Ταριχεύοντας την ευτυχία

Jacques-Henri Lartigue, «ο κάτοικος των άστρων που ήρθε στη Γη για να απολαύσει το θέαμα». Καταφέρνοντας με το φακό και τη ζωή του να δώσει ένα περίσσευμα χάρης, μια ανακουφιστική ελαφρότητα. Που σήμερα, 40 περίπου χρόνια μετά, έχουμε ψυχικά ανάγκη όσο τίποτε άλλο.

Bibi και Denise Grey, Ιούλιος juillet 1926

Bibi και Denise Grey, Ιούλιος juillet 1926

Ο Lartigue είναι η τέλεια εικόνα του ερασιτέχνη: πλούσιος, κληρονόμος, ζωγράφος, ντιλετάντης της φωτογραφίας, έκανε έκθεση για πρώτη φορά στα 69 του χρόνια στη Νέα Υόρκη.

Με τον Richard Avedon. Δίπλα η Rene Pelle

Με τον Richard Avedon. Δίπλα η Rene Pelle

Γεννήθηκε σαν σήμερα, 13 Ιουνίου. Όταν του χαρίσανε την πρώτη του φωτογραφική μηχανή, το 1901, ήταν επτά ετών. Έκτοτε δεν προσπάθησε να τεκμηριώσει την ευτυχία των άλλων ανθρώπων.

Picasso, Cannes, 1955 και η Florette.

Picasso, Cannes, 1955 και η Florette.

Μέσα απ’ τις φωτογραφίες του, από τις πιο όμορφες του 20ου αι., για τον εαυτό του μας μιλάει την κάθε στιγμή, για τις ανακαλύψεις και τις απολαύσεις του, ένας δανδής, ένας τεράστιος εγωιστής πεινασμένος για ευτυχία. Κάποιος που δεν αναζητούσε το χαμένο χρόνο και λυπόταν που δεν μπορούσε να φωτογραφίσει τα αρώματα.

lartigue-11

Η ζωή στη Belle Epoque.

Μας έδειξε τη ζωή της Belle Epoque στο Παρίσι, το Biarritz, τη Νίκαια, την Deauville. Και την ταχύτητα – αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ποδήλατα. Μας έδειξε τένις και καταδύσεις, ηλιοθεραπεία και ιστιοπλοΐα.

Λατρεύει να αποτυπώνει άλματα, εκείνα των σπορτίφ κι εκείνα των παιδιών, άλματα μαγικά, πτήσεις ενός Ικάρου. Στην κηδεία του το 1986, κάτω απ’ τις ελιές, οι γυναίκες φορούσαν όλες ανοιξιάτικα φορέματα με λουλούδια.

Κυρίως, όμως, μας έδειξε τις γυναίκες, εκείνες που παίρνει στο κατόπι, εκείνες που θαυμάζει, εκείνες που ποζάρουν γι’ αυτόν, εκείνες που καμαρώνουν στο δάσος της Βουλώνης (τότε) και τις κομψές με τα καπελίνα στις ιπποδρομίες ή εκείνες που αποτυπώνει λάθρα με το φακό του. Εκείνες που αγαπά και καμιά φορά παντρεύεται· την Bibi, την πιο φυσική, τη Rene, την πιο μυστηριώδη, τη Florette, την πιο αισθησιακή, την Coco.

Florette

Florette

Ο Cecil Beaton από τα κλισέ του εμπνεύστηκε για να φτιάξει τα κοστούμια του «My Fair Lady». Τους διάσημους τους βαριέται, εκτός κι αν είναι φίλοι του, όπως ο Sacha Guitry, ο Cartier Bresson, ο Maurice Chevalier, ο Cocteau, ο Helmut Newton. Τον πόλεμο προσπαθεί να τον αφήσει έξω απ’ τη ζωή του ή σχεδόν· αρνείται το χάος του κόσμου.

No 1084

No 1084

Λατρεύει να αποτυπώνει άλματα, εκείνα των σπορτίφ κι εκείνα των παιδιών, άλματα μαγικά, ονειρικά, πτήσεις ενός Ικάρου. Στην κηδεία του το 1986, κάτω απ’ τις ελιές, οι γυναίκες φορούσαν όλες ανοιξιάτικα φορέματα με λουλούδια.

 

Διαβάστε ακόμα: Φελίνι – 95 χρόνια από τη γέννηση του Maestro των maestri.

Εικόνες από την έκθεση  “Lartigue, la vie en couleurs“, που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Maison Européenne de la Photographie από τις 26 Ιουνίου 2015, με πρωτότυπα έργα του.

Εικόνες από την έκθεση “Lartigue, la vie en couleurs“, που πρόκειται να παρουσιαστούν στο Maison Européenne de la Photographie από τις 26 Ιουνίου 2015, με πρωτότυπα έργα του.

beatles

Βeatles στην πισίνα | Στο ζαχαροπλαστείο

ο Lartigue

Ο Lartigue. Τους διάσημους τους βαριόταν, εκτός κι αν ήταν φίλοι του. Καλύτερα οι “ανώνυμες” της φωτογραφίας.

6203243316_2c5d4d5ddf_b

Αιχμαλωτίζοντας στιγμές καθημερινής μαγείας. Λάτρευε να αποτυπώνει άλματα…

Chou Valton, Playa de La Garoupe Antibes 1932.

Η Chou Valton λιάζεται λίαν ξεδιάντροπα για την εποχή, σε παραλία της Antibes. Είναι το 1932, βλέπετε.

6-

Non, non, non… Δεν είναι η Μαντόνα.

81Zg-5mk0zL

Aριστερά: Ο Lartigue λατρεύει το ναρό, τους σπορτίφ και τους sans-souci. Δεξιά: Ο Abel Gance στο Beauvallon, το Σεπτέμβριο του 1927.

jacques-henri-lartigue-1

Λατρεύει να αποτυπώνει άλματα, εκείνα των σπορτίφ κι εκείνα των παιδιών.

1919-066a

Ο Lartigue στο Cap Du Dramont, το Μάρτιο του 1919.

Jacques-Henri-Lartigue1

To νερό, ο αέρας, η ζωή και η φωτογραφία.

Button to top