Ο τριαντάχρονος γερμανός δεξιοτέχνης έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στην Aθήνα και το Σάββατο (15/12) θα δώσει συναυλία υπέρ της Εταιρείας Σπαστικών στην Αίθουσα Παρνασσός.

Αυτό τον Δεκέμβρη ένα τσέλο πλανάται πάνω από την Ελλάδα… Είναι το τσέλο του κορυφαίου βιολοντσελίστα και τακτικού ταξιδιώτη Μπένεντικτ Κλέκνερ. Ο τριαντάχρονος γερμανός δεξιοτέχνης έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα για να διδάξει ένα masterclass στο Ωδείο Αθηνών και να δώσει συναυλία υπέρ της Εταιρείας Σπαστικών στην Αίθουσα Παρνασσός (μαζί με την Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον Ούβε Μάτσκε). Μας μίλησε λίγο προτού επιστρέψει στην πόλη μας για μία ακόμα φιλανθρωπική συναυλία αυτό το Σάββατο για τη “Φλόγα” και φύγει αμέσως μετά για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία στη Λέσβο.

 – Maestro, ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας συνθέτες και ποια τα αγαπημένα σας έργα;

Αγαπώ ιδιαίτερα τους συνθέτες της ρομαντικής περιόδου: Μπραμς, Σούμαν, Σοπέν, Τσαϊκόφσκι. Επίσης ορισμένους σύγχρονους, ζώντες συνθέτες: Krzysztof Penderecki, Eric Tanguy , Howard Blake, Dai Fujikura.  Με εμπνέει να τους συναντώ και να δουλεύω μαζί τους, να κοιτώ “πάνω από το ώμο τους” πώς δημιουργούνται τα αριστουργήματα τους και να μαθαίνω τι περιμένουν από εμάς τους ερμηνευτές. Αγαπημένα μου έργα είναι μεταξύ άλλων το Κοντσέρτο για τσέλο του Σούμαν, το Τρίο του Τσαϊκόφσκι και το Κουιντέτο του Σούμπερτ.

-Έχετε ένα πολύ πυκνό  πρόγραμμα. Όταν τελειώσει ο χρόνος, πόσες συναυλίες θα έχετε δώσει μέσα στο 2018;

Αυτή τη χρονιά περίπου 100 συναυλίες σε Ευρώπη, Ασία, Βόρεια και Νότια Αμερική.

«Μια φορά μόνο παραλίγο να με συλλάβουν επειδή μελετούσα στην κεντρική αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Άμστερνταμ».

-Πώς  καταφέρνετε να ανταπεξέρχεστε σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο σε ένα τόσο πυκνό πρόγραμμα, όπου η μουσική είναι κάτι που συμβαίνει ανάμεσα σε δύο πτήσεις;

Το σημαντικό είναι να κάνω την καθημερινή μου μελέτη και όποτε μπορώ να κάνω και διακοπές, όπως στον Μόλυβο, από όπου επιστρέφω ξεκούραστος και εμπνευσμένος. Απολαμβάνω τα μακρινά ταξίδια· σε αυτά μπορείς να μελετήσεις τις παρτιτούρες, να διαβάσεις ένα βιβλίο, ή απλά να… κοιμηθείς. Επίσης μπορείς να μελετήσεις. Το καλό με το τσέλο είναι ότι μπορείς ανά πάσα στιγμή να το βγάλεις από τη θήκη και να αρχίσεις τη μελέτη. Ακόμα και σε ασυνήθιστα μέρη, όπως τα αεροδρόμια ή οι σταθμοί των τρένων. Μια φορά μόνο παραλίγο να με συλλάβουν επειδή μελετούσα στην κεντρική αίθουσα του σιδηροδρομικού σταθμού στο Άμστερνταμ. Ευτυχώς οι άνθρωποι γύρω μου που με άκουγαν άρχισαν να διαμαρτύρονται, και έτσι με άφησαν να φύγω.

«Με πραγματική χαρά  διαπιστώνει κανείς πόσα μουσικά ταλέντα υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα», σημειώνει ο Μπένεντικτ Κλέκνερ.

-Παίζετε σε ένα υπέροχο ιταλικό τσέλο από το 1680. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των οργάνων; Ταξιδεύετε πάντα μαζί του;

Αυτά τα όργανα είναι πραγματικοί χαρακτήρες. Έχουν έναν πολύ ιδιαίτερο ήχο και μια ηχοχρωματική  παλέτα χωρίς όρια, καθώς και μια εξαιρετικά όμορφη μίξη θερμότητας και ισχύος στον ήχο τους. Είναι ένα κομμάτι ιστορίας το οποίο το κρατάς στο χέρι σου· σε γεμίζει με τεράστιο σεβασμό για τις γενιές των μουσικών που έπαιξαν και μελέτησαν με αυτό. Μεταξύ των προκατόχων μου είναι και ο σπουδαίος γάλλος δεξιοτέχνης Maurice Gendron. Το έχω πάντοτε μαζί μου στα ταξίδια, στο αεροπλάνο κάθεται πάντα στο παράθυρο, σαν ταξιδιώτης VIP – αλλά πάντοτε μου παραχωρεί ευγενικά τη μερίδα του και το ποτό του!

-Οπωσδήποτε είστε ένας έμπειρος ταξιδιώτης που συνεχώς φτάνει σε νέα για αυτόν μέρη.  Υπάρχουν μυστικά για την επιτυχημένη προσαρμογή μόλις φτάσετε κάπου;

Απλά χρησιμοποιώ το Tinder και το Tripadvisor… Αστειεύομαι, το καλύτερο είναι πάντα να ρωτάς τους ντόπιους, ξέρουν την περιοχή τους καλύτερα και μπορούν να σου πουν και να σου δείξουν τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα μέρη, τα οποία δεν βρίσκονται πάντοτε στους τουριστικούς οδηγούς.

«Tο όραμά μου είναι να καλώ ορχήστρες και νέους καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου στο Κόμπλετζ».

-Από την Αθήνα τι εντυπώσεις αποκομίσατε από Masterclass που δώσατε στο Ωδείο Αθηνών;

Ήταν υπέροχη εμπειρία να διδάξω αυτούς τους πολύ χαρισματικούς νέους. Με πραγματική χαρά  διαπιστώνει κανείς πόσα μουσικά ταλέντα υπάρχουν εδώ στην Ελλάδα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τους καταπληκτικούς Έλληνες μουσικούς που εμφανίζονται σε διεθνείς σκηνές, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, αλλά και η Δανάη Ντέρκεν και ο Βασίλης Βαρβαρέσος, με τους οποίους έχω συμπράξει στον Μόλυβο.

-Στον Μόλυβο έχετε εμφανιστεί πάνω από μία φορά και τώρα ετοιμάζεστε μετά τη συναυλία να φύγετε μαζί με τις συναδέλφους για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα μιας εβδομάδας για τα σχολεία της Λέσβου. Υποθέτω έχετε αναπτύξει μια ειδική σχέση με το νησί.

Μπορώ να πω ότι έχω πλέον τον Μόλυβο στην καρδιά μου σαν ένα δεύτερο σπίτι! Υπάρχει κάτι το πολύ ιδιαίτερο με αυτόν τον τόπο. Το “δραματικό” φυσικό τοπίο, ο μυστικισμός που αποπνέουν τα ερείπια του παλιού κάστρου, η φιλία και η γενναιοδωρία των κατοίκων, και φυσικά η υπέροχη φιλοξενία των διοργανωτών, όλα αυτά μου έχουν δώσει υπέροχα καλοκαίρια γεμάτα χαρά, περιπέτεια και μουσική. Τώρα είναι η πρώτη φορά που θα πάω χειμώνα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος για αυτήν την εκπαιδευτική δραστηριότητα με τα παιδιά του νησιού, και φυσικά ανυπομονώ για τις συναυλίες που θα δώσω κει εκεί με τις συναδέλφους μου, τη Δανάη και την Κυβέλη Ντέρκεν και την Κλεμάνς ντε Φονσβίλ.

«Θέλουμε να φέρουμε την κλασική μουσική με πρωτότυπους, ακόμα και πειραματικούς τρόπους σε ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά μάλιστα στους νέους».

-Έχετε όμως και δικό σας Φεστιβάλ στην Κομπιένη (Coblenz).

 Είναι το Φεστιβάλ που διοργανώνω στην στην Κόμπλεντς, την περιοχή της καταγωγής μου. Tο όραμά μου είναι να καλώ ορχήστρες και νέους καλλιτέχνες διεθνούς επιπέδου σε αυτή την όμορφη περιοχή που βρίσκεται κατά μήκος του Ρήνου για να παίξουν στα πιο όμορφα κάστρα, τις πιο όμορφες αίθουσες αλλά και σε ασυνήθιστες μέρη, όπως παλιά βιομηχανικά χυτήρια. Θέλουμε να φέρουμε την κλασική μουσική με πρωτότυπους, ακόμα και πειραματικούς τρόπους σε ένα ευρύτερο κοινό, ειδικά μάλιστα στους νέους.

-Στη συναυλία σας φορέσατε ένα πολύ εντυπωσιακό πράσινο κουστούμι και ντύνεστε αποκλειστικά με ρούχα DeFilippo Uomo. Σίγουρα είναι πολύ πρακτικό να μην ψάχνεις κάθε φορά τι θα βάλεις, αλλά έχετε και προσωπικό πάθος με τα ρουχα;

Η συνεργασία  με την DeFilippo είναι μία πολύ γενναιόδωρη χορηγία από τον εκπληκτικό σχεδιαστή Ραφαέλε ντε Φιλίππο και στηρίζεται στην ιδέα ότι το καλό ντύσιμο και η καλή μουσική έχουν κοινό τόπο την τελειότητα του χειροποίητου,  το δημιουργικό πάθος και την ανάγκη να εκφράζεις την προσωπικότητά σου.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, παραδόσεις και πειραματισμοί.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top