Οι εκδόσεις Assouline μας πάνε μια φωτογραφική βόλτα στη Μύκονο από τη δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα.

Μύκονος, η: είναι νησί του Αιγαίου Πελάγους και ανήκει στις Κυκλάδες. Πρωτεύουσα του νησιού είναι η Χώρα, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά του νησιού. Η Μύκονος είχε πληθυσμό 10.134 άτομα στην απογραφή του 2011. Η έκταση του νησιού είναι 86,125 τ.χλμ., ενώ έχει μήκος ακτών 89 χιλιόμετρα.

Αυτή είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις που θα σου βγάλει το Google, ψάχνοντας πληροφορίες για τη Μύκονο. Αλλά η αλήθεια είναι πώς αν είσαι Έλληνας δεν χρειάζεται να κάνεις κάποια αναζήτηση για το «νησί των ανέμων»: ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη, ανάλογα πώς το έχει ζήσει.

Αν ξεφύγεις από τις ταμπέλες θα δεις ότι η Μύκονος είναι ένα νησί που προσφέρει τα πάντα: και τις υπερβολές και την ηρεμία. Το θέμα είναι τι θέλεις να ζήσεις.

Βλέπεις, αν υπάρχει ένα ελληνικό νησί με πολλές -πάρα πολλές- ταμπέλες, τότε αυτό είναι η Μύκονος. Αγαπημένος προορισμός για τους κοσμοπολίτες της Ευρώπης τη δεκαετία του ’60/ «Καταφύγιο» για την παγκόσμια LGBTQ κοινότητα τη δεκαετία του ’80. Η «Ίμπιζα της Ελλάδας» στα nineties χάρη στα μεγάλα κλαμπ και τα πάρτι που έγραψαν ιστορία. Η Μύκονος της υπερβολής στα ’00s, τότε που οι νεόπλουτοι αποκαλούσαν το νησί ως «το χωριό μου» και έπρεπε να κάνεις κράτηση για μια ξαπλώστρα στην παραλία.

Εγώ προσωπικά θα μείνω στην φράση ενός φίλου, ότι δηλαδή «η Μύκονος είναι ένα νησί που προσφέρει τα πάντα: και τις υπερβολές και την ηρεμία. Το θέμα είναι τι θέλεις να ζήσεις».

Ο Le Corbusier είχε γράψει «αν δεν έχεις δει τα σπίτια της Μυκόνου, δεν μπορείς να θεωρείς τον εαυτό σου αρχιτέκτονα».

Και σε αυτή τη λογική, δηλαδή του νησιού που προσφέρει τα πάντα, μας βάζουν οι εκδόσεις Assouline μέσα από το νέο τους βιβλίο Mykonos Muse, που υπογράφει η Lizy Manola. Ένα φωτογραφικό ταξίδι στο «νησί των ανέμων» από τότε που αποτελούσε τον αγαπημένο προορισμό των Le Corbusier και Αντώνη Μπενάκη, μέχρι το σήμερα που έχει κερδίσει τον τίτλο του «party island» του Αιγαίου.

//Περισσότερες πληροφορίες για το βιβλίο Mykonos Muse θα βρείτε εδώ.

Το βιβλίο «Mykonos Muse» έχει την υπογραφή της Lizy Manola.

 

Διαβάστε ακόμα: Οι ποιητές για το νησί τους

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top