The-American (1)

Ο ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

Πότε: 2010.

Ποιος: Ο Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ο Jack the Butterfly.

Σκηνοθέτης: Άντον Κόρμπιν, ο δημιουργός του «Control».

Τι έχουμε εδώ; Αποστολή στη Σουηδία πάει κατά διαόλου και ο Τζακ παίρνει εντολή να «εξαφανιστεί» στα χωριά του Αμπρότσο, όπου υποδύεται το φωτογράφο ταξιδιωτικού περιοδικού.

Κώδικας τιμής: «Όχι φιλίες, όχι σχέσεις, όχι συμπάθειες». Όσο πιο λίγοι στη ζωή του, τόσο καλύτερα. Στο Αμπρότσο, βέβαια, θα καταστρατηγηθούν όλα….

Επιρροές και στυλ: Mινιμαλισμός αλά Μελβίλ, μελαγχολία σε κάθε πλάνο (που είναι ένας εικαστικός θρίαμβος), η προετοιμασία του εκτελεστή με μεθοδικότητα χειρουργού και τελετουργία που παραπέμπει σε ιερότητα.

Με άριστα το 10: 8.

 

 

6585685865464

ΛΕΟΝ

Πότε: 1994.

Ποιος: Ο Ζαν Ρενό σε έναν ρόλο με τον οποίο συνδέθηκε για πάντα.

Σκηνοθέτης: Λικ Μπεσόν, ο δημιουργός της «Νικίτα».

Τι έχουμε εδώ; Ένας επαγγελματίας δολοφόνος σώζει την έφηβη Ματίλντα (Νάταλι Πόρτμαν), οι γονείς της οποίας πέφτουν νεκροί από σφαίρες διεφθαρμένων αστυνομικών. Ο Λεόν αναλαμβάνει την προστασία και τη φροντίδα της μικρής, όπως και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τον αρχιμπάτσο Στάνσφιλντ (Γκάρι Όλντμαν), ο οποίος είναι η ζωντανή απόδειξη της ρήσης: «Μια φορά μπάτσος, για πάντα κάθαρμα».

Κώδικας τιμής: «No women, no kids, that’s the rule», απαντά στη Ματίλντα ο Λεόν, όταν τον ρωτά αν «καθαρίζει» οποιονδήποτε του ζητήσουν.

Επιρροές και στυλ: Ο Μπεσόν αναζητεί τις επιρροές του και φαίνεται ότι τις βρίσκει στις σελίδες του Εμπειρίκου και του Ναμπόκοφ. Κάπως έτσι λοιπόν, καταλήγει να συνδυάσει τη δράση ενός hitman –που το μόνο συναίσθημα που δωρίζει απλόχερα είναι η τρυφερότητα προς το φυτό του– με τη σπιρτόζικη υποδόρια σεξουαλικότητα μιας 12χρονης.

Με άριστα το 10: 8.

 

 

ghost-dog

GHOST DOG: Ο ΤΡΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΑΜΟΥΡΑΪ

Πότε: 1999.

Ποιος: Ο Φόρεστ Γουίτακερ είναι o Ghost Dog.

Σκηνοθέτης: Ο Τζιμ Τζάρμους στο πρώτο νουάρ του.

Τι έχουμε εδώ; Μοναχικός αφροαμερικανός εκτελεστής που ζει ασκητικά (σε μια ταράτσα με τα ταχυδρομικά περιστέρια του) στο Νιου Τζέρσι, αναλαμβάνει δύσκολες υποθέσεις για λογαριασμό της τοπικής μαφίας.

Κώδικας τιμής: Ο Ghost Dog (υπέροχη η μεταμόρφωση του Ουίτακερ) ζει σύμφωνα με τις αρχές του «Hagakure: The Way of the Samurai».

Επιρροές και στυλ: Το ιδιαίτερο στυλ του Τζάρμους κραυγάζει από μακριά. Σκοτεινή φωτογραφία, υπόγειο χιούμορ (ευρηματικότατες οι σκηνές που ο ήρωας μιλάει στα αγγλικά στον παγωτατζή φίλο του, που ξέρει μόνο γαλλικά) ατμοσφαιρικό σάουντρακ με τους ήχους του RZA.

Με άριστα το 10: 8.

 

 

O DOLOFONOS ME TO AGGELIKO PROSOPO

Ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΓΓΕΛΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Πότε: 1967.

Ποιος: Ο Αλέν Ντελόν είναι ο Jeff Costello.

Σκηνοθέτης: Ζαν Πιερ Μελβίλ, ο αυτοκράτορας του γαλλικού νουάρ.

Τι έχουμε εδώ; Ένας σκληρός εκτελεστής, μεθοδικός και χωρίς καμιά ηθική αναστολή, ανακαλύπτει ότι έχει γίνει στόχος μιας καλοστημένης ενέδρας.

Κώδικας τιμής: Ίδιος με αυτόν των σαμουράι. Λιτός, αυστηρός, απόλυτος.

Επιρροές και στυλ: Ψήγματα του αμερικανικού νουάρ υπάρχουν σε κάθε φιλμ του Μελβίλ (εδώ το όνομα του ήρωα είναι δανεισμένο από το «Αμάρτημα του παρελθόντος» του 1947 με τον Ρόμπερτ Μίτσαμ), αλλά πάντα τα μετουσιώνει σε ένα σύνολο αξιών που φέρνει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του. Ασκητισμός, μαστοριά, στιλιζαρισμένη δράση, ελάχιστοι διάλογοι, επιβλητική ατμόσφαιρα και ο Ντελόν σε μια ερμηνεία ζωής.

Με άριστα το 10: 10!

 

 

In Bruges

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΜΠΡΙΖ

Πότε: 2008.

Ποιος: Ο Κόλιν Φάρελ είναι ο Ρέι και ο Μπρένταν Γκλίζον είναι ο Κεν.

Σκηνοθέτης: Ο άσημος βρετανός Μάρτιν Μακ Ντόνα, που μάλιστα κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου με την «Μπριζ».

Τι έχουμε εδώ; Δίδυμο εκτελεστών τα θαλασσώνει στην τελευταία δουλειά τους και ο εργοδότης τους (ένας απίστευτος ψυχάκιας Ρέιφ Φάινς) τους εξαφανίζει στην… Μπριζ! ». Όταν ο «ρηχός» Ρέι αναρωτηθεί «Where the fuck is this fuckin’ Bruge?», η πόλη θα τον τιμωρήσει αμείλικτα…

Κώδικας τιμής: Χαλαρή ηθική, που επιτρέπει σχεδόν τα πάντα: αλκοόλ, ουσίες, γυναίκες και τράβηγμα πιστολιού με την πρώτη ευκαιρία. Σκοτώνουμε τους πάντες εκτός από παιδιά. Κανείς δεν μπορεί να σκοτώσει παιδί και να την βγάλει καθαρή: That’s the only rule.

Επιρροές και στυλ: Σπάνια στόφα διανοούμενου εικονοκλάστη και χαβαλετζή γραφιά με δαιμονικό οίστρο, ο Μακ Ντόνα μας εντυπωσιάζει παίζοντας επιθετικό και θεαματικό παιχνίδι σε ένα τερέν όπου έχουν γονατίσει θεοί και δαίμονες της Έβδομης Τέχνης. Άξιος σε όλα του!

Με άριστα το 10: 9.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top