The Mystic Party, Mykonos Biennale 2013 photo by Tassos Vrettos

  The Mystic Party από τη Mykonos Biennale 2013
  photo by Tassos Vrettos

  Γιατί στη Μύκονο; Και γιατί στη Μύκονο που τα έχει όλα εκτός από Τέχνη;

  Στο εξωτερικό η Μύκονος παραμένει το σύμβολο του ’60 και του ’70. Το νησί με την διονυσιακή ενέργεια της απελευθέρωσης οπού ο κόσμος χορεύει, κολυμπά κι ερωτεύεται απλά και δημοκρατικά, δίχως εξαναγκασμούς σε πορνεία και παιδεραστία κάτι που συμβαίνει στις κλειστές, αυστηρές κοινωνίες. Η Μύκονος είναι όμορφη για τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ολόκληρη ένα γλυπτό, δίδαξε τέχνη κι ομορφιά σε απλούς επισκέπτες αλλά και σε μεγάλους καλλιτέχνες που έρχονταν να εμπνευστούν. Γιατί από τα εκκλησάκια και τους μύλους μέχρι τα σοκάκια και καΐκια ,τα μυστικά των ψαράδων μέχρι τον άρτο και τα χοιροσφάγια, όλα είναι τέχνη. Τα τελευταία χρόνια έχει καταστραφεί ο κόσμος όλος με απίστευτη, μοντέρνα κι ακριβή κακογουστιά και λάθος νοοτροπία. Η Μύκονος Μπιενάλε είναι μια γιορτή που ενώνει την παραδοσιακή και την ιστορική ομορφιά με το τώρα μέσα από την σύγχρονη Τέχνη. Τονώνοντας και τιμώντας το παρελθόν,  απελευθερώνοντας την τέχνη από τον συστηματικό επαγγελματισμό, κάνοντας την φιλοσοφία πράξη.

  Λυδία Βενιέρη

  “Η Κρίση είναι μούσα” για τη Λυδία Βενιέρη.

  Στήνεις μόνη σου μια Μπιενάλε, που πρόκειται για τεράστια δουλειά, με ελάχιστη βοήθεια από φίλους, ενώ κατοικείς στη Νέα Υόρκη. Από πού πηγάζουν τα κέφια και η ενέργεια;

  Σίγουρα η Κρίση είναι μούσα εφόσον μπήκε στο μυαλό μου και δεν θα απαλλασσόμουν αν δεν έκανα κάτι για αυτήν κι έτσι το 2013 ίδρυσα αυτή την γιορτή. Το θέμα της πρώτης Μπιενάλε ήταν Κρίση και Παγανισμός. Ενάντια στην μελαγχολία , την κατάθλιψη αλλά και τον διασυρμό της Ελλάδας και των Ελλήνων στο εξωτερικό. Ήταν εξωφρενικός ο ρατσισμός που είχε δημιουργηθεί. Το σκληροπυρηνικό πνεύμα του και τα χαμερπή σχόλια ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, τους γέρους, τα σχολεία, το δημόσιο, έχοντας το χρήμα ως κριτήριο και παράγοντα για τα πάντα. Ζώντας τόσα χρόνια στο εξωτερικό -πριν την Νέα Υόρκη, έζησα δεκατέσσερα χρόνια στο Παρίσι- , κι ίσως επειδή η μυθολογία που εμπνέει το έργο μου είναι μέρος του τρόπου που αντιλαμβάνομαι την ζωή, έχω διαφορετική αντίληψη για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Για το τι συμβαίνει στο Μεξικό και στην Αργεντινή, στην Συρία και στην Ρωσία, για το πως εξαφανίστηκε η Γαλλία από τον χάρτη των υπέρ δυνάμεων.

  Στο εξωτερικό η Μύκονος παραμένει το νησί με την διονυσιακή ενέργεια της απελευθέρωσης οπού ο κόσμος χορεύει, κολυμπά κι ερωτεύεται. Aπλά, δημοκρατικά, δίχως εξαναγκασμούς σε πορνεία και παιδεραστία κάτι που συμβαίνει στις κλειστές, αυστηρές κοινωνίες.

  Η Λερναία Ύδρα έχει πολλά κεφάλια, αλλά πρόσωπα διαφορετικά. Φασιστικά, σοσιαλδημοκρατικά, θρησκευτικά, χουλιγκανικά, που όμως δεν είναι παρά μάσκες μιας πολύ διαβολικής δύναμης την ώρα που ξεψυχά.  Ωστόσο τα μέσα ενημέρωσης έχουν βυθίσει τον κόσμο σε mass production stress, σε στάση αυτοάμυνας -που είναι πολύ εξαντλητική γιατί δεν επιτρέπει χώρο για αληθινή ζωή και δημιουργία. Άκουγα τα νέα παιδιά να περιγράφουν με τόσο μελανά χρώματα την πραγματικότητα στις κόρες μου που ζουν στην Αμερική  και όπου η ζωή είναι πραγματικά σκληρή. Νέοι πανέμορφοι, μορφωμένοι, με ταλέντα, δίπλα στα κύματα και πάνω στην άμμο, να περιγράφουν το αδιέξοδο που τους σφίγγει την καρδιά και να τα βλέπουν όλα μπροστά τους μαύρα. Γιατί τα λόγια δεν βοηθούν, τι είπε η Κοκκινοσκουφίτσα, τι της απάντησε ο λύκος και τι συμφώνησαν τελικά, σαν ανέκδοτο ακούγεται , αυτοί οι διάλογοι είναι καλοί γιατί κυλά ο χρόνος κι ίσως αντί να φάει ο λύκος την Κοκκινοσκουφίτσα μπορεί να εμφανιστεί καμία αρκούδα. Εγρήγορση, δημιουργία και επισημότητα είναι μια στάση γιορτινή που ενώνει το ανθρώπινο πνεύμα και την κοινή λογική.

  Thordis Adalsteinsdottir - Mercy

  Mercy – της Ισλανδής Thordis Adalsteinsdottir

  Είσαι στην προσωπική σου δουλειά σε ένα δημιουργικό ντελίριο εδώ και πολλά χρόνια. Γκαλερί που σε αντιπροσωπεύουν στην Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Τόκυο και συνεχείς εκθέσεις σου με καινούργια έργα. Η εντατική ενασχόληση με τη Μπιενάλε της Μυκόνου δεν σε καθυστερεί; Γιατί σου είναι τόσο σημαντική;

  Όντως έχω ριχτεί με πάθος στη Μύκονο Μπιενάλε κι η αιτία είναι ότι έχω ένα όραμα μπροστά μου και το πλάθω. Μπορεί το μέλλον της χώρας να είναι τα κομπιούτερ ή οι τράπεζες εγώ όμως αυτό που καταλαβαίνω κι αντιλαμβάνομαι είναι η πρωτογενής δύναμη της Τέχνης. Η Ελλάδα είναι ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αλλά και το σύμβολο οιουδήποτε θετικού στοιχείου στην βάση του πολιτισμού των ανθρώπων. Η Ελλάδα είναι σχεδόν μια ουτοπία με το νησί του Ασκληπιού, του Πυθαγόρα, της Αποκάλυψης, του Ικάρου, του Μινώταυρου… Θά ‘πρεπε να γεμίσει με ξένα πανεπιστήμια, συνέδρια, γιορτές  και ανθρώπους που τιμούν και δοξάζουν τον τόπο μυημένοι στα έθιμα, στις γεύσεις, στις ιστορίες. Και ταυτόχρονα ο Έλληνας να γίνεται οικοδεσπότης της κουλτούρας που κοινωνεί, βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό του .

   Δεν στήνω μια έκθεση, δημιουργώ ένα ιδεώδες που θά ‘θελα να εξαπλώνεται στο εξωτερικό. H Eλλάδα θά ‘πρεπε να γεμίσει με ξένα πανεπιστήμια, συνέδρια, γιορτές  και ανθρώπους που τιμούν και δοξάζουν τον τόπο μυημένοι στα έθιμα, στις γεύσεις, στις ιστορίες.

  Δεν στήνω μια έκθεση, δημιουργώ ένα ιδεώδες που θά ‘θελα να εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα κι ακόμα πιο πολύ στο εξωτερικό. Όπως μου είπε ο Κώστας Γαβράς που τιμούμε με το βραβείο Μαντώ, το οποίο απευθύνεται στους Έλληνες που δοξάζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό , είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να ακούγεται η Ελλάδα για κάτι καλό, για λόγους που υπενθυμίζουν το ελληνικό ιδεώδες και  ξεσηκώνουν κύμα φιλελληνικό. Μέσα σε όλες τις δράσεις θα είναι κι αυτή που χορευτές θα πατήσουν σταφύλια  και θα κάνουμε το πρώτο κρασί της μπιενάλε στην γιορτή της λήξης. Πριν από αυτό, 27 κι 28 Αυγούστου γίνεται φεστιβάλ χαρταετού με τοπ kite artists  άλλα και οργανωμένο work shop από τους ιδρυτές του αντίστοιχου φεστιβάλ στο Λος Άντζελες το οποίο άρχισε σαν διαμαρτυρία ενάντια στις πετρελαιοπηγές που συνεχίζουν και λειτουργούν μέσα στην πόλη. Η ομορφιά, η πράξη, αυτού που κάνουν μεταδίδει μεγάλη δύναμη και ψυχική ανάταση. Για μένα η τέχνη είναι και ίαση και σκηνοθετώ μια Φελινική γιορτή της οποίας ακολουθώ το όραμα.

  The Sylvia Macci dance group presented "Yaloudes" a work inspired by Mykonian sea ghosts.

  Από το χορευτικό δρώμενο “Yaloudes” της χορευτικής ομάδας Sylvia Macci, εμπνευσμένο από τα θαλάσσια στοιχειά της Μυκόνου.

  Μήπως το ότι παρότι έρχεσαι στην Ελλάδα συχνά, η μόνιμη διαμονή σου τόσο μακριά, σου δημιουργεί εκτός από νοσταλγία και μια εικόνα εξιδανικευμένη για τη χώρα και σε κάνει να πιστεύεις πως όλα μπορούν να εξυψωθούν στον ιδανικό τους εαυτό;

  Αυτό συμβαίνει, αλλά από την άλλη, μήπως αν  εμένα εδώ με έπληττε η θλίψη κι ο κυνισμός κι η αδράνεια. Αποφεύγω να κοιτώ τα απαίσια πράγματα γύρω μου, τα κτήρια, τις ταμπέλες, τα αυτοκίνητα, την τηλεόρασή, ακόμα και το πως ντύνονται οι άνθρωποι, κι όσο πιο πολύ χρήμα έχει πέσει τόσο πιο άσχημα είναι. Με μια μοντέρνα πρακτικότητα οι Έλληνες καταστρέφουν καθημερινά την χώρα τους χτίζοντας τέρατα. Έτσι ήταν η Κηφισίας όταν γεννήθηκα; Είναι δυνατόν να γίνεται η Αρτ Αθήνα στα ασχημότερα κτίρια που υπάρχουν; Στο Μοναστηράκι πήγα σε μπαράκια καινούργια που είναι πάρα πολύ όμορφα, όπου χρησιμοποιούν τους παλιούς τοίχους, τα δέντρα και φτιάχνουν εικόνες μαγικές και διαχρονικές. Η ντιζαινάτη κακογουστιά με πληγώνει αφάνταστα. Ο Τσαρούχης είχε πει ότι κάποτε οι μαικήνες θα πληρώνουν για να γκρεμίζουν κι όχι να χτίζουν, αυτή τη στιγμή περιμένω.

  The Mystic Party, Mykonos Biennale 2013 photo by Tassos Vrettos

  The Mystic Party από τη Mykonos Biennale 2013
  photo by Tassos Vrettos

   Σε ένα νησί του Διονύσου γιατί πιστεύεις ότι χωράει και ο Απόλλωνας; 

  Γίνεται γλέντι χωρίς μουσική; Πως πας στην Δήλο, αν όχι από την Μύκονο; Ο Αλέξης ο Φιδετζής στο έργο μελέτη που έκανε όταν παρουσιάσαμε το 2014 την Μύκονο Μπιενάλε  στο Παρίσι παρατήρησε ότι όντως τα αρχαία Μυκονιάτικα νομίσματα φέρουν πάνω τους την μορφή του Διόνυσου! Και προκειμένου να μην μας πετάξει κανένα μήλο η Έρις , όλοι είναι καλεσμένοι! Το διεθνές φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο θέατρο της Λάκκας 3,4,5,6,και 7 του μηνός είναι επίσης ανοιχτό στον κόσμο .

  Mykonos Biennale 2013 , Tassos Vrettos

  Προσκυνητές της Τέχνης, Mykonos Biennale 2013 , Tassos Vrettos

   Τι είναι για σένα η Μύκονος;

  Α, είναι ο άνεμος στα καλάμια, τα γιγαντιαία βράχια και η γεύση της θάλασσας που με κάνουν να νιώθω μέσα μου το προπαππούδικο DNA, είναι γιατί μπορώ και διαστέλλομαι πέρα από το σώμα μου, ενώνομαι  με όλα τα άλλα, γίνομαι γεράνι, σκιά στον κήπο, αέρας . Είναι το ερημητήριο και η αέναη γιορτή, είναι οι ερωτεύσιμοι γεροτσαμπουνιέριδες  κι οι μεσόκοπες drag queens και φυσικά η Άνω Μερά και το στοιχειωμένο σπίτι της οικογένειάς μου.

  The Mystic Party, Mykonos Biennale 2013 photo by Tassos Vrettos

  The Mystic Party από τη Mykonos Biennale 2013
  photo by Tassos Vrettos

  Τι είναι αυτό που κάνει καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να θέλουν όχι μόνο να στείλουν έργα τους, αλλά και να ταξιδέψουν μέχρι τη Μύκονο με δικά τους έξοδα;

  Διεθνώς η Μύκονος είναι σύμβολο μιας χαρούμενης απελευθέρωσης που την καθιστά προσωπικό προορισμό κάτι που ο καθένας το χρωστά σαν τάμα στον εαυτό του. Οπότε όταν εγώ τονώνω αυτή την έννοια μέσω της τέχνης κάτω από θεματικές ενότητες όπως  Κρίση και Παγανισμός ή Αντίδοτο, σε μια περίοδο που ο κόσμος βομβαρδίζεται με λάθος προβληματισμούς, η πρόσκληση γίνεται έκκληση για κάτι πιο εσωτερικό στο οποίο οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται γιατί αισθάνονται τη συγγένεια.

  aIMG_5992

  “Διεθνώς η Μύκονος είναι σύμβολο μιας χαρούμενης απελευθέρωσης που την καθιστά προσωπικό προορισμό κάτι που ο καθένας το χρωστά σαν τάμα στον εαυτό του.”

  Τι ακριβώς είναι το Κυνήγι Θησαυρού στη Δήλο, και ο ευρών αμοιφθήσεται και πώς;
  Σαράντα διεθνείς καλλιτέχνες πολύ γνωστοί και ανερχόμενοι εσωκλείουν την έννοια του αντιδότου σε ένα μικρό μεταλλικό μαύρο κουτί . Τα κουτιά αυτά θα σκορπιστούν στην Δήλο όπου θα γίνει ένα κυνήγι θησαυρού και θα ακολουθήσει η τελετή του ανοίγματος των κουτιών . Όποιος βρίσκει ένα κουτί θα ανταμείβεται με ένα μπουκάλι Αντίδοτο. Μυστικό. Είναι πολύ ωραίο και συγκινητικό αυτό που θα ανακαλύψεις όταν αυτά τα κουτιά ανοιχτούν -ιδιαίτερα από τους ξένους καλλιτέχνες που έχουν πραγματικά κλείσει σε αυτά την αγάπη τους για την Ελλάδα. Tα κουτιά θα εκτίθενται μετά το Κυνήγι του Θησαυρού και για όλο το καλοκαίρι στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας.

  Mykonos Biennale 2013 , Tassos Vrettos

  Στους Μύλους: Άποψη από τη Biennale του 2013 . Φωτογραφία: Tassos Vrettos

  Πώς είναι κανείς σίγουρος ότι ένα προσωπικό όραμα μπορεί να διευρυνθεί και να γίνει συλλογικό;
  Ένα όραμα είναι μια στιγμή που προβάλλεται στο μέλλον. Περιέχει μεγάλη ενέργεια, αλλά και μέθη μεταδοτική όπως ένας ο χορός, μια επανάσταση ή ένα άθλημα. Είναι συλλογική δημιουργία η προσευχή. Η Μύκονος Μπιενάλε που περιέχει τις τέχνες και την παράδοση, την φύση και τον ανθρωπισμό δεν μπορεί να μην κοινωνήσει το πνεύμα της μια τέτοια στιγμή που την έχει τόση ανάγκη ο κόσμος.

  aIMG_6496

  “Και η προσευχή τι είναι; Συλλογική δημιουργία, αυτό είναι.”

  Αυτή η Μπιενάλε της Μυκόνου μοιάζει να θέλει να είναι μια γιορτή. Η χαρά και η γιορτή είναι ζητούμενα της Τέχνης σε μια εποχή που το contemporary art διακρίνεται για τη μεγάλη του σχέση με τη φιλοσοφία;

  Διακρίνεται επίσης για την μεγάλη του σχέση με το χρηματιστήριο και το σύστημα όπου η τέχνη γίνεται λαϊκό προσκύνημα προς κατανάλωση που θυμίζει τραστ, χώρια την δυσάρεστη προβληματική που θυμίζει τα μέσα ενημέρωσης καθώς και τον εμφανή σνομπισμό απέναντι στην ομορφιά, την παράδοση και οτιδήποτε ευχάριστο γενικά εκτός του χαζοχαρούμενου ντιζάιν -μια και τα παιδιά μαθαίνουν την τέχνη στα πανεπιστήμια ως προϊόν.

  «Aν  εμένα στην Ελλάδα θα με έπληττε η θλίψη κι ο κυνισμός κι η αδράνεια. Αποφεύγω να κοιτώ τα απαίσια πράγματα γύρω μου. Με μια μοντέρνα πρακτικότητα οι Έλληνες καταστρέφουν καθημερινά την χώρα τους χτίζοντας τέρατα. Έτσι ήταν η Κηφισίας όταν γεννήθηκα; Είναι δυνατόν να γίνεται η Αρτ Αθήνα στα ασχημότερα κτίρια που υπάρχουν;»

  Η σύγχρονη τέχνη έχει ανάγκη την υπεραξία ξεκινώντας από μια φιλοσοφική διάθεση για τον κόσμο, τον έρωτα, την φιλία, πάντα με ένα διάλειμμα για κολύμπι και χάζι . Πριν περιγράψει ο Σωκράτης την ιδανική πολιτεία είχε προτείνει να καθόμαστε να συζητάμε κάτω από τα άστρα γύρω από την φωτιά κι ίσως αυτός ήταν ο δρόμος που θ άπρεπε να διαλέξουμε. Είναι σημαντικό να τονωθεί μέσα μας αυτό το κομμάτι του εαυτού μας για να αντέξουμε τα υπόλοιπα . Όντως λοιπόν μια γιορτή , όπως  θά ‘πρεπε να ‘ναι η Τέχνη: ιαματική.

  Ouattara Watts

  Ouattara Watts

  Ο θεματικός τίτλος της έκθεσης είναι Αντίδοτο. Πώς εκφράζεται αυτή η έννοια μέσα από τις εκθέσεις και τις δράσεις της Μπιενάλε;

  Χρησιμοποιώ ως παράδειγμα τον χορό την ταραντέλα, γιατί αν σε τσιμπήσει η αράχνη η ταραντούλα που λέμε εμείς , μπορεί και να πεθάνεις αν μείνεις ακίνητος ή να παραλύσεις από τον φόβο ή τον πόνο, αν όμως αρχίσεις και χορεύεις το χοροπηδητό αυτόν χορό επιβιώνεις. Οι καλλιτέχνες άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σοβαρότητα, άλλοτε  με δραματικότητα κλείσανε μες τα κουτιά τους τον ουρανό με τ’ άστρα, μηνύματα, πολύεδρα, λέξεις, βράχια, ζωγραφιές κι όλοι τα τοποθέτησαν σαν μυστικά με σκέψη και με αγάπη για την Ελλάδα και για αυτό που κάνουν, αλλά και με ιερότητα για την Δήλο. Δεν ξέρεις πόσο σημαντικό είναι για μας αυτό, το να σκέφτεται κανείς Ελλάδα και το μυαλό του να πηγαίνει εκεί. Όταν επικοινώνησα με τον Κώστα Γαβρά για το βραβείο Μαντώ που απονέμει η Μπιενάλε στους Έλληνες που δοξάζουν την Ελλάδα στο εξωτερικό μου είπε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που κάνω . Μου είπε “μόνο εμείς που ζούμε στο εξωτερικό και έχουμε τη ματιά εκείνη που χαρίζει η απόσταση, εκεί καταλαβαίνουμε πόσο αναγκαίο είναι ” .

  Kite Artists Melanie Walker and George Peters

  Οι καλλιτέχνης του Kite Melanie Walker και George Peters από το Λος Άντζελες ετοιμάζονται πυρετωδώς για το φεστιβάλ χαρταετού.

  Εκτός από την τέχνη, έχεις στα ράφια σου κι άλλα αποτελεσματικά αντίδοτα για πάσα νόσο να μας προτείνεις;
  Η Τέχνη, η συνειδητοποίηση της ομορφιάς στην λεπτομέρεια δίχως επιτήδευση είναι χαρά που κοινωνείται, όπως η φροντίδα . Ο μπάλος κλείνει μέσα του ένα βήμα ανάτασης μαγικό, το ίδιο και το πέταγμα των αετών. Κι είναι καλό να κολυμπάμε στην θάλασσα γιατί το αλάτι τραβά το αρνητικό ηλεκτρισμό μας, να προσευχόμαστε στα πνεύματα που βοηθούν με αποδοχή κι αγάπη, να γειωνόμαστε γιατί η τηλεόραση και οι πληροφορίες, τα λόγια γενικά μας αποκόβουν από την στιγμή, τον χώρο, την γη μας . Κι ο ήχος της τσαμπούνας… Όταν σε καταλαμβάνει βρίσκεσαι να μειδιάς σαν προελληνικό γλυπτό.

  aIMG_5970

  “Για μένα η Μύκονος είναι οι ερωτεύσιμοι γεροτσαμπουνιέριδες  κι οι μεσόκοπες drag queens και φυσικά η Άνω Μερά και το στοιχειωμένο σπίτι της οικογένειάς μου.”

  ⇒ ΑΝΤΙΔΟΤΟ
  Πρόγραμμα Μπιενάλε Μυκόνου

  2-6 Ιουλίου 2015
  -Γιορτή εγκαινίων
  -Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους
  -Κυνήγι Θησαυρού στη Δήλο
  -Έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο
  -Έκθεση στο Γρυπάρειο Μουσείο
  -Video Graffiti show στους λευκούς τοίχους της Χώρας
  -Mystic Party Performance
  – Ariadne Project Performance
  -Κονσέρτο της Ευανθίας Ρεμπούτσικα
  -Απονομή Βραβείου Μαντώ

  25-30 Αυγούστου
  -Φεστιβάλ χαρταετών
  -Workshop για χαρταετούς
  – Τρύγος
  -Βραβείο Μπάιρον
  -Τελετή λήξης

  aIMG_6927

  “Η Μύκονος Μπιενάλε είναι μια γιορτή που ενώνει την παραδοσιακή και την ιστορική ομορφιά με το τώρα μέσα από την σύγχρονη Τέχνη.”

  The Flower Girls, Mykonos Biennale in Paris 2014 Photo by Panos Kostouros The Mystic Party, Mykonos Biennale 2013 photo by Tassos Vrettos

  Τα Κορίτσια Των Λουλουδιών από την παρουσίαση της Mykonos Biennale στο Παρίσι Photo by Panos Kostouros |
  The Mystic Party, Mykonos Biennale 2013
  photo by Tassos Vrettos

  aIMG_6842

  “Η Μύκονος είναι όμορφη για τα ανθρώπινα δημιουργήματα. Είναι ολόκληρη ένα γλυπτό, δίδαξε τέχνη κι ομορφιά σε απλούς επισκέπτες αλλά και σε μεγάλους καλλιτέχνες που έρχονταν να εμπνευστούν.”

  Διαβάστε ακόμη: Ο Man Ray στην Άνδρο.

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top