Πολλοί πιστεύουν ότι η Monna Vanna (δεξιά) είναι ένα γυμνό προσχέδιο της Mona Lisa.

  Δεν είμαι ιστορικός τέχνης για να πω ότι είναι το καλύτερο έργο όλων των εποχών. Ωστόσο η Mona Lisa είναι σίγουρα ο πιο διάσημος πίνακας που έχει «γεννηθεί» ποτέ. Το δημιούργημα του Leonardo da Vinci απασχολεί τον κόσμο για περισσότερα από 500 χρόνια – παλιότερα εξαιτίας του μυστηρίου πίσω από το… μοντέλο, αργότερα για το τι ήθελε να πει ο καλλιτέχνης με το χαμόγελό της, που δεν θύμιζε και πολύ χαμόγελο αλλά περισσότερο μειδίαμα. Μέχρι και ο Sigmund Freud προσπάθησε να το εξηγήσει.

  Και τώρα ένας πίνακας έρχεται να προσθέσει ένα καινούργιο μυστήριο στον κόσμο της Mona Lisa. Το έργο έχει τον τίτλο Monna Vanna, τα τελευταία 150 χρόνια βρισκόταν σε μια συλλογή του μουσείου Conde στο Παρίσι και οι περισσότεροι πίστευαν ότι το είχαν δημιουργήσει μαθητές του Da Vinci. Ωστόσο μια μελέτη στο μουσείο του Λούβρου δείχνει να ανατρέπει αυτά τα δεδομένα.

  Έρευνες έδειξαν ότι το μεγαλύτερο μέρος του πίνακα Monna Vanna ανήκει στον Da Vinci και ολοκληρώθηκε πριν τον θάνατό του.

  Σύμφωνα με τους ειδικούς και μετά από τεστ που πραγματοποιήθηκαν, η Monna Vanna ίσως και να είναι προσχέδιο της Mona Lisa. Το έργο έχει δουλευτεί σε μεγάλο μέρος από τον ίδιο τον Da Vinci (όχι μόνο οι μαθητές του όπως πίστευαν πολλοί) και φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε πριν τον θάνατό του το 1519.

  Βέβαια κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν η Monna Vanna αποτελεί μια γυμνή εκδοχή της Mona Lisa. Ωστόσο οι ειδικοί πιστεύουν ότι σε δύο χρόνια ίσως να έχουν τις απαντήσεις.

   

  Διαβάστε ακόμα: Τα έργα της Giulia ακροβατούν μεταξύ τέχνης και πορνογραφίας

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top