Από την περσινή συναυλία στο Central Park υπό τη διεύθυνση του James Gaffigan  Η φωτογραφία είναι από τα βόρεια προς τα νότια, οπότε διακρίνονται τα κτίρια στη νότια πλευρά του πάρκου (59η οδός και πίσω) εκεί όπου κατασκευάζονται κάποιοι επιπλέον εντυπωσιακοί ουρανοξύστες (Photo by Chris Lee).

Καθώς η επίσημη «κλασσική» σαιζόν στη Νέα Υόρκη βαδίζει προς το τέλος της η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης ετοιμάζεται, όπως κάθε χρόνο για μια σειρά ιδιαίτερες συναυλίες, μερικές από τις οποίες πραγματοποιούνται κάθε χρόνο σε ιδιαίτερους χώρους και έχουν γίνει πια παράδοση και αναπόσπαστο μέρος της ανοιξιάτικης και καλοκαιρινής ζωής της πόλης, ενώ είναι πολύ δημοφιλείς, αφού και η πρόσβαση είναι ελεύθερη.

Bruckner για την Memorial Day – St. John the Divine

Η πρώτη από αυτές θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ στον επιβλητικό Καθεδρικό Ναό της Νέας Υόρκης, St. John the Divine, στην Upper West Side Μανχάταν. Η όμορφη παράδοση που θέλει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης να εμφανίζεται κάθε χρόνο στο Memorial Day στον Καθεδρικό σε μια επετειακή συναυλία με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που όμως λόγω της δημοφιλίας της συναυλίας πρέπει να περιμένει αρκετή ώρα για τα δελτία εισόδου, διανύει οδεύει πια προς το τέλος της τρίτης δεκαετίας της ύπαρξής της και οφείλεται σε μια ιδέα του αείμνηστου Kurt Masur (1927-2015).

Ο διακεκριμένος αρχιμουσικός, του οποίου η θητεία στη Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης διήρκησε από το 1991 έως και το 2002, δεν ήταν μόνο γνωστός για τις επιδόσεις του στο πόντιουμ, αλλά και για την ευρύτερη προσφορά του, αφού από αρκετά νωρίς είχε το θάρρος να αντιταχθεί σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές στην πατρίδα του, την πάλαι ποτέ Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR), αλλά και το 1989 στη Λειψία, έξω από την έδρα της ιστορικής ορχήστρας Gewandthaus, της οποίας ήταν διευθυντής, είχε αποτρέψει το λουτρό αίματος εμποδίζοντας τη βίαιη καταστολή της συγκέντρωσης, συμβάλλοντας έτσι στην αναίμακτη επανένωση των δύο Γερμανιών.

Το 2016, όταν ο Alan Gilbert διηύθυνε την New York Philharmonic κατά τη διάρκεια της Free Memorial Day Concert στο Cathedral of St. John the Devine (Photo by Chris Lee).

Είναι φανερό ότι η κοινωνική διάσταση ή αποστολή των πολιτιστικών θεσμών ήταν κάτι το οποίο αποτελούσε προτεραιότητα γι’ αυτόν και στη Νέα Υόρκη, με τη συναυλία για τη Memorial Day να αποτελεί ένα από τα επιτεύγματα αυτής της κληρονομιάς. Η πρώτη από αυτές τις συναυλίες στο πνεύμα της ειρήνης και της συναδέλφωσης είχε στο πρόγραμμά της μια κραυγή για την ειρήνη, το αριστουργηματικό War Requiem του Βρετανού συνθέτη Benjamin Britten.

Η φετινή συναυλία θα είναι η πρώτη του είδους για το νέο μουσικό διευθυντή της Φιλαρμονικής Jaap van Zweden. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα μόνο έργο, της Ογδόη Συμφωνία σε Ντο ελάσσονα του Anton Bruckner. Το αριστούργημα του βαθύτατα θρησκευόμενου Καθολικού είναι από τα έργα που προσφέρονται λόγω της μεγαλόπνοης σύλληψής τους για τέτοιου είδους συναυλίες και αναδεικνύονται σε αυτούς τους, μεγάλων διαστάσεων. Γι’ αυτό προφανώς επελέγη από το ρεπερτόριο της σαιζόν που διανύουμε για τη συγκεκριμένη συναυλία, προς χαρά του υπογράφοντος, μια και δεν είχαμε μπορέσει να το παρακολουθήσουμε στην έδρα της ορχήστρας στην αρχή της σεζόν.

Aπό την περσινή συναυλία για τα παιδιά στο πάρκο (Photo by Chris Lee).

Μουσική δωματίου-Μουσική για παιδιά

 Χαρακτηριστικό των υψηλού επιπέδου ορχηστρών είναι και η αφοσίωση τους στη μουσική δωματίου, αφού η συνεργασία των μελών της στην προετοιμασία και παρουσίαση τέτοιων προγραμμάτων συμβάλει αποφασιστικά στο «δέσιμο» μεταξύ τους και στην εμβάθυνσή του στη μουσική παράδοση. Η Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης καλλιεργεί τη μουσική δωματίου. Την Κυριακή το μεσημέρι, στο γειτονικό στην έδρα της ορχήστρας Merkin Hall θα πραγματοποιηθεί η τελευταία για φέτος συναυλία των συνόλων μουσικής δωματίου της ορχήστρας σε έργα μεταξύ άλλων Schubert και Shostakovich. Στις 2 και 3 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί και η τελευταία συναυλία της σαιζόν για πολύ μικρά παιδιά με «διδακτικό» θέμα αυτή τη φορά:  «Treble and Bass» και τη μουσική του Bach το επίκεντρο.

Συναυλίες στα πάρκα

 Στα μέσα Ιουνίου κάθε χρόνο, ακόμα μία πλέον μακρόχρονη παράδοση, τα πάρκα της πόλης μετατρέπονται σε χώρους συναυλιών με το κοινό να συρρέει κατά χιλιάδες. Η φετινή συναυλία στο Central Park (Great Lawn), και πάλι η πρώτη για τον νέο μουσικό διευθυντή θα πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί όπως πάντα με τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα στη νότια πλευρά του πάρκου, στον ουρανό της οποίας δεσπόζουν πια, νέοι ολοκληρωμένοι και μη, εντυπωσιακού ύψους, ουρανοξύστες. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα των Rossini, Copland Rachmaninoff, καθώς όπως και πέρσι, έργα παιδιών πολύ νεαρής ηλικίας που συμμετέχουν στο υπέροχο πρόγραμμα των «Very Young Composer», στο οποίο είχαμε ενδιαφερθεί ξανά από τις στήλες του Andro.  Η συναυλία στο πάρκο Van Cortlandt του Bronx θα προηγηθεί στις 11 Ιουνίου,  ενώ θα ακολουθήσουν αυτές στο πάρκο Cunningham του Queens και Prospect του Brooklyn στις 13 και 14 αντίστοιχα. Η συναυλία στο πέμπτο και τελευταίο διαμέρισμα της πόλης στο Staten Island, τις 16 του μηνός, είναι επίσης δωρεάν αλλά δεν πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο, αλλά στο St. George Theatre με διαφορετικό πρόγραμμα.

Μυσταγωγία στο Cathedral of St. John the Devine. Τη φετινή συναυλία θα διευθύνει για πρώτη φορά ο νέος διευθυντής Jaap von Zweden (Photo by Chris Lee).

John Corigliano

Αριστερά: Ο John Corigliano (J. Henry Fair). Δεξιά: Ο David Lang (Peter Serling).

Τα δύο τελευταία «κανονικά» προγράμματα της ορχήστρας στην έδρα της, το David Geffen Hall του Lincoln Center έχουν στο επίκεντρο έργα σύγχρονων συνθετών. Στο πρώτο από αυτά στο τέλος Μαΐου-αρχές Ιουνίου θα παρουσιαστεί η Πρώτη συμφωνία του διάσημου Αμερικανού συνθέτη John Corigliano (γενν. 1938). Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης το Κοντσέρτο για πιάνο Αρ. 24 του Μότσαρτ με σολίστα τον David Fray.

David Lang – “Prisoner of the State»

Η σαιζόν θα κλείσει εντυπωσιακά με μια νέα παγκόσμια πρεμιέρα στις 6, 7 και 8 Ιουνίου. Ο βραβευμένος και με Πούλιτζερ, για το βασισμένο σε ένα παραμύθι του Άντερσεν «The Little Match Girl Passion», συνθέτης David Lang (γενν. 1957) αντλώντας έμπνευση από το Φιντέλιο του Μπετόβεν, δημιούργησε την όπερα “Prisoner of the State», η οποία θα παρουσιαστεί με πλήρη σκηνικά, σε σκηνοθεσία της Elkhanah Pulitzer, με τους μουσικούς της ορχήστρας να έχουν διπλό ρόλο, αυτό του μουσικού αλλά ταυτόχρονα και αυτόν του παρατηρητή της ιστορίας και από τη σκοπιά του εσωτερικού της φυλακής!

 

Διαβάστε ακόμα: Ένας μικρός Γάλλος ελέφαντας στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top