077_filmsonpinboards_vangelispatsialos

Το project «Films on Pinboards». είναι ένα πολυδιάστατο κολάζ από σχέδια, προσχέδια, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, αφίσες και making-of από τις ταινίες του.

Καλός ο Κόπολα, ο Ταραντίνο, ο Κάμερον και ο Σκορσέζε. Στην Ελλάδα, όμως, υπάρχει ένας δημιουργός του κινηματογράφου που έχει μια ιστορία που είναι αρκετή για να καλύψει ολόκληρους τοίχους. Ο Νίκος Περάκης, σε αυτές τις Νύχτες Πρεμιέρας που ήρθαν μαζί με το φθινόπωρο, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς καν να αναμειχθεί με τη μεγάλη οθόνη. Πώς; Στο Ινστιτούτο Γκαίτε, μέχρι και το Σάββατο 1.10, παρουσιάζει με έναν αντάξιο της δημιουργικότητάς του τρόπο τη ζωή, το έργο και τις αναμνήσεις του, καρφιτσώνοντάς τα στην κυριολεξία σε pinboards, ήτοι τεράστιους τοίχους από φελλό.

Τι θα δούμε εκεί; Στην πραγματικότητα, ένα πολυδιάστατο κολάζ από σχέδια, προσχέδια, φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων, αφίσες, making-of από τις ταινίες του, στιγμιότυπα από τα castings, και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Όλα αυτά συνθέτουν τα τελευταία 40 χρόνια ανατρεπτικής παρουσίας του Περάκη στον ελληνικό -και γερμανικό-κινηματογράφο.

Μα όχι μόνο. Βλέποντας το Films on Pinboards, μπαίνουμε σε μια φοβερή χρονοκάψουλα που μας πάει σε όλα όσα άλλαξαν γύρω μας αυτά τα 40 χρόνια, βλέπουμε τη ζωή μπροστά και πίσω από την κάμερα όπως ήταν «τότε», μαζί με το ταξίδι της προς το «σήμερα». Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Ο ίδιος ο Περάκης προτιμάει τον όρο «εγκατάσταση», παρά «έκθεση» για το Films on Pinboards.

Με αφορμή την εγκατάσταση αυτή λοιπόν, αποφασίσαμε στο Andro να καρφιτσώσουμε τα 10 πράγματα από τη ζωή του δημιουργού που θα θέλαμε να βάλουμε εμείς στο δικό μας… περακικό pinboard. Τα υπόλοιπα, μας περιμένουν στο Ινστιτούτο Γκαίτε.

«Οι διαφορετικοί άνθρωποι και κόσμοι που συνάντησα κάνοντας αυτήν τη δουλειά ήταν καμιά φορά πιο συναρπαστικοί από την ίδια την ταινία».
%ce%bd%ce%af%ce%ba%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%ac%ce%ba%ce%b7%cf%82-%cf%86%cf%89%cf%84%cf%8c-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%bf-site-%cf%84%ce%bf%cf%85

Για τις 14 από τις 15 ταινίες που έχει δημιουργήσει, ο Νίκος Περάκης έχει αναλάβει ο ίδιος από το σενάριο μέχρι τη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

1. Ο Νίκος Περάκης γεννιέται το 1944 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην Αθήνα έρχεται με την οικογένειά του μετά την απελευθέρωση, το 1945.

2. Σπουδάζει από το 1962 ως το 1966 σκηνογραφία και ενδυματολογία στη Σχολή Καλών Τεχνών του Μονάχου και αρχίζει να εργάζεται ως σκηνογράφος σε μικρές θεατρικές και τηλεοπτικές παραγωγές.

3. Το 1971 ξεκινάει τη σκηνοθεσία, με πρώτη του ταινία τη γερμανική Das Goldene Ding (Το Χρυσό Πράγμα), μια διαφορετική εξιστόρηση του μύθου του Ιάσονα και των Αργοναυτών με ερμηνείες μόνο από μικρά παιδιά.

4. 40 χρόνια αργότερα, το 2011, σκηνοθετεί και γράφει την τελευταία (προς το παρόν) ταινία του, το Σειρήνες στη Στεριά, το τρίτο μέρος του κλασικού και αγαπημένου Λούφα και Παραλλαγή.

5. Μέσα σε αυτά τα χρόνια δημιουργεί 15 ταινίες, στα γερμανικά και στα ελληνικά. Για τις 14 από τις 15, ο ίδιος αναλαμβάνει από το σενάριο μέχρι τη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

029_filmsonpinboards_vangelispatsialos

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

6. Εκτός από τις ταινίες, ο Περάκης καταπιάνεται και με αρκετά άλλα πράγματα. Μεγάλος σταθμός της ζωής του είναι το Production design που έκανε πάνω από 15 ταινίες άλλων δημιουργών. Ο ίδιος αναφέρει: «Οι διαφορετικοί άνθρωποι και κόσμοι που συνάντησα κάνοντας αυτήν τη δουλειά ήταν καμιά φορά πιο συναρπαστικοί από την ίδια την ταινία». Επίσης, δοκιμάζει το ταλέντο του και τα εκφραστικά μέσα, και στην τηλεόραση, σε λίγες σειρές και περισσότερα διαφημιστικά σποτ.

7. Κατά την περίοδο που ζει κι εργάζεται στη Γερμανία, συμμετέχει στην ανάπτυξη του «Νέου Γερμανικού Κινηματογράφου», κάνοντας παρέα με εμβληματικούς εκπροσώπους του κινηματογραφικού αυτού ρεύματος, όπως ο Schlöndorff και ο Edgar Reitz.

8. Στην Ελλάδα, η ταινία του Λούφα και Παραλλαγή κερδίζει 4 βραβεία το 1984 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου και μοντάζ). Φέτος, το 2016, ψηφίζεται από το κοινό του Αθηνοράματος ως η καλύτερη ελληνική ταινία των τελευταίων 40 ετών, ρίχνοντας στη δεύτερη θέση την Πολίτικη Κουζίνα του Τάσου Μπουλμέτη. Ο σινεκριτικός Γιάγκος Αντίοχος γράφει σχετικά: «Το φιλμ υπήρξε ένα από τα καλύτερα δείγματα κωμωδίας στο σύγχρονο ελληνικό σινεμά. Με μοναδική τόλμη μίλησε δέκα μόλις χρόνια μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα μας, για τη Χούντα των Συνταγματαρχών».

9. Μιας από τις ταινίες που ο ίδιος ο δημιουργός ξεχωρίζει στις προτιμήσεις του είναι το Bomber & Paganini, μια (αλληγορική όσο ποτέ) ιστορία για έναν τυφλό που οδηγεί έναν παράλυτο. Η ταινία προβλήθηκε στις 26.09 στο πλαίσιο του Films on Pinboards.

10. Ο Περάκης παραμένει καινοτόμος και στο Διαδίκτυο: στη σελίδα του έχει ανεβάσει ψηφιοποιημένα όλα τα υλικά που σώζονται από τις δουλειές που έκανε «προτού τα φάει κι αυτά η σκόνη και η υγρασία σε κανένα υπόγειο», όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος. Για να κλείσει με το αινιγματικό του χιούμορ λέγοντας: «Αν καταφέρω να ολοκληρώσω και τα επόμενα κεφάλαια, μπορεί να κατηγορηθώ ότι ανέβασα τα ίσως πρώτα εικονογραφημένα διαδικτυακά απομνημονεύματα».

Info
Η εγκατάσταση Films on Pinboards του Νίκου Περάκη θα είναι ανοιχτή στο κοινό με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Έλληνες ηθοποιοί κάτω των 30 που αξίζει να γνωρίσεις

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top