Στα μάτια των περισσότερων η ζωή της Mimi Thorisson μοιάζει με παραμύθι – και μάλλον έτσι είναι. (Όλες οι φωτογραφίες είναι του συζύγου της Oddur Thorisson)

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που να έχει ζήσει όλη του τη ζωή σε κάποια μεγαλούπολη και κάποια στιγμή να μην έχει σκεφτεί να τα αφήσει όλα πίσω του και να πάει να ζήσει στην ύπαιθρο, μακριά από το άγχος, την πίεση και την τρέλα της καθημερινότητας. Ίσως κάποιες φορές να έχει φτάσει κοντά σε αυτήν την κίνηση, μέχρι να λειτουργήσει η «λογική» στο μυαλό του και να σκεφτεί «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα τώρα».

Η Mimi Thorisson, ωστόσο, δεν φαίνεται να λειτουργεί με την ίδια «λογική» που λειτουργεί ο υπόλοιπος κόσμος. Έχοντας μια καλή καριέρα στον κόσμο των media, δεν δίστασε πριν από μερικά χρόνια να τα εγκαταλείψει όλα, να πάρει τον άνδρα, τα παιδιά, τα σκυλιά και την αγάπη της για τη μαγειρική, ώστε να ζήσει στο Μεντόκ, μια περιοχή του Μπορντό. Μια κίνηση που αρχικά την οδήγησε στη δημιουργία ενός food blog, που έφερε τη διεθνή καταξίωση, έγραψε βιβλία μαγειρικής και, στο τέλος, έστησε ένα από τα πιο ωραία pop-up εστιατόρια του κόσμου. Ναι, ξέρω, μοιάζει λίγο μπερδεμένο όλο αυτό. Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

«Ξεκίνησα να γράφω για τη μαγειρική για πλάκα ένα βράδυ και δεν μπορούσα να σταματήσω μετά» θυμάται για την δημιουργία του food blog Manger.

Η Mimi γεννήθηκε στο Χονγκ Κονγκ. Ο πατέρας της ήταν Κινέζος, η μητέρα της Γαλλίδα -και όπως έχει παραδεχθεί- τα παιδικά της χρόνια τα πέρασε σε ωραία εστιατόρια του Χονγκ Κονγκ και «ψαγμένα» μπιστρό του Παρισιού, όταν πήγαινε για διακοπές για να επισκεφθεί τη γιαγιά της. Όπως θυμάται η ίδια, «ήμουν ένα κορίτσι που πάντα ήταν χαρούμενο όταν καθόταν στο τραπέζι». Ωστόσο, η μαγειρική δεν ήταν στο μυαλό της, όταν στα 18 αποφάσιζε το μέλλον της.

Για την ακρίβεια, η Mimi αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη της στα οικονομικά, προτού συνειδητοποιήσει ότι αυτός ο χώρος δεν της ταίριαζε καθόλου. Αντίθετα την «τραβάει» ο κόσμος των media και ξεκινάει να δουλεύει ως παραγωγός σε μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το CNN, γυρίζοντας όλο τον κόσμο. Αρχικά η βάση της θα είναι το Χονγκ Κονγκ, μετά το Παρίσι. Εκεί θα γνωρίσει και τον Ισλανδό φωτογράφο Oddur Thorisson. Συνεργάζονται, ερωτεύονται, παντρεύονται, τους ενώνει το πάθος για το φαγητό, τα σκυλιά, αλλά και την όμορφη ζωή, ξεκινούν οικογένεια.

Στο βάθος ο πύργος όπου μετακόμισε με την οικογένειά της το 2014 και έφτιαξε το δικό της pop-up εστιατόριο.

Αυτό το τελευταίο είναι που θα τους βάλει σε σκέψεις. «Μια μεγάλη οικογένεια χρειάζεται και μεγάλο χώρο. Και στο Παρίσι δεν μπορούσαμε να βρούμε» παραδέχεται η Mimi Thorisson. Αρχίζουν να ψάχνουν τις εναλλακτικές τους – και αυτές το 2010 τους οδήγησαν στο Μεντόκ, λίγο έξω από το Μπορντό.«Το να μετακομίσουμε στην ύπαιθρο δεν ήταν μέσα στο πλάνο μας. Αλλά η αλήθεια είναι πώς από τότε που το κάναμε, η ζωή μας μοιάζει με παραμύθι».

Σήμερα υποδέχονται στο pop-up εστιατόριό της ανθρώπους από όλο τον κόσμο, τους φιλοξενεί, τους μαγειρεύει, τους ξεναγεί στον κήπο και τα αμπέλια της, τους δείχνει την επαρχιακή ζωή της.

Και το 2012 η Mimi επιλέγει να κάνει μια ακόμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή της: σταματάει την τηλεόραση, αφιερώνεται στην οικογένειά της και θυμάται ξανά την αγάπη της για το φαγητό. «Ξεκίνησα να γράφω για τη μαγειρική για πλάκα ένα βράδυ και δεν μπορούσα να σταματήσω μετά», λέει σε συνέντευξή της. Κάπως έτσι δημιουργείται το Manger, ένα food blog για τους γνωστούς και τους φίλους της.

«Ανέβαζα συνταγές που έφτιαχνα στο σπίτι και έβγαζα τα πιάτα φωτογραφία με το iPhone μου. Ειλικρινά ήταν πολύ κακές φωτογραφίες» είχε πει στην Telegraph η Thorisson, για τις πρώτες εβδομάδες του Manger και τους μόλις 69 followers της. Μέχρι που μια μέρα όλα άλλαξαν: εκείνη έφτιαξε μια εξωτική τούρτα με φρούτα του δάσους, ο Oddur έβγαλε τη φωτογραφία και η συνταγή έγινε viral. Ήταν η στιγμή που όλος ο κόσμος έμαθε ποια είναι η Mimi Thorisson – μέχρι και διάσημοι σεφ έσπευσαν να της αποθεώσουν στα social media.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να κάνεις αυτό που αγαπάς: μαγείρεμα, γράψιμο, φωτογραφία, μα πάνω από όλα να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου».

Από τότε η ζωή της άλλαξε εντελώς. Από μια άγνωστη food blogger απέκτησε χιλιάδες φανατικούς followers που «αντέγραφαν» τις συνταγές της, απέκτησε δικιά της εκπομπή μαγειρικής, κυκλοφόρησε δύο βιβλία (τώρα ετοιμάζει το τρίτο), ενώ πριν από λίγο καιρό ήρθε η στιγμή να κάνει πραγματικότητα το πιο τρελό της όνειρο: τη δημιουργία ενός pop-up εστιατορίου.

«Από τη στιγμή που φύγαμε από το Παρίσι και μετακομίσαμε στην ύπαιθρο ήθελα να αναλάβω ένα μικρό επαρχιακό εστιατόριο. Αλλά δεν ήξερα πού» λέει η ίδια. Τελικά, το 2014, μαζί με τον Oddur και αφού η οικογένειά τους συνέχισε να μεγαλώνει, άφησαν τη μονοκατοικία τους και μετακόμισαν σε έναν πύργο στο Μεντόκ – έναν πύργο, που παλιότερα ήταν ξενοδοχείο, ικανό να στεγάσει το όνειρο της Mimi.

Εκεί πλέον υποδέχονται ανθρώπους από όλον τον κόσμο -από τη Χιλή μέχρι τη Σιγκαπούρη-, τους φιλοξενούν, τους μαγειρεύουν, τους ξεναγούν στον κήπο και τα αμπέλια τους, τους δείχνουν την επαρχιακή ζωή τους, ενώ η Mimi Thorisson παραδίδει μαθήματα μαγειρικής και τους μυεί στα μυστικά της παραδοσιακής γαλλικής κουζίνας.

Και μπορεί η ζωή της να μοιάζει πιο γεμάτη από ποτέ, αλλά η ίδια δεν ξεχνάει τις πραγματικές χαρές της ζωής: «Δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο από το να κάνεις αυτό που αγαπάς: μαγείρεμα, γράψιμο, φωτογραφία, μα πάνω από όλα να περνάς χρόνο με την οικογένειά σου. Επιτέλους, βρήκαμε ένα μέρος που αποκαλούμε σπίτι μας».

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Νίκος Καρανικόλας βρέθηκε στο Μπρίξτον, τη γειτονιά της εξέγερσης, του Bowie και των χρωμάτων

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top