«Θεωρήστε την ευτυχία σχεδόν διοικητική απόφαση. Και αποφασίστε να ευτυχήσετε», έγραφε στο βιβλίο της «Η χαρά της ζωής». (Φωτογραφία – από την έκδοση: Νίκος Βαρδακαστάνης)

Όχι, καθόλου δεν αποτελεί ουτοπική χίμαιρα η επιδίωξη της ευτυχίας. Η ουτοπία του σήμερα είναι η αυριανή πραγματικότητα, είπε ο Ουγκώ.

Θεωρήστε την ευτυχία σχεδόν διοικητική απόφαση. Και αποφασίστε να ευτυχήσετε.

Μοιραστείτε χαρές, αγωνίες, ιδέες… τη ζωή με τα αγαπημένα πρόσωπα. Η συντροφικότητα –ναι! – είναι ευτυχία.

Όσα νιώθουμε, σκεφτόμαστε, πράττουμε, λέμε συγκλίνουν. Θεμέλιο της ευτυχίας η συνοχή.

Ρωτώ φίλους επισκέπτες ποια ήταν η ευτυχέστερη στιγμή της ζωής τους. Δίνω χαρτί, μολύβι, τους αφήνω μόνους και παρακαλώ να την περιγράψουν. Όσο μπορούν λεπτομερώς και πάντα ανωνύμως. Δεν διάβασα ποτέ αυτά τα χαρτάκια, που απλώς κρατώ στον κουμπαρά της ευτυχίας.

Αν δεν σας ικανοποιεί η εργασία ή ο γάμος σας, θυμηθείτε πως πολλοί άνθρωποι ευτύχησαν με τη δεύτερη ευκαιρία. Ποτέ δεν είναι αργά για να χαρούμε τη ζωή μας.

Η ευτυχία και η ηθική αποτελούν ένα αγαπημένο ζευγάρι. Αυτοί που αδίκησαν και πάτησαν επί πτωμάτων δεν έγιναν ευτυχισμένοι. Απλώς πλούτισαν και πέτυχαν.

Η απόλαυση είναι μόνο η σκιά της ευτυχίας. Κατά τους βουδιστές.

Η ευτυχία είναι η απόλαυση του σοφού. Barbey d’ Aaurevilly.

Περνάω μια ολόκληρη Κυριακή του μήνα στο κρεβάτι. Σηκώνομαι μόνο για πιπί ή για να φτιάξω καφέ και να ζεστάνω το φαγητό μας. Ευτυχισμένη λεχώνα!

«Σας μιλώ για την απτή ευτυχία του ενεστώτα και πλάι μας. Περιουσίες καθημερινές, τα μικρά που αστόχαστα προσπερνάμε. Πράγματα απλά που δοκίμασα και σας συστήνω γιατί μου πρόσφεραν χαρά. Και διότι πίσω τους τρέχει ένα βαθύτερο, πιο κρυφό και σχεδόν ζεν νόημα». (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Καμιά φορά η ευτυχία αγοράζεται. Στοιχίζει όσο ένα κερί Rigaud ή το μοβ της Santa Maria Novella. Εκείνο που μυρίζει ίριδα.

Να σας πω ένα ευτυχισμένο μέρος; Το Σάλτσμπουργκ.

Διότι, ναι, υπάρχουν οι πολιτείες της ευτυχίας. Το Μπελούνο, το Μπασάνο ντελ Γκράπα βορείως της Βενετίας, η Ζυρίχη. Διαβάζουμε στο περιοδικό «Monocle».

Δείτε ένα μιούζικαλ, μια κωμωδία, μια ερωτική ρομαντική ταινία και μετά κοιμηθείτε σε πελάγη ευτυχίας.

Η αγαπημένη μου χριστουγεννιάτικη ταινία: «A Wonderful Life» με τον Τζίμι Στιούαρτ. Το οριστικό φιλμ για την ευτυχία.

Αρωματίστε με ειδικό προϊόν το ντουλάπι και τα συρτάρια του άντρα σας. Τον κάνετε ευτυχισμένο αν τον σέρνετε από τη μύτη.

Ηχογραφήστε τα γελάκια του μωρού σας και φτιάξτε ένα cd ευτυχίας.

Πάνω που ξημερώνει ξυπνούν τρισευτυχισμένα και τα πουλάκια. Κελαηδούν ζωηρά, φλύαρα, σαν να διηγούνται τα όνειρά τους. Να ένα μάθημα αισιοδοξίας για κάθε καινούργιο πρωινό.

Κοντολογίς, ο άνθρωπος πλάστηκε για την ευτυχία. Όπερ έδει δείξαι!

 

// Από το βιβλίο της Μαρίας Χαραμή «Η χαρά της ζωής», εκδόσεις Καστανιώτη, 2010.

 

Διαβάστε ακόμα: Κική Δημουλά – «Η ευτυχία; Άπιαστη σου λέω»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top