Άντονυ Κουήν και Λίλα Κέντροβα από την ταινία: Ζορμπάς του 1964. Η Κέντροβα θα τιμηθεί με όσκαρ β’ γυναικείου γι’ αυτή την ερμηνεία της.

  Ψάχνουμε στο βιογραφικό του. Δεκαέξι ταινίες με πρώτη του το “Κυριακάτικο Ξύπνημα”, το 1954. Τρεις υποψηφιότητες για τον “Αλέξη Ζορμπά” το 1965 (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου). Εφτά υποψηφιότητες στις Κάννες για εφτά ταινίες του και δύο βραβεύσεις για την “Ηλέκτρα”. Γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ο πατέρας του ήταν δικηγόρος. Είχε τρία αδέρφια. Σπούδασε στην Αγγλία, νομική και δραματικές τέχνες. Η Μελίνα Μερκούρη του χρωστάει την καριέρα της. Έργο του είναι και ο νυχτερινός φωτισμός των μνημείων της Ακροπόλεως, τον οποίο εκείνος πρώτος οραματίστηκε. Επίτιμος Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου καθώς και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

  O Μίλτος και η Στέλλα. Και ένα μαχαίρι που θα τους χωρίζει για πάντα. Γιώργος Φούντας και Μελίνα Μερκούρη στην ταινία: Στέλλα του 1955.

  Δεν είναι όμως μόνο αυτά. Πολίτης του κόσμου, αναγνωρισμένος και βραβευμένος διεθνώς, έντονα πολιτικοποιημένος, έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου του 2011,  αφήνοντας πίσω του ένα πολύτιμο πλούσιο έργο, αφού πέρα από κινηματογραφικές εγχώριες και διεθνείς συμπαραγωγές, είχε την καλλιτεχνική ευθύνη και για θεατρικές ή οπερετικές παραστάσεις σε Ελλάδα,  Η.Π.Α., Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Από το 1950 έως το 2005 σκηνοθέτησε πέρα από τις ταινίες του, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες.

  Μιχάλης Κακογιάννης; Από τα γυρίσματα της ταινίας: Γλυκιά Πατρίδα του 1986.

   

  «Εγωιστικά και αναδρομικά θα έλεγα στον ελληνικό λαό να αγαπάει της ταινίες μου, γιατί εγώ μέσα από τις ταινίες μου, αγάπησα την Ελλάδα, αγάπησα τον λαό μας, αγάπησα τον πολιτισμό μας».

  Εστιάζοντας στις δημιουργίες του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας του, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, η έκθεση αυτή στο ίδρυμα που αυτός δημιούργησε- στην οδό Πειραιώς 206, στον Ταύρο- αφηγείται την καλλιτεχνική πορεία του, και δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει σκηνές από την καλλιτεχνική ζωή ενός σκηνοθέτη που είδε ακόμη και το Χόλιγουντ –σε δύσκολες εποχές για την ελληνική κινηματογραφία- να πέφτει στα πόδια του.

  Δεξιά: Η Κάθριν Χέμπορν ως Εκάβη στην ταινία: Τρωάδες του 1971 Αριστερά: Η Ειρήνη Παππά, η μούσα του Κακογιάννη, ως χήρα, στην ταινία: Ζορμπάς.

  Έκθεση Φωτογραφίας
  «Μιχάλης Κακογιάννης: Κοιτάζοντας το μέλλον»
  23 Οκτωβρίου- 7 Νοεμβρίου, Δευτέρα- Κυριακή 18:00- 22:00
   Φουαγιέ 1ου και 2ου ορόφου στο ΙΜΚ, Πειραιώς 206

   

  Η έκθεση ταξίδεψε στην Κύπρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πάφος –Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017.

   

  Διαβάστε ακόμα:Όλη η (καλλιτεχνική) ζωή του Γιάννη Μόραλη μέσα από 200 έργα του.

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top