screen_shot_2013-10-08_at_4.08.49_pm

O Μάξιμος Μουμούρης και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου πρωταγωνιστούν στην ταινία.

Η 20χρονη Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) είναι ερωτευμένη με τον Σπύρο Μαλταμπέ (Ανδρέας Κωνσταντίνου) και, καθώς είναι μυστικοπαθής, δεν αποκαλύπτει τη σχέση της σε κανένα. Η μικρότερη αδελφή της, Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη), δυναμική και γεμάτη όνειρα. θέλει να φύγει από την Άνδρο, να αποδράσει από τη μοίρα των γυναικών του νησιού να παντρεύονται ναυτικούς. Για τη μητέρα τους, Μίνα (Ανέζα Παπαδοπούλου), σύζυγο καπετάνιου που βρίσκεται διαρκώς μακριά από το νησί και την οικογένειά του, ο έρωτας είναι κακός μπελάς και πόνος. Παρακάμπτοντας τα αισθήματα των κοριτσιών της, τις παντρεύει με γνώμονα το συμφέρον. Την Όρσα με τον πλοιοκτήτη και καπετάνιο Νίκο Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης) και, λίγο αργότερα, τη Μόσχα με τον καπετάνιο πλέον Σπύρο!

Η Ιωάννα Καρυστιάνη έγραψε πριν από μερικά χρόνια τη «Μικρά Αγγλία», παρακινημένη, όπως ανέφερε η ίδια, από κάποιες φωτογραφίες: «Ένας παλιός συμφοιτητής με φώναξε για καφέ στο σπίτι του και είδα τις φωτογραφίες πέντε πνιγμένων ναυτικών σε κάδρα. Μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα άλλαξαν όλα μέσα μου. Ένιωσα ένα τεράστιο σοκ και αναρωτήθηκα πώς ένα σπίτι μπορεί να αντέξει τέτοιο πένθος. Στην Άνδρο σχεδόν όλα τα σπίτια είναι λαβωμένα από ναυάγια. Αυτό με έκανε να αγαπήσω παράφορα το νησί και τη ναυτική ζωή και αποφάσισα ότι ήθελα να γράψω ένα βιβλίο γι’ αυτό το θέμα».

screen_shot_2013-10-08_at_4.09.15_pm

Με γνώμονα το συμφέρον, η μητέρα της σπρώχνει την Όρσα (Πηνελόπη Τσιλίκα) στην αγκαλιά του πλοιοκτήτη και καπετάνιου Νίκου Βατοκούζη (Μάξιμος Μουμούρης).

Βέβαια, στην πραγματικότητα η «Μικρά Αγγλία» είναι μια ταινία για τις απηχήσεις της μητριαρχίας σε ένα αυστηρό πατριαρχικό περιβάλλον, όπου η φυσική απουσία της πατρικής φιγούρας οδηγεί τη γυναίκα στην υιοθέτηση των κυρίαρχων κοινωνικών προτύπων. Ο έρωτας είτε καταδικάζεται σε υποχρεωτική αργία είτε ταυτίζεται με το θάνατο. Ο έρωτας για τη γυναίκα –πλημμυρισμένος από σαρκικό πόθο–, ο έρωτας για τη θάλασσα: όλες οι μορφές του μένουν αδικαίωτες και «αβίωτες». Και όταν ο έρωτας δεν εμφυσείται από ζωή, οδηγεί στον κοινωνικό, τον πνευματικό, τον ψυχικό και, τελικά, το βιολογικό θάνατο.

Ο Παντελής Βούλγαρης αφουγκράζεται τους πνιχτούς λυγμούς στις νησιωτικές κάμαρες, συμμετέχοντας στο αέναο πένθος του έρωτα. Η Άνδρος του είναι υπέρμετρα μελαγχολική –στα όρια του λυρισμού–, αβάσταχτα σκληρή και αποκρουστικά πένθιμη. Το φως είναι σκληρό, «παγωμένο» και οι ήρωες μοιάζουν να κινούνται στις γωνίες που δεν μπορεί να εισχωρήσει. Και αυτό επειδή κινούνται στον αντίποδα της Ιστορίας, αρνούμενοι να αναλάβουν το ρόλο του ιστορικού υποκειμένου και επιλέγοντας εκείνο του αθύρματος της ειμαρμένης.

Η Μόσχα παντρεύεται τον εκλεκτό της καρδιάς της αδελφής της. Μπέρδεμα!

Η Μόσχα (Σοφία Κόκκαλη) παντρεύεται τον εκλεκτό της καρδιάς της αδελφής της. Μπέρδεμα!

Μπορεί το συγκινητικό φινάλε να αποτυπωθεί με ευκολία στο υποσυνείδητο του θεατή, ωστόσο η στιγμή που η Όρσα αποκαλύπτει το βασανιστικό μυστικό της –φέρνοντας στο νου τη σεκάνς της δολοφονίας της κόρης του Ντον Κορλεόνε στο τρίτο μέρος του «Νονού»– είναι σκηνή ανθολογίας. Ειδική αναφορά αξίζουν οι ερμηνείες της Πηνελόπης Τσιλίκα και της Σοφίας Κόκκαλη, όπως και της «μητέρας» τους Ανέζας Παπαδοπούλου, η οποία ενσάρκωσε ένα χαρακτήρα που κινείται από το τερατώδες της Μάργκαρετ Θάτσερ στο αποκρουστικό της Άγκελα Μέρκελ (με άλλα λόγια, η χαρά του νεοφιλελέ)!

«Μικρά Αγγλία». Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης. Παίζουν: Πηνελόπη Τσιλίκα, Σοφία Κόκκαλη, Ανέζα Παπαδοπούλου, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μάξιμος Μουμούρης, Χρήστος Καλαβρούζος. Διανομή: Feelgood Entertainment.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top