Άλι εναντίον Φόρμαν: μέχρι τελικής πτώσεως.

Στις 30 Οκτωβρίου 1974, στην Κινσάσα του Ζαΐρ, στην παλλόμενη «καρδιά» της Αφρικής, δύο πυγμάχοι πληρώθηκαν με πέντε εκατομμύρια δολάρια ο καθένας για να αντιμετωπίσουν ο ένας τον άλλον σε έναν επικό αγώνα.

Ο ένας ήταν ο Μοχάμεντ Άλι, ο οποίος ορκίστηκε να διεκδικήσει ξανά το πρωτάθλημα που είχε χάσει. Ο άλλος ήταν ο Τζορτζ Φόρμαν, ο οποίος ήταν τόσο λιγομίλητος όσο ο Άλι ήταν εύθυμος και κρατούσε συνεχώς τα χέρια του στις τσέπες του «όπως ένας κυνηγός βάζει το τουφέκι του στη βελούδινη θήκη του».

Ο Μέιλερ ακολούθησε κατά πόδας τον Άλι και την κουστωδία του.

«Ο Αγώνας» του Μέιλερ εκδόθηκε το 1975 και ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τα αριστουργήματα της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ο διάσημος συγγραφέας Νόρμαν Μέιλερ ήταν εκεί για να καταγράψει τα πάντα. Τις δηλώσεις, τις κινήσεις και τα στρατηγήματα των δύο σπουδαίων μποξέρ. Αποτέλεσμα αυτής της δημοσιογραφικής-συγγραφικής κάλυψης ήταν το βιβλίο του «Ο Αγώνας» που εκδόθηκε το 1975 και ακόμη και σήμερα θεωρείται ένας από τα αριστουργήματα της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ο Άλι καθώς προπονείται πριν από τον μεγάλο αγώνα.

Είτε αναλύοντας τις κινήσεις των μαχητών, είτε ερμηνεύοντας τους χαρακτήρες τους, είτε σταθμίζοντας τις ανταγωνιστικές τους αξιώσεις για τις αφρικανικές και αμερικανικές ψυχές, ο Μέιλερ υπήρξε ένας σχολιαστής απαράμιλλης οξυδέρκειας – και σίγουρα ένας από τους λίγους αρκετά απτόητους που συνόδευαν τον Άλι σε μια μεταμεσονύχτια διαδρομή μέσα στο δάσος. Μέσα από το βιβλίο του επαναφέρει τις αμαυρωμένες μας αντιλήψεις για τον ηρωισμό σε μια εκτυφλωτική λάμψη.

Ο Άλι ατενίζει την ανοιχτωσιά της Κινσάσα.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες μετά την αρχική της δημοσίευση, αυτή η έκδοση του The Fight του οίκου Taschen παρουσιάζεται εκ νέου και μάλιστα συντομευμένος από τον μελετητή Mailer J. Michael Lennon και εικονογραφημένος για πρώτη φορά με βασική φωτογραφία τους δύο μποξέρ από τους εμβληματικούς φωτογράφους Neil Leifer και ο Howard L. Bingham.

Το αποτέλεσμα είναι ένας εκθαμβωτικός φόρος τιμής στο The Champ και ένα ζωντανό ντοκουμέντο ενός από τα πιο επικά, γεμάτα αδρεναλίνη, γεγονότα στην αθλητική ιστορία.

Θεωρούμενος ευρέως ως ο μεγαλύτερος αθλητικός φωτογράφος της γενιάς του, ο Neil Leifer έκανε τα ρινγκ δεύτερο σπίτι του αφήνοντάς μας ως παρακαταθήκη μια σειρά έγχρωμων φωτογραφιών ιστορικής σημασίας. Οι φωτογραφικές καταγραφές του από αυτόν τον αγώνα χρησιμεύουν, επίσης, ως ζωντανή μαρτυρία για την επιβλητικότητα, την καθαρή σωματική δύναμη και τη βαθιά ψυχολογική αλληλεπίδραση των μαχητών, των στρατοπέδων τους και του αμφιλεγόμενου οικοδεσπότη τους, του Προέδρου του Ζαΐρ Mobutu Sese Seko.

Οι παρατρεχάμενοι των δύο μονομάχων.

Εν τω μεταξύ, στα παρασκήνια, ο Howard L. Bingham ήταν ο μόνιμος σύντροφος του Άλι, καταγράφοντας κάθε του κίνηση από τη στιγμή που βγήκε από το αεροπλάνο στο Ζαΐρ, την καθημερινή του προπόνηση, μέχρι την ένταση στο καμαρίνι του καθώς ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει τον Φόρμαν στο ρινγκ.

Μαζί με φωτογραφίες από άλλους φωτορεπόρτερ, αναπαραγωγές των αρχικών χειρογράφων του Mέιλερ και πρόσθετη οπτική τεκμηρίωση της φρενίτιδας των μέσων ενημέρωσης γύρω από το «Rumble in the Jungle», το αποτέλεσμα είναι ένας εκθαμβωτικός φόρος τιμής στον συγκεκριμένο αγώνα και ένα ζωντανό ντοκουμέντο ενός από τα πιο επικά, γεμάτα αδρεναλίνη, γεγονότα στην αθλητική ιστορία.

Πανοραμική θέα που έγινε ο αγώνας των αγώνων.

Η αρχική έκδοση από τον οίκο Taschen ήταν συλλεκτική και υπογεγραμμένη από τους δημιουργούς. Τώρα αναμένεται να εκδοθεί εκ νέου ως unlimited έκδοση με σαφώς καλύτερη τιμή (80 ευρώ).

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Μοχάμεντ Άλι στο καμαρίνι, πριν από τη «μάχη της ζούγκλας».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top