H μεγάλη σκηνή Perelman του Stern Auditorium θα υποδεχθεί έργα του Μίκη Θεοδωράκη.

Αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

Αύριο Σάββατο βράδυ στις 8 οι μουσικές αναμένεται να πλημμυρίσoυν τη μεγάλη σκηνή Perelman του Stern Auditorium. Το πολyαναμενόμενο αφιέρωμα, του οποίου ο αρχικός σχεδιασμός, όπως μας ανέφεραν οι διοργανωτές είχε ξεκινήσει πολύ παλαιότερα και ενόσω ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης βρισκόταν εν ζωή, επελέγη να αναληφθεί από την «Λαϊκή Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης», η οποία ταξίδεψε από την Ελλάδα για την εκδήλωση.

Οι δύο κύριες γυναικείες φωνές θα είναι η Σαβέρια Μαργιόλα και η Ηρώ, ενώ οι αντρικές περιλαμβάνουν τον διακεκριμένο Κώστα Μακεδόνα και τον επίσης γνωστό πλέον crossover τενόρο, στέλεχος μεταξύ άλλων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Μπάμπη Βελισσάριο. Η εκδήλωση θα έχει και μια ομογενειακή διάσταση, αφού κλήθηκε να συμμετάσχει η, γνωστή στην ομογένεια, Χορωδία του Παγκυπρίου Συλλόυγου της Νέας Υόρκης υπό τη διεύθυνση του Φύτου Στράτη. Αφηγητής θα είναι ο γνωστός ηθοποιός Χάρης Ρώμας.

Η παρουσία της ομογένειας στην εκδήλωση θα μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα για την δυνατότητά της να στηρίξει την πύκνωση της σχέσης της με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία.

O Μπάμπης Βελισσάριος.

Υψηλά ο πήχης για τους καλλιτέχνες αλλά και τους διοργανωτές

Και λόγω της μουσικής του στην ταινία «Ζορμπάς» ο Μίκης Θεοδωράκης είναι γνωστός και αναγνωρίσιμος ήδη από τη δεκαετία του 1960 και, πέραν του ομογενειακού, και στο διεθνές κοινό της Νέας Υόρκης. Οπότε αναγκαστικά μια τέτοια συναυλία δεν μπορεί παρά να απευθύνεται στο σύνολο του πολύ απαιτητικού κοινού της Νέας Υόρκης.

Ήδη ένας απλώς απολογισμός του ποιοι έχουν εμφανιστεί στη σκηνή του ιστορικού θεσμού προκαλεί δέος. Και αυτό δημιουργεί και μία ευθύνη για τους διοργανωτές και τους καλλιτέχνες για την άρτια προετοιμασία και την παρουσίαση ενός συνεκτικού αποτελέσματος, αφού εκτός από τα ελληνικά σίγουρα στην αίθουσα θα υπάρχουν και άλλα αρκετά απαιτητικά βλέμματα, χωρίς καλλιτεχνικούς ή άλλους συμβιβασμούς αντάξιο του χώρου, αλλά ασφαλώς και του μεγέθους του Μίκη Θεοδωράκη.

Επίσης η παρουσία της ομογένειας στην εκδήλωση, εφόσον είναι μαζική, και σε αυτό η ομογένεια έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα και προς τη μια και προς την άλλη κατεύθυνση, θα μπορούσε να περάσει ένα μήνυμα για την δυνατότητά της να στηρίξει την πύκνωση της σχέσης της με τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία και των πολιτιστικών ανταλλαγών με την Ελλάδα, κάτι που η ομογένεια και ιδιαίτερα η νέα γενιά της έχει κατά την ταπεινή μας γνώμη, μεγάλη ανάγκη. Ζητούμενο επίσης από τέτοιες εκδηλώσεις είναι η δυνατότητα να απευθυνθούν στο ευρύτερο κοινό της Νέας Υόρκης.

Φέτος η επιλογή του θεσμού για την τιμώμενη ορχήστρα είναι η διακεκριμένη Philadelphia Orchestra υπό τη διεύθυνση του μουσικού της διευθυντή, επικεφαλής ταυτόχρονα και της Metropolitan Opera Yannick Nézet-Séguin (φωτογραφία: Chris Lee).

Η επίσημη έναρξη της κανονικής σεζόν του Carnegie Hall είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη 29 του μηνός στις 7 το βράδυ.

Κατά τα άλλα … Yannick Nézet-Séguin!

Η επίσημη έναρξη της κανονικής σεζόν του Carnegie Hall είναι προγραμματισμένη για την επόμενη Πέμπτη 29 του μηνός στις 7 το βράδυ. Την εορταστικού χαρακτήρα συναυλία συνοδεύει πάντα ένα πολυτελές γκαλά τα έσοδα του οποίου διατίθενται για της πολύπλευρη δράση του ιστορικού θεσμού. Φέτος η επιλογή του θεσμού για την τιμώμενη ορχήστρα είναι, όπως και πέρσι η διακεκριμένη Philadelphia Orchestra υπό τη διεύθυνση του μουσικού της διευθυντή, επικεφαλής ταυτόχρονα και της Metropolitan Opera Yannick Nézet-Séguin. 

Ο Yannick, όπως αποκαλείται για λόγους συντομίας αλλά και οικειότητας, από τους «παροικούντας την Ιερουσαλήμ», είχε αναλάβει και πέρσι την εναρκτήρια συναυλία ενώ, και δεν ξέρουμε αν αυτό αποτελεί και κάποιο ρεκόρ, τουλάχιστον για τα χρόνια που το Carnegie Hall δε φιλοξενεί μόνιμα κάποια ορχήστρα, εμφανίστηκε 14, αν μετρήσαμε καλά, φορές, αφού εκτός από την έναρξη της σεζόν, παρουσίασε τον εξ αναβολής από πριν από την πανδημία κύκλο με τις συμφωνίες του Μπετόβεν, τις καθιερωμένες επισκέψεις της Ορχήστρας της Philadelphia στη Νέα Υόρκη, τις επίσημες καθιερωμένες συναυλίες της Ορχήστρας της Metropolitan Opera, ενώ ανέλαβε εκτάκτως την τελευταία στιγμή, μια επίσης σχεδόν πάντα κορυφαία στιγμή της σεζόν, και τις τρεις συναυλίες της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης!

 

Ο διακεκριμένος νεαρός πιανίστας Daniil Trifonov θα παρουσιάσει το Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Franz Liszt.

Daniil Trifonov

Στη φετινή εναρκτήρια συναυλία θα συμπράξει και διακεκριμένος νεαρός πιανίστας Daniil Trifonov στο Πρώτο Κοντσέρτο για Πιάνο του Franz Liszt. Το κατά κάποιο τρόπο συμβολικό, αν πιστέψουμε μεταξύ άλλων την ανάγνωση του διακεκριμένου Αμερικανού ιστορικού Carl Emil Schorske (1915-2015), για την «κατάρρευση» του παλιού κόσμου του 19ου της αρμονίας στη μουσική αλλά, με οδυνηρό τρόπο, και στην πολιτική “La valse” του Μωρίς Ραβέλ, θα είναι το πρώτο κομμάτι της βραδιάς.

Ελπίζουμε χωρίς να προοιωνίζεται κάτι και για το σημερινό κόσμο, που αντιμετωπίζει τηρουμένων των αναλογιών αντίστοιχα με την εποχή πριν τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο προβλήματα. Η συναυλία, η οποία περιλαμβάνει επίσης ένα σύγχρονο έργο της Αμερικανίδας Gabriela Lena Frank θα κλείσει με την Ογδόη συμφωνία του Antonín Dvořák.

Ο πολυβραβευμένος Jon Batiste (φωτιογραφία: Reuters/Steve Marcus).

Ανεπίσημη έναρξη με αφιέρωμα στην Ισπανία και Jon Batiste εξ αναβολής

Πριν από την επίσημη έναρξη έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, κάτι ασυνήθιστο για το θεσμό αλλά που μάλλον υπαγορεύτηκε από τις ανάγκες της πανδημίας, ήδη δύο σημαντικές εκδηλώσεις. Εχτές το βράδυ πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση ενός από τους τιμώμενους καλλιτέχνες της προηγούμενης σεζόν (να θυμίσουμε ότι ένας από αυτούς ήταν πέρσι και ο Λεωνίδας Καβάκος , ο πολυβραβευμένος Jon Batiste, κάτι στο οποίο θα επανέλθουμε σύντομα, αφού επρόκειτο για μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή στην καριέρα του χαρισματικού αυτού καλλιτέχνη.

Η συναυλία αυτή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον προηγούμενο Μάιο και αναβλήθηκε, αφού τότε ο Batiste είχε βρεθεί θετικός στον κορονοϊό. Πριν από τον  Batiste το ντεμπούτο της στο Carnegie Hall πραγματοποίησε και η ιστορική ορχήστρα του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης.

Η νεαρή σολίστ του βιολοντσέλου Alisa Weilerstein, μια από τις κορυφαίες εκπροσώπους της νέας γενιάς (φωτογραφία: Luca Migliore).

Alisa Weilerstein

Μία ακόμα αξιόλογη συναυλία είναι προγραμματισμένη για την προηγούμενη της επίσημης έναρξης. Η νεαρή σολίστ του βιολοντσέλου, μια από τις κορυφαίες εκπροσώπους της νέας γενιάς, γνωστή στη Νέα Υόρκη για μια μεγάλη σειρά συναυλιών του κλασικού ρεπερτορίου θα εμφανιστεί αυτή τη φορά σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στον Ισπανό συνθέτη Jorge Grundman με τη συνοδεία των Eduardo Frías στο πιάνο και Gili Schwarzman στο φλάουτο την Τετάρτη 28 του μηνός στην αίθουσα Weill Recital Hall.

 

Διαβάστε ακόμα: Κρητικά Μυστήρια. O El Greco στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top