Oι Les Slovaks θα παρουσιάσουν την παράσταση Journey Home την Κυριακή 22/7 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας.

  Η χορευτική κολεκτίβα από τη Σλοβακία, μια παρέα πέντε φίλων, οι οποίοι μάλιστα κάποτε συγκατοικούσαν, αναμιγνύει την παράδοση με το σύγχρονο χορό σε ένα δημιουργικό αποτέλεσμα όπως οι μικρές ιστορίες με το όνομα Journey Home που θα παρουσιάσουν στο κλείσιμο του Φεστιβάλ. Αναμιγνύουν την παράδοση με τα σύγχρονα χορευτικά ρεύματα για να πουν ιστορίες που επιμένουν στο ανθρώπινο «μαζί».

  -Εστιάζετε στη συλλογικότητα σε έναν κόσμο στον οποίο η πιο ορατή κοινωνική τάση είναι ο ατομισμός. Γιατί;
  Δεν ήταν μια προκαθορισμένη απόφαση από την πλευρά μας. Ήμασταν πάντοτε μια ομάδα φίλων και οι Les Slovaks είναι η επαγγελματική επέκταση αυτής της φιλίας. Ωστόσο θα πρέπει να αναφέρω ότι μεγαλώνοντας στη Σλοβακία, εκεί γύρω στο 1989, υπήρχε ακόμα έντονη η «οσμή» της συλλογικότητας και ο κόσμος περνούσε μεγάλο μέρος του χρόνου του στο μαζί.

  «Ο χορός είναι η καρδιά και η ψυχή, ρεαλιστικά και μεταφυσικά. Αναπτύσσεται, μεγαλώνει σε όλα τα στρώματα της ανθρώπινης έμπνευσης και ήταν ανέκαθεν εδώ».

  -Έχετε δεχτεί επιρροές από άλλες χορευτικές «γλώσσες» προκειμένου να αναπτύξετε τη δική σας;
  Ξεκινήσαμε την πορεία μας στο χορό ως παραδοσιακοί χορευτές. Ο σύγχρονος χορός και το μπαλέτο ήρθαν μετά. Το λεξιλόγιό μας έγκειται στο να διατηρήσουμε παρούσες όλες αυτές τις επιρροές και να τις αναμίξουμε ελεύθερα.

  -Η παράστασή σας, το Jouney Home, που θα δείξετε σε τι εστιάζει από άποψη μουσικής, κίνησης και αφήγησης;
  Η μουσική η οποία θα είναι ζωντανή από τον Simon Thierree έχει έντονη παραδοσιακή υφή, τόσο από τη Σλοβακία όσο και από άλλα σημεία της Ευρώπης. Όπως προανέφερα, η κινησιολογική μας γλώσσα συνδυάζει δημιουργικά διάφορα στοιχεία, αλλά στο Journey Home είναι ο παραδοσιακός σλοβακικός χορός που κυριαρχεί σε κάθε ενότητα της παράστασης. Επιπλέον δεν υπάρχει κάποια πραγματική αφήγηση αλλά το έργο είναι γεμάτο νοσταλγία, χιούμορ και υπαινιγμούς από την πατρίδα.

  Στην Ελλάδα μας αρέσει ο φιλόξενος και ζεστός κόσμος, η εξαιρετική κουζίνα, τα νησιά και βέβαια ο ωραίος χορός και το χρώμα της θάλασσας.

  -Τι σημαίνει για εσάς ο χορός τελικά;
  H oυσία του χορού είναι ότι δεν συμβαδίζει με κάποιο αυστηρό νόημα, χωρίς ωστόσο να χάνει τη σημασία του. Είναι η καρδιά και η ψυχή, ρεαλιστικά και μεταφυσικά. Ο χορός αναπτύσσεται, μεγαλώνει σε όλα τα στρώματα της ανθρώπινης έμπνευσης και ήταν ανέκαθεν εδώ. Δεν χρειάζεται να τον ερμηνεύσουμε, απλά υπάρχει!

  -Θα συνεργαζόσασταν με κάποιο ελληνικό χορευτικό σχήμα;
  Με ευχαρίστηση!

  «Στο παρελθόν ο χορός ήταν πολύ δυναμικός και προσαρμοστικός. Αγκάλιασε και αγκαλιάζει πολλές άλλες μορφές τέχνης, δημιουργώντας νέα υβρίδια. Πιστεύω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί».

  -Πώς βλέπετε την εξέλιξη του χορού σήμερα;
  Είναι δύσκολο να κάνω προβλέψεις. Συνήθως η τέχνη αντανακλά το πρόσωπο της κοινωνίας. Στο παρελθόν ο χορός ήταν πολύ δυναμικός και προσαρμοστικός. Αγκάλιασε και αγκαλιάζει πολλές άλλες μορφές τέχνης, δημιουργώντας νέα υβρίδια. Πιστεύω ότι αυτή η τάση θα συνεχιστεί.

  -Στην παράστασή σας θα παρουσιάσετε κάποιες σύντομες χορευτικές βινιέτες. Αυτό έχει να κάνει με μια εικαστική προσέγγιση;
  Οι σύντομες χορευτικές βινιέτες είναι ο τρόπος που δομούνται οι παραδοσιακές χορευτικές μας παρουσιάσεις. Μετά από το πρώτο μας έργο, το Opening Night, όπου οι ενότητες είναι πιο μεγάλες και οι σκηνές αδιαίρετες, θελήσαμε να δημιουργήσουμε μικρότερες φόρμες με ξεκάθαρη αρχή και τέλος.

  -Και τι σας αρέσει στην Ελλάδα;
  Το πώς κάποιος μπορεί να γίνει πιο λιτός αλλά υπάρχουν κι άλλα: ο φιλόξενος και ζεστός κόσμος, η εξαιρετική κουζίνα, τα νησιά και βέβαια ο ωραίος χορός και το χρώμα της θάλασσας.

  Ιnfo: Oι Les Slovaks θα παρουσιάσουν την παράσταση Journey Home την Κυριακή 22/7 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας – Κεντρική σκηνή, στις 22:00.

   

  Διαβάστε ακόμα: Λέοναρντ Κόεν – «Γεννήθηκα φορώντας κοστούμι»

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top