Ο Keith Richards των Rolling Stones.

Ήταν το 1984 όταν ο -τότε- 25χρονος Mark Seliger, αφού έχοντας σπουδάσει εικαστικές τέχνες και έχοντας αποφοιτήσει από το πανεπιστήμιο, άφηνε το πατρικό του στο Τέξας και μετακόμιζε στη Νέα Υόρκη. Όχι, ο στόχος του δεν ήταν να ανακαλύψει τι θα κάνει στη ζωή του – αυτό το ήξερε ήδη. Απλά γνώριζε πώς έπρεπε να πάει στο «Μεγάλο Μήλο», αν ήθελε να κάνει καριέρα φωτογράφου.

Τα πρώτα του χρόνια εκεί μόνο εύκολα δεν ήταν, καθώς αναλάμβανε όποια δουλειά μπορούσε τόσο για να βγάλει τα προς το ζην όσο και να γνωρίσει τους κατάλληλους ανθρώπους. Και αυτούς δεν άργησε να τους βρει – τρία χρόνια αργότερα θα του δοθεί η ευκαιρία να φωτογραφίσει για το Rolling Stone και δεν θα την αφήσει να πάει χαμένη. Μικρές δουλειές αρχικά, αρκετές όμως ώστε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ανωτέρων του.

Kurt Cobain και Kim Kardashian.

Μια εμπιστοσύνη που την «εξαργύρωσε» αρκετά γρήγορα, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του ’90 έγινε ο υπεύθυνος φωτογραφίας του μεγαλύτερου μουσικού περιοδικού. Και τότε η φήμη του εκτοξεύτηκε, καθώς ο Seliger πάντα έβρισκε πρωτότυπους και περίεργους τρόπους να παρουσιάζει τους σταρ στο εξώφυλλο του RS.

Και μπροστά από τον φακό του πέρασαν όλοι οι μεγάλοι σταρ, καθώς κανείς δεν έλεγε όχι σε ένα πορτραίτο από τον μετρ του είδους. Ανάμεσά τους οι Susan Sarandon, David Byrne, Matthew Barney, Willie Nelson, Mick Jagger, Keith Richards, Kurt Cobain, Lenny Kravitz, Rob Thomas, Brand Nubian, Tony Bennett.

Στα 10 χρόνια που ήταν υπεύθυνος φωτογραφίας του περιοδικού Rolling Stone, ο Mark Seliger επιμελήθηκε περισσότερα από 125 εξώφυλλα.

Υπεύθυνος φωτογραφίας του Rolling Stone θα μείνει για μια δεκαετία και για περίπου 125 εξώφυλλα, όταν και το 2002 αποφασίζει να δουλέψει με τους δικούς του όρους. Δουλείες του θα δημοσιευτούν σε γνωστά περιοδικά, όπως το GQ και το Vanity Fair, ενώ ο ίδιος θα αφοσιωθεί στις ταινίες μικρού μήκους και στην κυκλοφορία των βιβλίων του.

Όπως το Mark Seliger Photographs που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό και περιέχει τα πιο γνωστά πορτραίτα που φωτογράφησε αλλά και ανέκδοτες έως σήμερα δουλειές του, με τον Seliger να αποκαλύπτει άγνωστες ιστορίες πίσω από τις φωτογραφίες.

//Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Mark Seliger Photographs θα βρείτε εδώ.

Το βιβλίο «Mark Seliger Photographs» περιέχει τα πιο γνωστά πορτραίτα που φωτογράφησε αλλά και ανέκδοτες έως σήμερα δουλειές του.

Ο Alec Baldwin.

Αριστερά ο Chris Cornell, δεξιά οι Metallica.

 

Διαβάστε ακόμα: Todd James – Από τα γκράφιτι του μετρό της Νέας Υόρκης, στη Μύκονο

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top