Οι Βασιλιάδες του Χόλιγουντ: Clark Gable, Van Heflin, Gary Cooper και James Stewart στο Beverly Hills, εν έτει 1957 (Slim Aarons/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York).

  Ο Μάρλον Μπράντο με τα δερμάτινο, το κολλητό τζιν και τις μπότες στην ταινία «The Wild One». Ο Τζον Λένον και ο Μικ Τζάγκερ, πίσω στα άγρια 70’s, τότε που τα κορίτσια παραληρούσαν για χάρη τους. Ο εστέτ Τρούμαν Καπότε που μέθυσε στα ξέφρενα πάρτι της Νέας Υόρκης.

  Το καστ της ταινίας «H Συμμορία των 11» του 1960. (Από αριστερά):  Nick Conti, Jerry Lester, Joey Bishop, Sammy Davis Jr, Frank Sinatra, Dean Martin, Peter Lawford, Akim Tameroff, Richard Benedict, Henry Silva, Norman Fell και Clem Harvey (Sid Avery/MPTV/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York).

  Τέλος δεν έχει ο κατάλογος με τους άντρες που καθόρισαν την έννοια του στυλ με τον τρόπο τους. Δεν ακολούθησαν μόδες, αλλά έγιναν οι ίδιοι τα πρότυπα της μόδας και της ποπ κουλτούρας. Ηθοποιοί, επιχειρηματίες, συγγραφείς, ακόμη και ιθαγενείς. Ολοι τους φέρουν ένα βασικό στοιχείο που χρειάζεται να διαθέτει κανείς για να μπορεί να γίνει φάρος στυλ: την αυθεντικότητα.

  Ο Τζον Λένον και ο Μικ Τζάγκερ στο Λος Άντελες το 1974 (Ron Galella/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York).

  Η Γκαλερί Staley-Wise στη Ν. Υόρκη ανέβασε στο επίσημο σάιτ της μια έκθεση φωτογραφιών με τίτλο «Men of Style» θέλοντας έτσι να μας θυμίσει τις απαρχές αυτού που λέμε σύγχρονο αντρικό στυλ. Μπορεί λόγω του κορωνοϊού η γκαλερί να είναι κλειστή, εντούτοις συνεχίζει τη δράση της διαδικτυακά.

  Ο Truman Capote στο διαμέρισμά του στο Brooklyn Heights της New York, το 1958 ( Slim Aarons/Getty Images/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York).

  Μ’ αυτή την online έκθεση που θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουνίου, μπορούμε να συνδεθούμε με το παρελθόν που είναι στην ουσία ένα διαρκές παρόν.

  Ο Karl Lagerfeld στο Παρίσι το 1973 (Helmut Newton/Courtesy Staley-Wise Galley, New York).

  Ακόμη και σήμερα μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς και πόσο έχουν καθορίσει τις τάσεις της μόδας οι συγκεκριμένοι άντρες. Οι φωτογραφίες προέρχονται από τα αρχεία της Γκαλερί, όλες είναι τραβηγμένες από σπουδαίος μαιτρ της φωτογραφίας όπως ο Helmut Newton, ο Phil Stern ή ο Slim Aarons, και είναι ένας ύμνος στον εκλεκτικισμό.

  Αριστερά: Ο Μάρλον Μπράντο στην ταινία «Τhe Wild one» (Phil Stern/Estate of Phil Stern/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York). Δεξιά: Ένας ιθαγενής πολεμιστής από το Σουδάν με τη χαρακτηριστική φορεσιά του και ένα Καλάσνικοφ περασμένο σταυρωτά (Carol Beckwith and Angela Fisher/Courtesy Staley-Wise Gallery, New York).

   

  Διαβάστε ακόμα: Ενκί Μπιλάλ – ένας προφήτης για το μέλλον του κόσμου

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top