ουίσκι και κωμικούς, θεωρώ ότι είναι σχετικά απλό να αγκαλιάσει το εγχείρημα».

– Σου δίνει κάποιος αύριο 20 εκατομμύρια ευρώ. Τι αλλάζεις στο stand up στην Ελλάδα;

Δεν νομίζω ότι τα λεφτά είναι αυτά που θα φέρουν τις αλλαγές που χρειάζεται το stand up comedy στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια το είδος εξελίσσεται υπέροχα και απλά με τον χρόνο και την δουλειά θα γίνεται όλο και καλύτερο. Αν έπρεπε οπωσδήποτε να τα ξοδέψω θα τα έδινα κάποια για να φτιαχτεί ένα ωραίο comedy club. Ένα μόνιμο στέκι του stand up comedy. Τώρα μετά από αυτό θα μας έμεναν λογικά 19 εκατομμύρια 900 χιλιάδες τα οποία δεν ξέρω τι θα τα έκανα. Ίσως να έφτιαχνα 5-6 τηλεοπτικές εκπομπές με κωμικούς μόνο.

– Ανάμεσα στο marketing και το stand-up, διάλεξες τον δεύτερο, και πιο δύσκολο δρόμο, ειδικά για τα δεδομένα της Ελλάδας τότε. Τι σε ώθησε σε αυτό;

Η κωμωδία ήταν αυτό που ήθελα να κάνω από πάντα. Το μάρκετινγκ ήρθε στην κλασική λογική Ελλήνων γονιών που λέγανε πάρε ένα πτυχία και μετά κάνε το χόμπι σου. Ήταν ξεκάθαρο για εμένα από την αρχή ότι δεν θα ασχοληθώ με αυτό που σπούδασα. Επίσης όταν εγώ βγήκα στην αγορά εργασίας ήταν η περίοδος που 9 στις 10 διαφημιστικές κλείνανε. Οπότε το stand up ίσως και να ήταν ένας πιο σίγουρος δρόμος.

– Ποιος είναι ο πιο αστείος άνθρωπος που έχεις συναντήσει στη ζωή σου και τι συγκεκριμένα στοιχεία του χαρακτήρα του σε έκαναν να γελάσεις περισσότερο;

Οι φορές που γελάω πιο πολύ είναι όταν βρίσκομαι σε παρέα με φίλους ή με συναδέλφους. Και αυτό γιατί εκεί το χιούμορ δημιουργείται ομαδικά. Ο ένας λέει κάτι, ο άλλος συμπληρώνει, ο τρίτος το καρφώνει. Είναι σαν να έχεις ένα writers room.

«Οι φορές που γελάω πιο πολύ είναι όταν βρίσκομαι σε παρέα με φίλους ή με συναδέλφους».

– Famous Grouse και Famous Comedy Nights αποφασίζουν να φέρουν το stand up στα bars. Πόσο εύκολο είναι για έναν κωμικό να φύγει από τον χώρο του «σανιδιού» και να παίξει στον χώρο του bar, με τους ρυθμούς που έχει ένα bar.

Από τα μπαρ ξεκινήσαμε. Στα μπαρ φτιάξαμε το stand up. Στα δέκα χρόνια που το δουλεύουμε έχουμε περάσει πολύ περισσότερο χρόνο σε μπαρ παρά σε θέατρα. Είναι πάντα μια πρόκληση το μπαρ. Έχει θόρυβο, κόσμο που δεν κάθεται θεατρικά, κόσμο που δεν κάθεται, άτομα που μπαινοβγαίνουν, μπάρμεν που χτυπάνε σέικερ, μπάρμεν που βάζουν μπλέντερ. Αλλά όπως και να έχει είναι ωραία. Έχει κάτι γοητευτικά δύσκολο.

«Αν σκεφτούμε τα πιο κωμικά καρτούν εγώ θα διάλεγα το σκίουρο του Ice Age, τον βραδύποδα από το Zootropolis και την πέρδικα του Famous».

– To πρώτο season των Famous Comedy Nights ολοκληρώθηκε με 6 sold out events. Τι έκανε τον κόσμο να τα αγκαλιάσει τόσο πολύ;

Το stand up comedy ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει εδώ και καιρό. Έχει το κοινό του που το παρακολουθεί φανατικά. Οπότε όταν του δίνεις ένα συνδυασμό με ωραία μπαρ, καλό ουίσκι και κωμικούς θεωρώ ότι είναι σχετικά απλό να το αγκαλιάσει σαν εγχείρημα. Το ωραίο με αυτές τις βραδιές είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του κοινού ερχόταν πρώτη φορά σε παράσταση stand up comedy.

«Το stand up comedy ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει εδώ και καιρό».

– Πώς κατάφερε το whisky με την πέρδικα να στηρίξει το stand-up comedy και να προχωρήσει στα Famous Comedy Nights;

Η πέρδικα του Famous είναι συνυφασμένη με την κωμωδία. Αν σκεφτούμε τα πιο κωμικά καρτούν εγώ θα διάλεγα το σκίουρο του Ice Age, τον βραδύποδα από το Zootropolis και την πέρδικα του Famous. Τώρα πέρα από αυτό το κομμάτι το σημαντικό για εμάς είναι ότι το Famous Grouse σαν brand μπήκε σε ένα πρότζεκτ και το αγκάλιασε αντί να προσπαθήσει να το αλλάξει και να το φέρει στα μέτρα του. Μας έδωσε την ελευθερία να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Κάτι πολύ, πολύ, πολύ σπάνιο για ένα brand.

– Τον Μάρτιο ολοκληρώνεται και το Season 2 των Famous Comedy Nights. Μας επιφυλάσσει κάτι άλλο το μέλλον; Τι έχουμε να περιμένουμε;

Όπως λέει και ο Μπόγκαρντ στην ταινία Casablanca: «This is the beginning of a beautiful friendship».

 

Διαβάστε ακόμα: Famous Comedy Nights. Κλασικές και… twisted προτάσεις σερβιρίσματος για το ουίσκι μας.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top