Το τώρα των ανθρώπων συνομιλεί με το χθες των αγαλμάτων (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    Ο Νίκος Αλιάγας επισκέφτηκε αρκετές φορές τη Βενετία για να συναντήσει όσα δεν φαίνονται διά γυμνού οφθαλμού στην πόλη. Με τη φωτογραφική μηχανή του ανά χείρας, άρχισε να ριζώνεται στο μυαλό του η ιδέα μιας σειράς φωτογραφιών που θα έδειχναν την άλλη όψη του άστεως.

    Μπορεί το project να προέκυψε έπειτα από πρόσκληση του Fondazione Albero d’Oro, ωστόσο άμεσα απέκτησε έναν προσωπικό χαρακτήρα. Ο Αλιάγας επισκέφθηκε τη λιμνοθάλασσα για πρώτη φορά, παρατήρησε τη αινιγματική και συναρπαστική πραγματικότητα της. Τότε, εκείνη τη στιγμή, γεννήθηκε μέσα του η ιδέα να κοιτάξει την κρυφή «καρδιά» της Βενετίας εξερευνώντας το σύμπαν που περιστρέφεται γύρω από το Palazzo Vendramin Grimani.

    Το παρελθόν με άλλη ματιά (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    Χέρια, πρόσωπα, στιγμές της καθημερινότητας, τυχαία βλέμματα, τοπία: τα πάντα διαπερνούν τον φακό του και ανασχηματίζονται.

    Ο φακός του περιπλανήθηκε στη σφύζουσα καθημερινότητα της πόλης, αφήνοντας τις εικόνες να πουν τις ιστορίες εκείνων που ζουν και ζωντανεύουν αυτά τα μέρη. Οι εικόνες του Νίκου Αλιάγα είναι ασπρόμαυρες: εξερευνά τις αντιθέσεις, τον οπίσθιο φωτισμό, τις κινήσεις σε καρέ όπου η γραμμή και η καμπύλη συνδυάζονται είτε με κάποιο πρόσωπο είτε με μια γωνία δρόμου.

    «Μπορούμε ακόμα να αυτοσχεδιάζουμε στη Βενετία; Σε μια πόλη που φωτογραφήθηκε εκατομμύρια φορές από περαστικά μάτια; Ναι» απαντά ο Αλιάγας «αν ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ότι η Βενετία είναι αυτή που μας κοιτάζει και μας παρατηρεί».

    Η νυχτερινή όψη της πόλης (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    Μπορεί ο Νίκος Αλιάγας να είναι ένας διεθνούς φήμης δημοσιογράφος και παρουσιαστής τηλεόρασης και ραδιοφώνου, αλλά η κρυφή του αγάπη είναι η φωτογραφία. Δηλώνει αυτοδίδακτος φωτογράφος με καλοπροαίρετο βλέμμα και ήδη έχει στο ενεργητικό του περίπου τριάντα εκθέσεις ανά την Ευρώπη.

    Πίσω από τον φακό του, δεν αποτυπώνει πρόσωπα σαν συλλέκτης, προσπαθεί να αποτυπώσει την ουσία του κάθε ανθρώπου, το μυστήριο της εφήμερης ύπαρξής μας.

    Η Βενετία αποτέλεσε γι’ αυτόν σημαντική πρόκληση, καθώς θέλησε να απαθανατίσει την ανθρωπιά, τα μυστικά και τους μακρινούς απόηχούς της. Χέρια, πρόσωπα, στιγμές της καθημερινότητας, τυχαία βλέμματα, τοπία: τα πάντα διαπερνούν τον φακό του και ανασχηματίζονται. Αυτό που έκανε ήταν να ακολουθήσει το ένστικτό του.

    Σκηνές της καθημερινότητας (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    «Η Βενετία δεν σε περιμένει», λέει χαρακτηριστικά, «η πόλη των Δόγηδων έχει τον δικό της χωροχρόνο, τη δική της οπτική σε αυτόν τον θορυβώδη κόσμο που έρχεται προς αυτήν. Την νιώθουμε σχεδόν αδιάφορη για όσους προσπαθούν να την απαθανατίσουν μέσα από τον φακό τους. Στην πραγματικότητα είναι η πόλη που μας παρατηρεί. Δεν έχω νιώσει πουθενά αλλού αυτή την τόσο παράξενη αίσθηση να σε παρατηρούν χίλια μάτια σε μια πόλη, μάτια του χθες και σήμερα».

    H κρυφή αγάπη του Νίκου Αλιάγα είναι η φωτογραφία.

    Πίσω από τον φακό του, δεν αποτυπώνει πρόσωπα σαν συλλέκτης, προσπαθεί να αποτυπώσει την ουσία του κάθε ανθρώπου, το μυστήριο της εφήμερης ύπαρξής μας. Τα ίχνη του χρόνου είναι πράγματι ένα από τα αγαπημένα θέματα του φωτογράφου Νίκου Αλιάγα. Σαν την αναζήτηση για μια στιγμή που βρίσκεται σε αναστολή. Μια αναζήτηση, όμως, γεμάτη τρυφερότητα και νοσταλγία.

    Η έκθεση «Regards Vénitiens» είναι το αποτέλεσμα μιας «καλλιτεχνικής» διαμονής στην πόλη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022.

    Ακόμη και οι σκιές φτιάχνουν μια ιστορία (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    Το Fondazione dell’Albero d’Oro στη Βενετία θα φιλοξενήσει, από τις 4 Φεβρουαρίου έως τις 2 Απριλίου 2023, την έκθεση του Νίκου Αλιάγα στους χώρους του ισογείου και της αυλής του, το Palazzo Vendramin Grimani, μια περιοχή που καλύπτει περισσότερα από 400 τετραγωνικά. Η έκθεση «Regards Vénitiens» είναι το αποτέλεσμα μιας «καλλιτεχνικής» διαμονής στην πόλη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου 2022.

    Παρατηρείς και σε παρατηρούν (φωτογραφία: Nikos Aliagas – Courtesy of Fondazione dell’Albero d’Oro).

    Εκτός από τις φωτογραφίες του Νίκου Αλιάγα, το Fondazione dell’Albero d’Oro έκανε παραγγελίες έργων στον γάλλο καλλιτέχνη Patrick Tourneboeuf και τον βενετού καλλιτέχνη Ugo Carmeni το 2021. Στόχος ήταν να αναδειχθεί η άλλη όψη της πόλης σε μια μορφή ανταλλαγής ιδεών μεταξύ καλλιτεχνών.

     

    //Fondazione dell’Albero d’Oro, Palazzo Vendramin Grimani, San Polo, Βενετία.
    Η έκθεση διαρκεί από 4 Φεβρουαρίου- 2 Απριλίου 2023.

     

    Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Κορδάκης. «Η δική μου Ελλάδα είναι βότσαλο, γύμνια και κυκλαδίτικη σκιά».

     

     

     

     

    x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

    Button to top