«Αυτά τα χνούδια μπορεί κανείς να φανταστεί ότι είναι εκείνα που δημιουργούνται κάτω από τον καναπέ, το κρεβάτι. Όσο πιο πολύ αφήνουμε χώρο σε κάποιον, τόσο πιο πολύ τον καταλαμβάνει…».

  Στις 15 Μαρτίου εγκαινιάστηκε στη Συλλογή Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης η έκθεση By Way Of σε επιμέλεια της Naomi Beckwith, Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Συλλογής. Η έκθεση παρουσιάζει μια αλληλουχία έργων από τη μόνιμη συλλογή του μουσείου, εμπνευσμένη από την πρόσφατη Δωρεά της Συλλογής Δ. Δασκαλόπουλου.

  Ένα από τα πιο εξέχοντα χαρακτηριστικά της τέχνης από τα τέλη του δέκατου όγδοου αιώνα και μετά, ιδιαίτερα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η τάση των καλλιτεχνών να εξελίσσουν τις παραδοσιακές καλλιτεχνικές μεθόδους πέρα από τα όρια του εργαστηρίου. Η έκθεση εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους οι σύγχρονοι καλλιτέχνες ανέδειξαν εικαστικά τις νέες ιδέες που διαμορφώθηκαν από τα κοινωνικά και ιστορικά πλαίσια της εποχής τους, υπερβαίνοντας έτσι τα όρια της τέχνης και των υλικών.

  Σημαντικοί καλλιτέχνες του κινήματος της Arte Povera της δεκαετίας του 1960 και του 1970, όπως ο Jannis Kounellis και ο Mario Merz μοιράζονται τις αίθουσες με καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται σήμερα, όπως ο Rashid Johnson, η Mona Hatoum και η Senga Nengudi.

  «Το βελούδο μπήκε μέσα στη δουλειά μου διότι ζωγράφιζα και ένιωθα ότι η ζωγραφική στο τελάρο ήταν σαν να μην είχε τέλος. Θα μπορούσα να ζωγραφίζω το ίδιο έργο για όλη μου τη ζωή».

  Τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία εκπροσωπεί η Μάρω Μιχαλακάκου, μία καλλιτέχνης η οποία έχει βρει τη δική της εικαστική γλώσσα μέσα από το βελούδο, δημιουργώντας έργα πάνω σε αποξεσμένες επιφάνειες, αλλά και εγκαταστάσεις από τα χνούδια του πέλους που δημιουργούνται κατά την απόξεση.

  Με αφορμή τη συμμετοχή της, μίλησε στον Δημήτρη Κιουσόπουλο και το andro.gr για το έργο της και τις αφορμές του.

  Η Μάρω Μιχαλακάκου στη Συλλογή Γκούγκενχαϊμ της Νέας Υόρκης.

  //Η έκθεση «By Way Of: Material and Motion in the Guggenheim Collection» διαρκεί έως τις 12 Ιανουαρίου 2025. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

   

  Διαβάστε ακόμα: Λουκάς Σαμαράς -Αποχαιρετισμός στον ευαίσθητο πατέρα των selfies

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top