Ένα από τα αριστουργήματα του ρομαντικού μπελ κάντο, η «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Γκαετάνο Ντονιτσέττι. (Φωτογραφία: Α. Σιμόπουλος)

Τρίτη 17 Απριλίου 2018: με δελτίο τύπου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανακοινώθηκε ο βασικός προγραμματισμός της κεντρικής σκηνής Εθνικής Λυρικής Σκηνής για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-19. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει όπερα, οπερέτα, παιδική όπερα, μπαλέτο, αφιέρωμα στον Μάνο Χατζηδάκι και εικαστικά.

 

Γκαλά Ροσσίνι – Όπερα – Παιδική όπερα – Οπερέτα – Ρεσιτάλ Πλατανιά

Η καλλιτεχνική περίοδος θα ξεκινήσει στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 με το εορταστικό Γκαλά Ροσσίνι με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, για την επέτειο των 150 ετών από τον θάνατο του κορυφαίου Ιταλού συνθέτη της όπερας Τζοακίνο Ροσσίνι (1792-1868), σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Όπερας Ροσσίνι του Πέζαρο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Tempo Forte», οι οποίες εντάσσονται στην τριετή συνεργασία των Υπουργείων Πολιτισμού Ελλάδας και Ιταλίας.

Η ημέρα -σημειώνουμε- είναι παρεμπιπτόντως και επέτειος θανάτου της Μαρίας Κάλλας.

Η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (Φωτογραφία: Β. Μακρής)

Την καλλιτεχνική περίοδο θα παρουσιαστούν συνολικά 8 όπερες, από τις οποίες 6 στο ΚΠΙΣΝ: Γενούφα, Μανόν, Σιμόν Μποκανέγκρα, Λουτσία ντι Λαμερμουρ, Λαίδυ Μακμπεθ του Μτσενσκ, Γάμοι του Φιγκαρο, και 2 στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβαλ Αθηνών: Νορμα και Τραβιάτα. Από αυτές οι 7 είναι νέες παραγωγές, συμπεριλαμβανομένης μιας πανελλήνιας πρώτης, μία επανάληψη μια παραγωγή προερχόμενη από τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου.

Όλες οι παραγωγές θα δοθούν με την Ορχήστρα, τη Χορωδία και τους Μονωδούς της ΕΛΣ, αλλά οι ακριβείς διανομές δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.

Τον Οκτώβρη του 2018 θα παρακολουθήσουμε την πανελλήνια πρώτη της όπερας Γενούφα του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ. (Φωτογραφία: Κ. Ρήγος)

Πιο ειδικά, τον Οκτώβρη του 2018 θα παρακολουθήσουμε την πανελλήνια πρώτη της όπερας Γενούφα του Τσέχου συνθέτη Λέος Γιάνατσεκ σε σκηνοθεσία της Γερμανίδας Νίκολα Ράαμπ, σκηνικά-ενδύματα Γιώργου Σουγλίδη και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού. Τον Δεκέμβριο θα δοθεί η Μανόν του Ζυλ Μασνέ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά Ευαγγελίας Θεριανού, ενδύματα Κλαιρ Μπρέισγουελ και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού και Κλεάντε Ρούσσο.

Τον Ιανουάριο θα δοθεί ο Σιμόν Μποκανέγκρα του Τζουζέππε Βέρντι σε παραγωγή προερχόμενη από την ROH σε σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ.

Το 2019 θα ξεκινήσει στενά συσχετισμένο με την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου (Royal Opera House, Covent Garden). Τον Ιανουάριο θα δοθεί ο Σιμόν Μποκανέγκρα του Τζουζέππε Βέρντι σε παραγωγή προερχόμενη από την ROH σε σκηνοθεσία Ελάιτζα Μοσίνσκυ, σκηνικά Μάικλ Γήργκαν, ενδύματα Πήτερ Τζ. Χωλ και μουσική διεύθυνση Ζωής Τσόκανου – Στάθη Σούλη, ενώ Φεβρουάριο και Μάρτιο θα επαναληφθεί η Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Γκαετάνο Ντονιτσέττι, συμπαραγωγή ROH – ΕΛΣ, σε σκηνοθεσία Κέιτι Μίτσελ και σκηνικά Βίκι Μόρτιμερ. Θα διευθύνει ο Πιερ Ντυμουσσώ

Μάρτιο και Απρίλιο θα παιχτεί η μόνη όπερα του 18ου αιώνα και από Γερμανό συνθέτη, αν και σε ιταλική γλώσσα, Οι γάμοι του Φίγκαρο του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εναλλακτικής Σκηνής Αλέξανδρου Ευκλείδη και δραματουργία Αγγέλας-Κλεοπάτρας Σαρόγλου, σκηνικά Γιάννη Κατρανίτσα και ενδύματα Ιωάννας Τσάμη, και μουσική διεύθυνση Μάριου Παπαδόπουλου – Γιώργου Μπαλατσινού.

Η χειμερινή περίοδος θα κλείσει εντυπωσιακά τον Μάιο με την Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. (Φωτογραφία: Κ. Ρήγος)

Η χειμερινή περίοδος θα κλείσει εντυπωσιακά τον Μάιο με την Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Ντμίτρι Σοστακόβιτς σε σκηνοθεσία της διάσημη Γαλλίδας ηθοποιού Φανί Αρντάν,σκηνικά Τομπίας Χοάιζελ, ενδύματα Μιλένα Κανονέρο ενώ στο πόδιο θα ανέβει και πάλι ο Βασίλης Χριστόπουλος.

Στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών θα παρακολουθήσουμε δύο δημοφιλείς ιταλικές όπερες σε φιλόδοξες σκηνοθετικά προτάσεις.

Αρχή Ιουνίου ο Κάρλους Παντρίσσα, μέλος της εταιρείας σκηνοθεσίας Λα Φούρα ντελς Μπάους από την Καταλονία θα αναλάβουν την Νόρμα του Βιντσέντσο Μπελίνι σε μια σκηνοθεσία που αναμένεται άκρως καινοτόμος και εντυπωσιακή. Θα διευθύνει ο Γιώργος Μπαλατσινός.

Τέλος Ιουλίου θα δοθεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο η Τραβιάτα του Τζουζέππε Βέρντι, μια όπερα που δεν έχει καθόλου σκηνές εξωτερικού χώρου. Την θεατρική ευθύνη συνολικά θα επιμεληθεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος και τη μουσική διεύθυνση ο Λουκάς Καρυτινός.

Η παιδική όπερα Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (1927) του αυστριακού συνθέτη Ερνστ Τοχ, βασισμένη σε παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα παιχτεί σε πρωινές παραστάσεις τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο. (Φωτογραφία: Κ. Ρήγος)

Η παιδική όπερα Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι (1927) του αυστριακού συνθέτη Ερνστ Τοχ, βασισμένη σε παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, θα παιχτεί σε πρωινές παραστάσεις τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου.

Η οπερέτα Μήδεια του Νίκου Κυπουργού, βασισμένη στη Μήδεια του Μποστ, αν και αρχικά προγραμματισμένη για το καλοκαίρι του 2018, μεταφέρεται αισίως τον Ιούλιο του 2019, σε μουσική διεύθυνση Ηλία Βουδούρη.

Ο κορυφαίος Έλληνας βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς λίγο μετά το ντεμπούτο του στην Αμερική και την Όπερα του Σαν Φρανσίσκο, επιστρέφει στην Ελλάδα για να ερμηνεύσει άριες των Ροσσίνι, Βέρντι, Λεονκαβάλλο, Τζορντάνο κ.ά. σε ένα μοναδικό ρεσιτάλ, το πρώτο που πραγματοποιείται στη μοναδικής ακουστικής Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 18 Απριλίου 2019. Πιάνο Σοφία Ταμβακοπούλου.

 

Το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. (Φωτογραφία: Κ. Ρήγος)

Μπαλέτο

Η πρώτη χορογραφία του νέου διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Κωνσταντίνου Ρήγου αποτελεί μια νέα ανάγνωση πάνω στο διασημότερο μπαλέτο όλων των εποχών: Η λίμνη των κύκνων του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (Νοέμβριος – Δεκέμβριος). Μουσική διεύθυνση Ηλίας Βουδούρης.

Στην πρώτη του συνεργασία με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ο Ισπανός χορογράφος Νάτσο Ντουάτο υπογράφει μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά) \σε μουσική Πέδρο Αλκάλντε, Σἐρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ (Φεβρουάριος)

Τριπλό αφιέρωμα Από τη Ρωσία με αγάπη – Τρίπτυχο χορού Στραβίνσκι με τρεις χορογράφους για τρία μπαλέτα: Η ιεροτελεστία της άνοιξης – Δάφνις Κόκκινος (μέλος Χοροθεάτρου του Βούππερταλ της Πίνας Μπάους), Το τραγούδι του αηδονιού – Μάρκο Γκαίκε (διευθυντής Μπαλέτου Αννόβερου), Οι γάμοι – Κωνσταντίνος Ρήγος (διευθυντής Μπαλέτου ΕΛΣ). (Απρίλιος).

Ο Κύκλος Μάνος Χατζιδάκις φέτος θα έχει τρεις εκδηλώσεις: Το χαμόγελο της Τζοκόντας / Reflections, 28, 29, 30 Σεπτεμβρίου 2018 σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού, ενώ το έργο Reflections θα ερμηνεύσουν ο Vassilikos και οι Raining Pleasure. Ολοήμερο αφιέρωμα Χρόνια πολλά, κύριε Μάνο στα γενέθλια του συνθέτη στις 23 Οκτωβρίου 2018 σε όλους τους χώρους της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ από το πρωί έως αργά το βράδυ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώργου Χατζιδάκι. Συναυλία με έργα Μάνου Χατζιδάκι: Αμοργός / Μεγάλος ερωτικός την 1, 2 Μαρτίου 2019 σε μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

Η καθιερωμένη εκδήλωση Όπερα και μόδα φέτος θα έχει θέμα «Μαγεία» και θα πραγματοποιηθεί 9, 11 Ιουνίου 2019. Οι προσκεκλημένοι σχεδιαστές μόδας θα ανακοινωθούν.

 

Η εντυπωσιακή και μοναδικής ακουστικής Αίθουσα Στάύρος Νιάρχος.

Πρόγραμμα εικαστικών εγκαταστάσεων

THE ARTIST ON THE COMPOSER
Πρώτη ανάθεση Νίκος Ναυρίδης – Κύκλος Μουσική και εικαστικές τέχνες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό ΝΕΟΝ
5 Ιανουαρίου 2019 – 3, 10 Φεβρουαρίου 2019
Μουσική διεύθυνση Γιώργος Ζιάβρας
Με την Ορχήστρα της ΕΛΣ

Το πρόγραμμα The artist on the composer είναι μια μακροπρόθεσμη συνεργασία μεταξύ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ (www.neon.org.gr) η οποία επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ εικαστικών τεχνών και όπερας.

Το πρόγραμμα διασυνδέει πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες ή/και παραγωγούς ταινιών με τη «ζωντανή» εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Μέσα από έργα που αποτελούν καρπούς νέων αναθέσεων, κάθε καλλιτέχνης συνομιλεί με το έργο ενός κλασικού συνθέτη απαλλαγμένος από τις συνήθεις οπερατικές συμβάσεις και την αφήγηση, πραγματοποιώντας άνοιγμα προς ένα κοινό που μπορεί να μην έχει ασχοληθεί προηγουμένως με την όπερα.

Εκτυλισσόμενη μέσα στη σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, όπου δεν θα υπάρχουν σκηνικά και κοστούμια, η αφηρημένη αυτή αλληλεπίδραση ενδυναμώνεται από το στοιχείο που λείπει επιτρέποντας στις ατομικές απαντήσεις των καλλιτεχνών να ωθήσουν τη μουσική εκτέλεση και το κοινό σε νέες και διαφορετικές κατευθύνσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Ingmar Bergman, 100 χρόνια από τη γέννηση του «ποιητή με την κάμερα»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top