«Μισώ τους άντρες» αναφέρει η Pauline Harmange στο βιβλίο της. Το θέμα είναι αν υποκινεί βία με τις θέσεις της (sydneytrads.com)

Η απάντηση στο ερώτημα «πόσο πουλάει να μισείς τους άντρες;» είναι μάλλον εύκολη. Το μίσος, ως ακραία συμπεριφορά, άρα εντελώς μακριά από τον μέσο όρο που μοιάζει με πολτός, πουλάει γενικώς και ειδικώς καθώς κινητοποιεί. Ακόμη κι αν δεν επιθυμείς να το «συναντήσεις», δεν γίνεται να το προσπεράσεις. Η λέξη «μίσος» από μόνη της είναι έντονα φορτισμένη με ποικίλες σημάνσεις.

H γαλλίδα συγγραφέας Pauline Harmange δεν κρύβει τις προθέσεις της. Ο τίτλος του βιβλίου της είναι δηλωτικός: «Moi les hommes, je les déteste» (σ.σ.: «Μισώ τους άντρες»). Σ’ αυτό εξετάζει εάν οι γυναίκες έχουν βάσιμους λόγους και αιτίες να μισούν τους άντρες και, σύμφωνα με τα δικά της λόγια, εάν: «Ο θυμός προς τους άνδρες είναι στην πραγματικότητα μια χαρούμενη και χειραφετητική πορεία και αν εάν επιτρέπεται να εκφραστεί».

Ο μικρός εκδοτικός της οίκος, Monstrograph, χαρακτήρισε το βιβλίο «φεμινιστικό και εικονοκλαστικό» που «υπερασπίζεται το μίσος προς τους άντρες έτσι ώστε να αποκτήσει χώρο έκφρασης η αδελφότητα μεταξύ των γυναικών».

Οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και όλοι μιλούν για το βιβλίο της Pauline Harmange από τη στιγμή που τέθηκε θέμα απαγόρευσης.

Λαμπρά! Το βιβλίο θα μπορούσε να περάσει και απαρατήρητο, αν δεν είχε επέμβει ένας γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που κίνησε διαδικασίες να απαγορεύσει τη διακίνηση του βιβλίου με τη λογική ότι προκαλεί πάθη και μίση μεταξύ των φύλων. Από εκείνη τη στιγμή, όπως συμβαίνει πάντα με τις απαγορεύσεις, έκανε την καλύτερη διαφήμιση στο βιβλίο. Οι πωλήσεις έχουν εκτιναχθεί και όλοι μιλούν για το βιβλίο της Pauline Harmange.

Ο ειδικός σύμβουλος του γάλλου υπουργού Ισότητας, Ralph Zurmély, έκανε λόγο για «ωδή στο μίσος κατά των ανδρών», έκανε λόγο ακόμη και για εγκληματική πράξη, ενώ ζήτησε από τον εκδότη του βιβλίου να το αποσύρει από την κυκλοφορία απειλώντας τον με ποινική δίωξη σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί.

Το επίμαχο πόνημα.

Πάντως, το υπουργείο διά του εκπροσώπου του αρνήθηκε τα περί διώξεων αναφέροντας πως είναι «προσωπική πρωτοβουλία του συμβούλου και εντελώς ανεξάρτητη από το υπουργείο». Από την μεριά του, ο Zurmély επιμένει πως θα κινήσει όλες τις νομικές διαδικασίες κατά του εκδότη αν δεν αποσύρει το βιβλίο άμεσα.

Οι μεγάλοι εκδοτικοί στη Γαλλία, ήδη, διεκδικούν τα δικαιώματα του βιβλίου με σκοπό την επανέκδοσή του.

Η απάντηση του εκδοτικού οίκου Monstrograph στα γαλλικά ΜΜΕ ήταν ότι το βιβλίο δεν είναι προκλητικό και ότι η συγγραφέας δεν έχει πρόθεση να υποκινήσει τη βία. Να σημειωθεί πως αρχικά ο εκδοτικός εξέδωσε το βιβλίο σε μόλις 400 αντίτυπα, αλλά μετά τις επιθέσεις του Zurmély έχουν εξαντληθεί οι τρεις πρώτες εκδόσεις και υπολογίζεται πως δύο εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του έχουν πουληθεί σχεδόν 2.500 αντίτυπα. Φυσικά, οι μεγάλοι εκδοτικοί δεν έχουν μείνει αμέτοχοι και ήδη λέγεται πως ένας εξ αυτών σκοπεύει να αγοράσει άμεσα τα δικαιώματα του βιβλίου.

Οσο για την Harmange, γράφοντας στο ιστολόγιο της, αναφέρει πως στο κεφάλι της γυρίζει μια απορία «είναι γιγαντιαίο μυστήριο γιατί αυτός ο άντρας ήθελε να απαγορεύσει αυτά που γράφω και ενώ το βιβλίο θα έπρεπε κανονικά να εκτυπωθεί σε μόλις 500 αντίτυπα (700 το μέγιστο), υπάρχουν πάνω από 2.000 παραγγελίες αγοράς»

Για να συμπληρώσει με νόημα: «Έχουμε αποσύρει το βιβλίο από την πώληση, όχι επειδή φοβόμαστε, αλλά επειδή δεν μπορούμε πλέον να συμβαδίζουμε με τη ζήτηση. Και όχι για πάντα, υπόσχομαι. Σε όλα αυτά, ομολογώ, υπάρχει ακόμα μια μικρή φωνή που μου δίνει την ελπίδα ότι όλοι εσείς που έχετε αγοράσει το βιβλίο μου θα το βρείτε ενδιαφέρον παρά τα όσα λέγονται».

 

Διαβάστε ακόμα: «Be a lady, they said» – πού να δείτε τι ζητούν κι από έναν άντρα.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top