Τον Φεβρουάριο του 1964 οι Beatles ξεκίνησαν την «Βρετανική εισβολή» στη μουσική των ΗΠΑ. (Φωτογραφίες: Mike Mitchell / Omega Auctions)

  Το ημερολόγιο έδειχνε 1964. Η Beatles-mania έχει κάνει για τα καλά την εμφάνισή της στην Ευρώπη, με χιλιάδες έφηβα κορίτσια να ουρλιάζουν και να λιποθυμούν σε κάθε εμφάνιση των τεσσάρων «Σκαθαριών». Ωστόσο οι John Lennon, Paul McCartney, George Harrison και Ringo Starr δεν είναι ακόμα οι superstars που όλοι έχουμε στο μυαλό μας σήμερα. Για να κερδίσουν αυτόν τον τίτλο έπρεπε πρώτα να κατακτήσουν την Αμερική.

  Τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς πραγματοποιούν το πρώτο τους ταξίδι στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού και στις 9/2 εμφανίζονται για πρώτη φορά στο The Ed Sullivan Show. Περισσότεροι από 73 εκατομμύρια Αμερικανοί (τηλεοπτικό ρεκόρ που θα σπάσει μετά από 3 χρόνια) θα καρφωθούν μπροστά στην τηλεόραση για να δουν τους Beatles και τα 4 παιδιά από το Λίβερπουλ μέσα σε μια στιγμή θα γίνουν οι απόλυτοι σταρ της μουσικής. Η «Βρετανική εισβολή» στις ΗΠΑ μόλις είχε ξεκινήσει.

  Αριστερά: Ο John Lennon. Δεξιά: Ο Ringo Starr.

  Από εκείνο το βράδυ όλοι ήθελαν να δουν τους Beatles – έστω και τυχαία στον δρόμο. Το ίδιο και ο 18χρονος Mike Mitchell, ο οποίος εκείνη την περίοδο δούλευε ως φωτογράφος στη Ουάσιγκτον. Σε σχέση με τους άλλους συνομήλικούς του, εκείνος φάνηκε πιο τυχερός και πιο δικτυωμένος: κατάφερε να εξασφαλίσει πάσο για τις 2 πρώτες συναυλίες του συγκροτήματος στις ΗΠΑ.

  Στις 11 Φεβρουαρίου θα βρεθεί στο Washington Coliseum -και στις 13 Σεπτεμβρίου στο Baltimore Civic Centre- βλέποντας από κοντά τη μανία με τους Beatles, αλλά καταγράφοντας με τον φακό του κάθε κίνηση των Σκαθαριών. Ο Mike Mitchell θα βγάλει περισσότερες από 400 φωτογραφίες των John, Paul, George και Ringo, όλες με φυσικό φως, καθώς δεν είχε μαζί του φλας. Κάποιες από αυτές δημοσιεύονται στα έντυπα με τα οποία συνεργαζόταν και οι περισσότερες καταλήγουν μέσα σε ένα συρτάρι, ξεχασμένες για τις επόμενες δεκαετίες.

  O George Harrison.

  Εκεί θα μείνουν έως το 2011 όταν τις ανακάλυψε και πάλι. Τότε, 46 φωτογραφίες, θα πωληθούν από τον οίκο Christie’s στην τιμή των 250.000 ευρώ. Και τώρα ήρθε η στιγμή να δουν το φως της δημοσιότητας και οι υπόλοιπες φωτογραφίες του Mitchell.

  Στις 24 Μαρτίου θα βγουν στο σφυρί από οίκο Omega Auctions και οι διοργανωτές πιστεύουν ότι η τιμή τους θα αγγίξει τα 280.000 ευρώ. Όπως λέει και ο υπεύθυνος της δημοπρασίας Paul Fairweather «πρόκειται για ένα φανταστικό αρχείο».

   

  Διαβάστε ακόμα: Ποιος είναι ο George Condo που το καλοκαίρι «έρχεται» για πρώτη φορά στην Ελλάδα;

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top