Ο πίνακας Nu couché, που ζωγράφισε ο Modigliani το 1917 και δείχνει μια Γαλλίδα γυμνή στο κρεβάτι, και αναμένεται να βγει σε δημοπρασία στις 14 Μαΐου.

  «Υπήρξε γνωστός μέθυσος. Αρπακτικό για τις γυναίκες που ζωγράφιζε. Ήταν εκείνος που διατεινόταν ότι “το να ζωγραφίζεις μια γυναίκα ισοδυναμεί με το να την κατέχεις”. Κοιμήθηκε με όσες ζωγράφισε. Αλλά δεν τις κατείχε». Αυτά έγραφε στο Andro πριν από 1,5 χρόνο ο Νίκος Σταθούλης, «βουτώντας» στη ζωή του Amedeo Modigliani, ρίχνοντας ματιές στις ερωτικές γυναίκες των έργων του, αλλά και στις φριχτές στιγμές που έζησαν δίπλα του οι μούσες του.

  Ναι, τα δύο πρόσωπα του Ιταλού ζωγράφου και γλύπτη είναι γνωστά σε όλους: από τη μια ο βίαιος χαρακτήρας του και από την άλλη το αυθεντικό ταλέντο που πήγαζε από μέσα του. Σε αυτό το άρθρο θα σταθούμε στο 2ο πρόσωπό του: στο ταλέντο του. Αφορμή είναι ο πίνακας Nu couché, που ζωγράφισε ο Modigliani το 1917 και δείχνει μια Γαλλίδα γυμνή στο κρεβάτι, και αναμένεται να βγει σε δημοπρασία στις 14 Μαΐου.

  Ο πιο ακριβός πίνακας όλων των εποχών είναι το έργο του Leonardo Da Vinci με τίτλο Salvator Mundi, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πωλήθηκε έναντι 450 εκ. δολαρίων.

  Το ενδιαφέρον της υπόθεσης; Η τιμή εκκίνησης για την πώληση του έργου θα αγγίξει τα 150 εκ. δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s, κάνοντάς το έτσι το έργο με την υψηλότερη τιμή εκκίνησης όλων των εποχών. Μέχρι τώρα το συγκεκριμένο ρεκόρ το είχε ο πίνακας Les femmes d’Alger (Οι Γυναίκες του Αλγερίου) του Pablo Picasso, με τιμή εκκίνησης τα 140 εκ. δολάρια.

  Τώρα οι διοργανωτές της δημοπρασίας παρακαλάνε το έργο του Modigliani να σπάσει και το φράγμα του πιο ακριβού πίνακα που έχει πωληθεί ποτέ. Κάτι, που οι ειδικοί πιστεύουν ότι είναι -αν όχι αδύνατο- πάρα πολύ δύσκολο να συμβεί. Βλέπετε το ρεκόρ αυτό ανήκει στο έργο του του Leonardo Da Vinci με τίτλο Salvator Mundi, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πωλήθηκε έναντι 450 εκ. δολαρίων.

   

  Διαβάστε ακόμα: Φως, κάρβουνα και ποίηση

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top