«Η μοναξιά, στην οποία έχω οδηγηθεί λόγω της χωρίς όρια αντίθεσής μου προς το χάος που κυριαρχεί στην εποχή μας, με φέρνει ακόμα πιο κοντά στην αρμονία, που διαπιστώνω με τρόμο ότι χάνει συνεχώς έδαφος». (Φωτογραφία: mikis-theodorakis.net/).

Με την αναζήτηση της γενικευμένης αρμονίας σε όλες τις πτυχές της ζωής θεωρώ ότι η Ηθική, ως αντίληψη και ως πράξη, αποτελεί ενιαίο σύνολο. Είναι πεποίθηση και ταυτόχρονα ευθύνη. Και σε κρατά ακλόνητο στην πορεία που χάραξες σε μια ευθεία γραμμή που τέμνει τους συμβιβαστικούς μαιάνδρους των άλλων.

Οσάκις με κατηγόρησαν ότι «αλλάζω», ήταν αυτοί που άλλαζαν και την άρνησή μου να τους ακολουθήσω στη δική τους συναλλαγή συνήθιζαν να την καταγγέλλουν ως δικό μου ατόπημα.

Θέλει «αρετήν και τόλμην η Ελευθερία». Θέλει όμως και ασήκωτες αντοχές, που στην περίπτωσή μου οφείλω να ομολογήσω ότι μου τις πρόσφερε η σχέση μου με την Τέχνη. Χωρίς αυτήν θα είχα εξοντωθεί.

Όμως αυτή η μοναξιά, στην οποία έχω οδηγηθεί λόγω της χωρίς όρια αντίθεσής μου προς το χάος που κυριαρχεί στην εποχή μας, με φέρνει ακόμα πιο κοντά στην αρμονία που διαπιστώνω με τρόμο ότι χάνει συνεχώς έδαφος, γεγονός που με οδήγησε στην ανάγκη αναζήτησης τής βασικής αιτίας που προκαλεί αυτήν την επικίνδυνη κατάσταση για την ίδια τη μοίρα του ανθρώπου.

Το «Μονοπάτι προς το Μέλλον» είναι μια αγωνιώδης προσπάθεια για την αποκάλυψη της ρίζας του κακού. Ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της κατανόησης των αιτίων που συμβάλλουν σ’ αυτήν την τόσο ανησυχητική επέλαση των δυνάμεων του χάους διεθνώς.

 

Στην επόμενη σελίδα: «Δεν μπορώ να πω ότι αφήνω αυτόν τον κόσμο υπερήφανος γιατί γεννήθηκα άνθρωπος».

1 2 3 4 5

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top