Bruce Lee & Chuck Norris

Η μυθική μονομαχία Μπρους Λι -Τσακ Νόρις στο «Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας». Ήταν η τελευταία ταινία που γυρίστηκε στο Κολοσσαίο.

Ο κίτρινος πράκτωρ εναντίον της Μαφίας (The way of the Dragon, 1972)

Η υπόθεση: Ο Τανγκ Λουνγκ (ή αλλιώς, Dragon) πηγαίνει στη Ρώμη για να βοηθήσει μια φίλη του, ιδιοκτήτρια κινεζικού εστιατορίου, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα από μια συμμορία γκάνγκστερ.

Η σκηνή: Η στιγμή που η λογική βγάζει διαβατήριο για το επέκεινα και η φαντασία κορφολογεί τους καλύτερους χυμούς από τα επίθετα: οργιώδης, εκκωφαντικός, οργιαστικός, οργίλος, εκθαμβωτικός. Τόπος της μονομαχίας, το Κολοσσαίο. Αντίπαλοι, ο Μπρους Λι και ο Τσακ Νόρις, ο άνθρωπος που φημολογείται ότι έβαλε κουρτίνες στα windows και πως ήταν επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής καράτε (αυτό δεν είναι φήμη, είναι πραγματικότητα). Θεατής ένα γατάκι, ίσως νόθο παιδί του Τσακ. Ο προσεκτικός και όχι ανυπόμονος θεατής μπορεί στη διάρκεια της μονομαχίας των δύο να αντιληφθεί βασικές θεωρίες του Jeet Kune Do (στα ελληνικά, «ο τρόπος της αναχαιτιστικής γροθιάς»), της μαχητικής τέχνης που δίδασκε ο Μπρους Λι: σωστό timing, ρυθμός, έλεγχος απόστασης, αιφνιδιασμός του αντιπάλου κ.λπ. Ο απρόσεκτος και ανυπόμονος θεατής θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του ανθρώπου που όταν ο Θεός είπε «γενηθήτω φως», εκείνος τον παρατήρησε λέγοντάς του «πες παρακαλώ»: του Τσακ Νόρις.

Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις του Trivial Pursuit: Πρόκειται για την τελευταία ταινία που γυρίστηκε στο Κολοσσαίο. Ο Μπρους Λι ζήτησε από τον Τσακ Νόρις να ακολουθήσει ειδική παχυντική διατροφή. Αυτό είναι ένα από τα δύο φιλμ που ο Τσακ Νόρις υποδύεται τον «κακό», το άλλο είναι το «Yellow faced tiger».

 

Ο κίτρινος πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ (Enter the Dragon, 1973)

Η υπόθεση: Η μυστική υπηρεσία πληροφοριών της Μεγάλης Βρετανίας προσεγγίζει τον σαολίν Λι, προκειμένου αυτός να λάβει μέρος στο τουρνουά πολεμικών τεχνών που διοργανώνει στο ιδιωτικό του νησί ο κύριος Χαν, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες πως ηγείται διεθνούς κυκλώματος διακίνησης και εμπορίας οπίου.

Η σκηνή: Η τελική σκηνή της μονομαχίας ανάμεσα στον Μπρους Λι και τον Σιχ Κίεν, έξπερτ στο σαολίν κουνγκ φου, αντλεί την έμπνευσή της από τη σεκάνς με τους καθρέφτες της «Κυρίας από τη Σανγκάη» του Όρσον Γουέλς. Μπορεί η χορογραφία της μάχης να μην είναι εντυπωσιακή, ωστόσο το παιχνίδι με τα παραπλανητικά είδωλα και ο εντυπωσιακός θάνατος που επιφυλάσσει ο Μπρους Λι στον αντίπαλό του –ο Χαν καρφωμένος στην ίδια του τη λόγχη μοιάζει σαν σκηνικό σε αίθουσα τρόμου κάποιου γκροτέσκου λούνα παρκ– φέρνουν τη σκηνή στις πρώτες επιλογές των σινεφίλ που τους θέλγουν οι πολεμικές τέχνες.

Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις του Trivial Pursuit: Είναι η πρώτη ταινία πολεμικών τεχνών που χρηματοδότησε ένα major αμερικανικό στούντιο, η Warner Bros. Το φιλμ έκανε έξοδο στις αίθουσες στις 26 Ιουλίου 1973, έξι μέρες μετά το θάνατο του Μπρους Λι και οι εισπράξεις του σε παγκόσμιο επίπεδο έφτασαν τα 90.000.000 δολάρια (το budget δεν είχε ξεπεράσει τα 800.000 δολάρια). Στην ταινία εμφανίζονται ως stuntmen ο Τζάκι Τσαν, ο Σάμο Χουνγκ και ο Μπόλο Γέουνγκ (οι δύο τελευταίοι ακούγονται σαν σύντροφοι του Φρόντο).

 

Jui Kuen II (The legend of drunken master, 1994)

Η υπόθεση: Ο Φέι Χουνγκ, ένας νεαρός μάστερ της πολεμικής τέχνης drunken boxing (στη διάρκεια των αγώνων τους οι αθλητές καταναλώνουν ποσότητες αλκοόλ για να μην καταλαβαίνουν τον πόνο), άθελά του καλείται να αντιμετωπίσει μια σπείρα αρχαιοκάπηλων. Κι ενώ η θετή μητέρα του τον ενθαρρύνει να χρησιμοποιήσει τις ικανότητές του στις πολεμικές τέχνες, ο πατέρας του αντιδρά, θεωρώντας πως η έφεσή του στο drunken boxing αποτελεί ντροπή για την οικογένειά τους.

Η σκηνή: Η τελευταία σεκάνς μάχης του «Legend of drunken master» επιβεβαιώνει την άποψη του Ρότζερ Έμπερτ για την κινησιολογία και το κωμικό timing του Τζάκι Τσαν, ότι δηλαδή βρίσκεται πολύ κοντά στη σχολή της φυσικής κωμωδίας του Μπάστερ Κίτον. Ο Τζάκι Τσαν επινοεί τη χορογραφία των ανατρεπτικών γκαγκ και τα αναμειγνύει με τεχνικές του κουνγκ φου, πείθοντας τελικά περισσότερο για την ικανότητά του να παράγει θυμηδία παρά έκκριση τεστοστερόνης.

Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις του Trivial Pursuit: Οι κριτικοί του Time magazine Ρίτσαρντ Κόρλις και Ρίτσαρντ Σίκελ κατέταξαν την ταινία στα 100 καλύτερα φιλμ όλων των εποχών!

 

Master of the flying guillotine (The one armed boxer vs. the flying guillotine, 1976)

Η υπόθεση: Για διάφορους λόγους –οι οποίοι θα φαίνονταν περίπλοκοι αν προσπαθούσαμε να τους εξηγήσουμε–, ο Φου Σινγκ, ο άνθρωπος με το πιο φρικιαστικό όπλο που επινοήθηκε ποτέ (σύμφωνα με το tagline), την ιπτάμενη γκιλοτίνα, κυνηγά για να εξοντώσει τον μονόχειρα μποξέρ Λιου. Η μονομαχία δεν θα περιοριστεί ανάμεσά τους μόνο, καθώς στην πορεία θα εμφανιστούν ένας Ταϊλανδός μποξέρ, ένας Ινδός φακίρης και ένας Ιάπωνας καρατέκα…

Η σκηνή: Πόσες δυνατότητες μπορεί να έχει ο κριτικός κάλαμος δυο ημιταλαντούχων δημοσιογραφούντων μπροστά στις δυο σεκάνς της μονομαχίας του Φου με τον Λιου; Απολύτως καμία! Βλέποντας και ξαναβλέποντας τη σχεδόν δεκάλεπτη σκηνή, αντιληφθήκαμε πως τελικά την εποχή που παρακολουθούσαμε στα μουλωχτά δύο ταινίες –μια τσόντα, μια καράτε– δεν ήμασταν κρυφοτσοντάκηδες, αλλά κρυφοκαρατάκηδες. Επιγραμματικά, πάντως, θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στο επιθετικό φρύδι-προκάλυμμα του Φου, στη σβάστικα που κοσμεί το πετραχήλι του, στο μοντάζ που υπακούει στον κανόνα της τυχαιότητας και στα ηχητικά εφέ που είναι άκαιρα και άκυρα, και γι’ αυτό καταπληκτικά.

Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις του Trivial Pursuit: Ναι, ο Κουέντιν Ταραντίνο θεωρεί πως είναι ένα από τα πιο αγαπημένα του φιλμ, γι’ αυτό χρησιμοποίησε ένα μουσικό του θέμα στο «Kill Bill». Η μουσική της ταινίας χρησιμοποιήθηκε χωρίς την άδεια των δημιουργών, ενώ το τρέιλερ επενδύθηκε μουσικά με έργο του Ένιο Μορικόνε για την ταινία «Η μάχη του Αλγερίου».

 

Lin shi rong (The magnificent Butcher, 1979)

Η υπόθεση: Ο Μπούτσερ Γουίνγκ είναι ο πιο ταλαντούχος και ο πιο ενοχλητικός μαθητής του Μάστερ Γουόνγκ. Με τη βοήθεια του για πολλά χρόνια εξαφανισμένου αδελφού του, ο Μπούτσερ θα αντιμετωπίσει τον διαβολικό Μάστερ Κο…

Η σκηνή: Μάστερ Γουόνγκ (Κουάν Τακ Χινγκ) εναντίον Μάστερ Κο (Λι Χόι Σανγκ), ή αγαθός εκπρόσωπος της τρίτης ηλικίας εναντίον διαβολικού εκπροσώπου της τρίτης ηλικίας. Ο Κουάν Τακ Χινγκ κάνει επίδειξη των ικανοτήτων του στο lion dance, την καλλιγραφία και το κουνγκ φου. Το αποτέλεσμα είναι υπέρ το δέον χορταστικό!

Απαντήσεις σε πιθανές ερωτήσεις του Trivial Pursuit:
Ο Κουάν Τακ Χινγκ, πριν από το «Maginificent Butcher», ερμήνευσε το ρόλο του Μάστερ Γουόνγκ σε πάνω από εβομήντα ταινίες.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top