Οσο και αν φαίνεται παράξενο, αυτός είναι ο πραγματικός Τζέιμς Μποντ και ήταν ορνιθολόγος (Φωτογραφία: Free Library of Philadelphia, Rare Book Department).

Το όνομά μου είναι Μποντ. Τζέιμς Μποντ, ο ορνιθολόγος. Ακούγεται σαν ανέκδοτο που επιθυμεί να «ατιμάσει» το μεγαλείο του υπερπράκτορα, αλλά είναι η αλήθεια. Για τους ρέκτες της μποντικής ιστορίας τίποτα δεν είναι άγνωστο: ποιος έγραψε τον Μποντ, πού τον έγραψε, ποια ήταν η έμπνευσή του και όλα τα συμπαρομαρτούντα αυτής της σπουδαίας «ανακάλυψης». Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, ενδέχεται να είναι μια έκπληξη πρώτης τάξεως.

Μπορεί ο Τζέιμς Μποντ να είναι το δημιούργημα του ευφυούς συγγραφέα Ίαν Φλέμινγκ, ωστόσο ο Τζέιμς Μποντ υπήρξε, δεν ήταν εντελώς πλάσμα ενός συγγραφικού νου. Φυσικά, δεν ήταν πράκτορας στην υπηρεσία της Βασίλισσας, αλλά ένας ταπεινός ορνιθολόγος που ζούσε στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ. Οσο και αν φαίνεται παράξενο, αυτός ο άνθρωπος έφερε το όνομα που έμελλε να γίνει γνωστό στα πέρατα του κόσμου και να συζητάμε γι’ αυτό ακόμη και στις μέρες μας.

Αυτό το βιβλίο του Τζέιμς Μποντ αποτέλεσε την… έμπνευση του Ίαν Φλέμινγκ.

Το ήξερε, άραγε; Ευθεία απάντηση: Δεν είχε ιδέα! Για όλα ευθύνεται ο Φλέμινγκ που έψαχνε αγωνιωδώς πώς να ονομάσει τον ήρωά του, τον γνωστό μας 007. Αναζητούσε ένα όνομα που να μην είναι επιτηδευμένο, αλλά ούτε και εντελώς πεζό. Κάπως έτσι η μοίρα και η τύχη τον έφεραν μπροστά στο όνομα Τζέιμς Μποντ.

Ο Φλέμινγκ είχε διαβάσει κάποια στιγμή ένα βιβλίο του ορνιθολόγου Τζέιμς Μποντ και τον ξαναθυμήθηκε όταν έψαχνε όνομα για τον πράκτορά του.

Οπως αναφέρει το περιοδικό Smithsonian, ο Φλέμινγκ είχε διαβάσει κάποια στιγμή ένα βιβλίο του ορνιθολόγου Τζέιμς Μποντ που έφερε τον τίτλο «Birds of the West Indies», στη συνέχεια το ξέχασε, αλλά η μνήμη, ως γνωστόν, παίζει τα δικά της παιχνίδια. Ειδικά η μνήμη ενός συγγραφέα.

Ο Φλέμινγκ, μάλιστα, δεν το έκρυψε ποτέ πώς έφτασε στο συγκεκριμένο όνομα. Σε μια συνέντευξή του στο περιοδικό Rogue είχε πει επ’ αυτού: «Ξέρετε, υπάρχει πράγματι ένας Τζέιμς Μποντ, αλλά είναι ένας αμερικανός ορνιθολόγος, όχι μυστικός πράκτορας», είχε σημειώσει ο βρετανός συγγραφέας στη συνέντευξή του. «Είχα διαβάσει ένα βιβλίο του και όταν έπρεπε να διαλέξω ένα όνομα για τον ήρωά μου που να μην ακούγεται επιτηδευμένο, θυμήθηκα το βιβλίο και αντέγραψα απροκάλυπτα το όνομα του συγγραφέα».

Η συνέχεια έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ίντριγκα. Ο Φλέμινγκ, όντως, βάζει το όνομα Τζέιμς Μποντ στο πρώτο του κατασκοπευτικό βιβλίο το Casino Royal. Ωστόσο, στις ΗΠΑ ουδείς ενδιαφέρθηκε τότε για ένα τέτοιο βιβλίο. Χρειάστηκε να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία και να γράψει ο Φλέμινγκ το βιβλίο From Russia with Love, βιβλίο που ήταν από τα αγαπημένα του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Κένεντι, όπως είχε αποκαλύψει το περιοδικό Life. E, δεν ήθελε και πολύ να γίνει αμέσως γνωστός ο Μποντ του Φλέμινγκ και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Εκείνη την περίοδο ο αληθινός Μποντ δεχόταν κάποια περίεργα τηλεφωνήματα στο σπίτι του – ακόμη και μέσα στη νύχτα. Τηλεφωνήματα που δεν μπορούσε να εξηγήσει από πού προέρχονταν. Οταν, όμως, ενώθηκαν όλα τα κομμάτια του παζλ κατάλαβε πως ξαφνικά είχε γίνει γνωστός με τον λάθος τρόπο.

Η γυναίκα του Μποντ, Μέρι, έστειλε γράμμα διαμαρτυρίας στον Φλέμινγκ ζητώντας του το λόγο για την κλοπή του ονόματος του άντρα της.

Η στιγμή της συνάντησης. Αριστερά ο Τζέιμς Μποντ και δεξιά ο Ίαν Φλέμινγκ στο σπίτι του στην Τζαμάικα (Φωτογραφία: Mary Bond, Free Library of Philadelphia, Rare Book Department). 

Ο ίδιος δεν αντέδρασε, αλλά η γυναίκα του, Μέρι Μποντ, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έστειλε γράμμα διαμαρτυρίας στον Φλέμινγκ ζητώντας του το λόγο για την κλοπή του ονόματος του άντρα της. «Ανακαλύψαμε με έκπληξη σε μια συνέντευξη στο περιοδικό Rogue ότι είχατε αδιάντροπα πάρει το όνομα ενός πραγματικού ανθρώπου για την απατεωνιά σας», ήταν μερικά από τα λόγια της.

Φυσικά, ο Φλέμινγκ απολογήθηκε και για να κατευνάσει τα πνεύματα έγραψε με τη σειρά του γράμμα στη γυναίκα του Τζέιμς Μποντ, στο οποίο της έδινε με… γαλαντομία το δικαίωμα «απεριόριστης χρήσης του ονόματος Ιαν Φλέμινγκ για οποιοδήποτε σκοπό θεωρεί κατάλληλο». Ευφυής και ιδιαίτερος, ο Φλέμινγκ, πρότεινε κάτι ακόμη πιο τρελό. Να ονομάσει ο Μποντ ένα «απαίσιο νέο είδος πουλιών» με το όνομα… Φλέμινγκ! Τι ωραία αντίποινα.

Ο Φλέμινγκ και ο Μποντ συναντήθηκαν στη Τζαμάικα και τα βρήκαν αμέσως. Αν και ο αληθινός Μποντ δεν διάβαζε ποτέ κατασκοπευτικά μυθιστορήματα.

Στο τέλος, προσκάλεσε το ζεύγος στο κτήμα του στη Τζαμάικα, το γνωστό Goldeneye, για να γνωριστούν από κοντά και κάπως να λυθεί η παρεξήγηση. Η συνάντηση, όντως, έγινε. Στις 5 Φεβρουαρίου 1964, το ζεύγος Μποντ μεταβαίνει στο Goldeneye και αντί για ψυχροπολεμικό κλίμα, απειλές και μηνύσεις, ο Φλέμινγκ και ο Μποντ τα πήγαν περίφημα.

Αριστερά: η τετραπέρατη Μέρι Μποντ. Δεξιά: η αφιέρωση του Ίαν Φλέμινγκ στον Τζέιμς Μποντ στο βιβλίο You Only Live Twice που του χάρισε.

Στο μοναδικό που διαφώνησαν ήταν στο είδος των βιβλίων που έγραφε ο Φλέμινγκ. Ο Μποντ δεν δίστασε να πει ευθέως στον Φλέμινγκ πως: «Δεν διαβάζω τα βιβλία σου. Η γυναίκα μου τα διαβάζει όλα, αλλά ποτέ εγώ». Για να πάρει μια ευθεία και ειλικρινή απάντηση από τον δημιουργό του 007: «Δεν σας κατηγορώ».

H συνάντηση έλαβε τέλος με συμφιλιωτικό τρόπο και ο Φλέμινγκ χάρισε στο ζεύγος ένα αντίτυπο από το νέο του βιβλίο (εκείνη την περίοδο), το «You Only Live Twice». Ενδιαφέρον, όμως, έχει η αφιέρωση που έγραψε στο βιβλίο: «Στον αληθινό Τζέιμς Μποντ από τον κλέφτη της ταυτότητάς του, Ιαν Φλέμινγκ, 5η Φεβρουαρίου, 1964 (μια υπέροχη μέρα!)».

Το φοβερό είναι ότι ενώ εμείς όλοι δεν διανοούμαστε να αλλάξουμε το όνομα του Μποντ (πάντα Τζέιμς θα είναι), ο αληθινός Τζέιμς Μποντ άκουγε στο υποκοριστικό Τζιμ. Ετσι τον φώναζε η γυναίκα του, έτσι και οι φίλοι του. Αλίμονο, μπορούμε να φανταστούμε αυτό το θαύμα του κατασκοπευτικού εκλεκτικισμού να λεγόταν Τζιμ Μποντ; Με τίποτα. Τουλάχιστον η «κλέφτης» Ίαν Φλέμινγκ κράτησε τα μποντικά προσχήματα.

 

Διαβάστε ακόμα:  Ο mr. Bespoke Athens Βασίλης Μπουρτσάλας, ανατέμνει το φούξια σακάκι του Daniel Craig.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top