Οι Nirvana με τον Chad Channing (δεξιά) στα ντραμς, λίγο καιρό προτού φύγει από το συγκρότημα.

  Είτε έχεις μεγαλώσει στα nineties είτε όχι, είτε σου αρέσει η grunge σκηνή είτε όχι, το σίγουρο είναι ότι αυτό το συγκρότημα το ξέρεις. Άλλωστε δεν ήταν μια ακόμα μπάντα που εμφανίστηκε στο μουσικό προσκήνιο προτού εξαφανιστεί, αλλά αυτή που καθόρισε τον ήχο της δεκαετίας του ’90. Πολλοί σήμερα λένε ότι οι Nirvana κατέστρεψαν τη μουσική. Για ακόμα περισσότερους όμως είναι ένα από τα κορυφαία συγκροτήματα των τελευταίων 30 ετών.

  Βέβαια στο ξεκίνημά τους μόνο εύκολα δεν ήταν τα πράγματα για εκείνους. Για την ακρίβεια, ούτε οι ίδιοι δεν περίμεναν να φτάσουν κάποια στιγμή τόσο ψηλά. Άλλωστε το 1990 δεν ήταν μια καλή χρονιά για εκείνους. Ένα χρόνο νωρίτερα είχαν κυκλοφορήσει το παρθενικό τους άλμπουμ με τίτλο Bleach, το οποίο δεν είχε την ανταπόκριση που περίμεναν. Ενώ οι σχέσεις των Cobain και Krist Novoselic με τον ντράμερ τους Chad Channing δεν ήταν οι καλύτερες – οι πρώτοι γκρίνιαζαν για το παίξιμό του, ο τελευταίος για τη μη συμμετοχή του στο δημιουργικό κομμάτι των τραγουδιών.

  Kurt Cobain, Dave Grohl και Krist Novoselic, οι Nirvana που όλοι γνωρίσαμε.

  Ωστόσο τον Απρίλιο του 1990, οι τρεις τους βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη για μια σειρά από live και η δισκογραφική Sub Pop ζήτησε από τον Michael Lavine να τους βγάλει μια σειρά από φωτογραφίες. «Ήταν απλά κάτι παιδιά» θυμάται ο Lavine από την πρώτη τους συνάντηση: «Κάναμε μια σειρά από φωτογραφήσεις για πλάκα. Σε κάποιες από αυτές ο Kurt δεν συμμετέχει γιατί κοιμόταν στο βαν».

  Λίγους μήνες αργότερα τα πράγματα θα άλλαζαν στους Nirvana. Ο Channing θα έδινε τη θέση του στον Dave Grohl, το τρίο θα έμπαινε ξανά στο στούντιο για να ηχογραφήσει το 2ο άλμπουμ του και το 1991 θα έβρισκε το συγκρότημα στην κορυφή του κόσμου. Το Nevermind πούλησε πάνω από 30 εκ. αντίτυπα, μπήκε στα charts όλου του κόσμου και κέρδισε μια θέση στις λίστες των καλύτερων άλμπουμ όλων των εποχών των περιοδικών Rolling Stone και Time.

  Αριστερά: Οι Nirvana το 1991, λίγο πριν την κυκλοφορία του «Nevermind». Δεξιά: Ο Cobain το 1992, όταν ήδη ήταν στην κορυφή του κόσμου.

  Φυσικά ο Michael Lavine ήταν και πάλι δίπλα τους, αρχικά βγάζοντάς τους μερικές promo φωτογραφίες για το Nevermind και το 1992 κάνοντάς τους μια φωτογραφική σειρά στο στούντιό του. «Η σχέση μου με τον Kurt ήταν φιλική. Τον έβλεπα σε πάρτι και τα λέγαμε. Εγώ ήμουν πάντα νηφάλιος και εκείνος κομμάτια. Στο τέλος είχα γίνει ο τύπος που πέταγαν δίπλα του όταν ανησυχούσαν για εκείνον: “Κοίτα, να ο Michael. Είναι φίλος σου και είναι ‘καθαρός'”».

  Εκείνη η φωτογράφηση στο στούντιό του το 1992 ήταν και η τελευταία του συνάντηση με τους Nirvana. Και τώρα, 25 χρόνια μετά και μέσα στο έτος που ο Cobain θα γινόταν 50 ετών, ο Michael Lavine παρουσιάζει στη Μπολόνια την έκθεση Kurt Cobain 50: The Grunge Photographs of Michael Lavine, που περιλαμβάνει πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες.

  //Kurt Cobain 50: The Grunge Photographs of Michael Lavine, στην γκαλερί Ono Arte Contemporanea στη Μπολόνια. Η έκθεση διαρκεί έως τις 31 Ιανουαρίου 2018.

  Ο Cobain με την Cortney Love το 1992.

   

  Διαβάστε ακόμα: Πέντε ταινίες του ’17 που ακόμα προλαβαίνεις να δεις μέχρι να «φύγει» η χρονιά

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top