Δεν ήταν ένας απλός σκηνοθέτης. Ήταν ένας μεγάλος δημιουργός, που σημάδεψε όσο λίγοι την πορεία του Ελληνικού κινηματογράφου με τα έργα του. Ο Μιχάλης Κακογιάννης από το 1951 που μετακόμισε στην Αθήνα έως και το 2005 όταν και αποσύρθηκε, σκηνοθέτησε 15 ταινίες, 36 θεατρικά έργα και 7 όπερες στην Ελλάδα, τις Η.Π.Α. και την Ευρώπη.
Γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου (11 Ιουνίου 1921), και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της Κυπριακής Ώρας. Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία.
Το 1951 μετακομίζει στην Ελλάδα και ξεκινάει την μεγάλη πορεία του, πρώτα στο θέατρο και στη συνέχεια στον κινηματογράφο. Μερικές από τις ταινίες του που έγραψαν ιστορία και άφησαν το δικό τους στίγμα στον ελληνικό κινηματογράφο, ήταν οι Κυριακάτικο Ξύπνημα, Στέλλα, Αλέξης Ζορμπάς, Το Κορίτσι με τα Μαύρα, Ο Βυσσινόκηπος.
Και τώρα, περίπου 5 χρόνια μετά τον θάνατό του (έφυγε από τη ζωή στις 25 Ιουλίου 2011 σε ηλικία 90 ετών) μια έκθεση έρχεται να μας θυμίσει την πορεία του.
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με τον πολυβραβευμένο Ιταλό φωτογράφο Antonio Manta και τη διοργάνωση Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος 2017, παρουσιάζει την έκθεση φωτογραφίας Μιχάλης Κακογιάννης – Κοιτάζοντας το Μέλλον, στην Πλατεία Κάστρου της Πάφου, ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης.
Μια έκθεση για τη ζωή και το έργο του μεγάλου δημιουργού που προσφέρει μια ανέκδοτη αφήγηση για την καλλιτεχνική πορεία του Μιχάλη Κακογιάννη, δίνοντας έμφαση στα μεγάλα έργα του αλλά και στις μικρές στιγμές της καθημερινότητας της εργασίας του.
//Μιχάλης Κακογιάννης – Κοιτάζοντας το Μέλλον, Πλατεία Κάστρου της Πάφου, από 29 Ιανουαρίου έως 15 Φεβρουαρίου 2017.
Διαβάστε ακόμα: Έτσι κατέκτησε την Αμερική ο Έβαν Σπηλιωτόπουλος