Ο Steve Jobs. (Όλες οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Norman Seeff)

Κατά πάσα πιθανότητα το όνομά του δεν σου λέει πολλά πράγματα. Βλέπεις, αν και είναι περίπου 50 χρόνια στον χώρο της φωτογραφίας, δεν κατάφερε ποτέ να φτάσει στα επίπεδα διασημότητας όπως άλλοι συνάδερφοί του – τουλάχιστον ως προς το όνομα. Γιατί, ως δουλειά, το μόνο σίγουρο είναι ότι έχεις δει φωτογραφίες του. Και πολλές μάλιστα.

Ο Norman Seeff είναι ο φωτογράφος που τις δεκαετίες ’70 και ’80 κατάφερνε πάντα να βρίσκεται στο σωστό σημείο τη σωστή στιγμή. Βρέθηκε δίπλα στους μεγαλύτερους stars της εποχής, ενώ οι δουλειές του κόσμησαν τα εξώφυλλα των μεγαλύτερων περιοδικών – από το Rolling Stone έως το TIME Magazine.

Ο Mick Jagger.

Γεννημένος στις 5 Μαρτίου 1939 στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο Seeff αρχικά είχε άλλες σκέψεις για την επαγγελματική του πορεία. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή και για τρία χρόνια δούλεψε στα επείγοντα του Chris Hani Baragwanath Hospital. Όμως το 1968 αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του.

Μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και ξεκίνησε την καριέρα του φωτογραφίζοντας τυχαίους ανθρώπους στον δρόμο. Η δουλειά του έπεσε στα χέρια του γνωστού γραφίστα Bob Cato (ο οποίος είχε περάσει και από τη θέση του αντιπροέδρου της Columbia Records) και η γνωριμία τους θα του ανοίξει τις πόρτες της δισκογραφίας.

Όλα τα αστέρια της μουσικής βιομηχανίας θα περάσουν μπροστά από το φακό του τα επόμενα χρόνια – Patti Smith, Mick Jagger, Keith Richards, Miles Davis, Kiss, Tina Turner, Frank Zappa, Cher, Johnny Cash και πολλοί άλλοι θα ποζάρουν για τον Seeff.

H Patti Smith.

Ωστόσο η στιγμή που θα γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη θα έρθει το 1984. Τότε είναι που θα επισκεφθεί τον Steve Jobs στο σπίτι του και όπως είπε ο ίδιος «αφού καθίσαμε στο πάτωμα, κουβεντιάσαμε, ήπιαμε μπύρες, κάποια στιγμή ο Jobs πάει και φέρνει τον υπολογιστή του. Έτσι αποφάσισα να τον φωτογραφίσω».

Τα τελευταία χρόνια έχει φύγει από την «πρώτη γραμμή» της φωτογραφίας και ζει μαζί με τη γυναίκα του στο Λος Άντζελες, κάνοντας λίγες και επιλεγμένες δουλειές στο στούντιο που έχει στο Μπούρμπανκ. Ωστόσο το έργο του θα μας θυμίζει πάντα μια διαφορετική εποχή, τότε που ο καλλιτεχνικός και τεχνολογικός κόσμος έκανε τη δική του επανάσταση.

Ο John Travolta.

Οι Blondie.

Ο Frank Zappa.

Η Jodi Foster.

Ο Steve Martin.

 

Διαβάστε ακόμα: Για τον Πάνο Παπαδόπουλο η τέχνη είναι ένα «άγριο σπορ»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top