«Ήθελα λοιπόν να κάνω κάτι αισθησιακό και να προσεγγίσω έναν ήχο με τον οποίο δεν είχα καταπιαστεί και να το κάνω με τον δικό μου τρόπο» λέει ο Monsieur Minimal για τη νέα του δουλειά. (Φωτογραφίες: Νίκος Καρανικόλας)

Ήταν το 2006. Δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η χώρα ζούσε ακόμα στο χρυσό της σύννεφο, η έννοια κρίση έμοιαζε με ανέκδοτο, λέξεις όπως «μνημόνια» και «capital control» ήταν εντελώς άγνωστες, στα περίπτερα κυκλοφορούσαν εφημερίδες και μηνιαία περιοδικά, στους δρόμους έβρισκες free press, η Καρύτση ήταν ανερχόμενη δύναμη της εναλλακτικής αθηναϊκής νύχτας, το iPhone βρισκόταν μόνο στο μυαλό του Steve Jobs και ο κόσμος έκανε φίλους, φλερτ και ποστ στο MySpace.

Ενώ βρισκόμουν σε ένα από εκείνα τα μηνιαία περιοδικά της εποχής και «βόλταρα» στο MySpace, έπεσα πάνω σε ένα κομμάτι: το Love is a Circle κάποιου Monsieur Minimal. Ανταλλάξαμε μερικά μηνύματα, κάναμε ένα μικρό θεματάκι στο περιοδικό, τα είπαμε και όταν κατέβηκε από την Θεσσαλονίκη για την promo συναυλία της συλλογής City Campers της Sound of Everything βρεθήκαμε και από κοντά.

«Ο Δάκης είναι ένας ποπ πρίγκιπας της δεκαετίας του ’70. Και σαν άνθρωπος είναι ένας αιώνιος έφηβος, ευγενής και αξιολάτρευτος».

Από τότε έχουν περάσει 11 χρόνια: το MySpace είναι κάτι περισσότερο από ανάμνηση, η κρίση από ανέκδοτο έγινε εφιάλτης, το λεξιλόγιό μας εμπλουτίστηκε με πολλές νέες λεξούλες που δεν μας αρέσουν καθόλου, οι περισσότεροι του δημοσιογραφικού χώρου άλλαξαν «μαγαζιά», το iPhone από gadget έγινε ψύχωση. Πολλά έχουν αλλάξει, αλλά ο Monsieur Minimal συνεχίζει να είναι πιστός στη μουσική του.

Όχι ότι δεν άλλαξαν πολλά πράγματα στη ζωή του Χρήστου (όπως είναι το όνομά του). Άφησε τη Θεσσαλονίκη και ζει στην Αθήνα αφού έκανε το πέρασμά του από το Βερολίνο, έχει ανοίξει τη δική του δισκογραφική εταιρία Mo.Mi. Records, ενώ τη Δευτέρα κυκλοφόρησε την 5η δισκογραφική δουλειά του, με τίτλο Erotica. Για το άλμπουμ, την επερχόμενη συναυλία του στο Gazarte το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου, αλλά κι επειδή είχαμε να τα πούμε δύο μήνες από κοντά, βρεθήκαμε στη Φωκίωνος Νέγρη, ήπιαμε μπύρες, είδαμε κόσμο να κάνει περατζάδα και μιλήσαμε για μουσική. Και φυσικά όλη η κουβέντα ξεκίνησε από τη συνεργασία του με τον Δάκη.

Το εξώφυλλο του Erotica.

«Ίσως ότι πιο μοναδικό έχω κάνει ως τώρα. Χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω την συνεργασία με τους υπόλοιπους ερμηνευτές» μου λέει ενθουσιασμένος και συνεχίζει: «Αλλά ο Δάκης είναι ένας ποπ πρίγκιπας της δεκαετίας του ’70. Και σαν άνθρωπος είναι ένας αιώνιος έφηβος, ευγενής κι αξιολάτρευτος. Τον Δάκη λοιπόν τον σκέφτηκα ως τον ερμηνευτή που θα έβαζε το κερασάκι στην τούρτα σε όλο αυτό concept του Erοtica. Ήθελα έναν πραγματικό αισθησιακό και ερμηνευτή που να μεταφέρει όλη αυτή την vintage την αισθητική του στο erotica».

Και η αλήθεια είναι ότι τα κατάφερε μια χαρά, καθώς από τα πρώτα λεπτά που ακούς το Erotica έχεις την αίσθηση ότι έχει κυκλοφορήσει μια άλλη δεκαετία. Γιατί όμως αυτό το μουσικό ταξίδι στις δεκαετίες του ’60 και του ’70; «Μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να κάνω κάτι πέρα από τις έως τότε μουσικές μου επιρροές. Ήθελα να κάνω κάτι αισθησιακό γιατί ήθελα πάνω από όλα να ξυπνήσω πρώτα τις δίκες μου αισθήσεις. Όλα αυτά προέκυψαν κατά την διάρκεια της πρόσφατης διαμονής μου στο Βερολίνο και τις εκεί κουλτούρας και καθημερινότητας μου» τονίζει και συμπληρώνει: «Έξαλλου ο έρωτας και η αγάπη ήταν και είναι πάντα πηγή έμπνευσης για τη μουσική και τη ζωή μου. Όλο αυτό μουσικά με οδήγησε σε αυτές τις δεκαετίες. Ήθελα λοιπόν να κάνω κάτι αισθησιακό και να προσεγγίσω έναν ήχο με τον οποίο δεν είχα καταπιαστεί και να το κάνω με τον δικό μου τρόπο».

Το Σάββατο 23.9 ο Monsieur Minimal παρουσιάζει το Erotica στο Gazarte.

Όπως, άλλωστε τα κάνει όλα με τον δικό του τρόπο ο Monsieur Minimal. Αν ακούσεις τις παλιότερες δουλειές του, θα καταλάβεις ότι πάντα θέλει να πειραματίζεται και να διαφοροποιείται. Αλλά δεν είναι δύσκολο αυτό;

«Όταν αγαπάς τη μουσική, παραμένεις εραστής της και κρατάς κάποιες βασικές αξίες, όπως είναι για μένα η καλή pop αισθητική, τίποτα δεν είναι δύσκολο» λέει, κάνοντάς το να ακούγεται πολύ εύκολο: «Σίγουρα θέλει πολύ δουλεία αλλά πάνω από όλα θέλει μελέτη και να δώσεις τον χαρακτήρα που χρειάζεται σαν παραγωγός. Δεν νιώθω ότι παρεκκλίνω από την μουσικό μου γούστο. Δούλεψα πάνω σε μια δεκαετία που δεν είχα την ευκαιρία να ζήσω και να αφουγκραστώ στην πραγματική της εξέλιξη. Οπότε πήρα αυτά τα κομμάτια που ένιωσα ότι θα συμπλήρωναν την δίκη μου ψυχική ανάγκη και εξέλιξη στην μουσική και τα απέδωσα σε μια σύγχρονη παράγωγη στο σήμερα».

Και το τελικό αποτέλεσμα τον έχει δικαιώσει μέχρι τώρα. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το πρώτο single Αγκαλιά έγινε χιτάκι το καλοκαίρι, ενώ εδώ και μια εβδομάδα το κομμάτι Στιγμή, σε συνεργασία με τον Δάκη, ακούγεται όλο και πιο πολύ κάθε μέρα. Τελικά τι είναι αυτό που ικανοποιεί περισσότερο τον Monsieur Minimal από τη δημιουργία του Erotica;

«Η συνεργασία με όλους τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτό. Η κάθε μια ξεχωριστή και μοναδική. Δεν είμαι άνθρωπος που μοιράζεται εύκολα στην δημιουργία και αυτό και γιατί έχω μάθει και αναγκαστεί να τα κάνω όλα μονός μου. Όταν όμως η ζωή και η επιλογή των ανθρώπων που τελικά συνεργάζεσαι σε ανταμοιβή τόσο στο καλλιτεχνικό όσο και στο ανθρωπινό επίπεδο κερδίζεις κάτι παραπάνω που σε βοηθάει για την συνέχεια και στην εξέλιξη σου».

 

//Το Σάββατο 23.9 ο Monsieur Minimal παρουσιάζει το Erotica στο Gazarte. Μελλοντικές συναυλίες του: 21.10 στο Gagarin, 9.11 στον Βόλο, 10.11 στη Θεσσαλονίκη και 11.11 στα Γιάννενα.

 

⇒ Για να αποκτήσετε το Erotica επισκεφθείτε το shop της Mi.Mo. Records.

 

Διαβάστε ακόμα: Pedro Pascal – Ο νέος αγαπημένος μας ηθοποιός

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top