night_of_the_living_dead_3

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΖΩΝΤΑΝΩΝ ΝΕΚΡΩΝ

Πότε: 1968
Ποιος: Ο Τζορτζ Ρομέρο στα 29 του χρόνια.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Δύο αδέλφια επισκέπτονται τον τάφο της μητέρας τους. Το αγόρι προσπαθεί να τρομάξει τη μικρή αδελφή του και μετά από λίγα λεπτά τα καταφέρνει όταν εκείνη το βρίσκει… σκοτωμένο. Τρομαγμένη, θα βρει καταφύγιο σε μια ερημική αγροικία…
Με άριστα το 10: Τι να λέμε τώρα, 10 με τόνο! Ο ορισμός του cult trash, που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή και άνοιξε το δρόμο σε ένα νέο κινηματογραφικό είδος. Ασπρόμαυρο φιλμ, φτηνή παραγωγή, ντοκιμαντερίστικη γραφή, βαριά σημειολογία. Οι νεκροί που «ξυπνούν» από τον αιώνιο ύπνο τους για να πάρουν τη ζωή από τους ζωντανούς δεν ήταν μόνο μια αλληγορία για τον πόλεμο του Βιετνάμ. Πολιτικές αναταραχές, κοινωνικές ανισότητες, ρατσισμός και άκρατος πεσιμισμός ήταν τα βασικά συστατικά μιας ταινίας που δεν βγήκε τότε στις ελληνικές αίθουσες, αφού η δικτατορία θορυβήθηκε από την αναπάντεχη επιτυχία της και τα καταγγελτικά μηνύματα της. Σας θυμίζει κάτι;

 

ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΣ

Brain_Dead_Wallpaper_w5xkw

Πότε: 1992
Ποιος: Ο Πίτερ Τζάκσον στα 31 του χρόνια.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Ένας «αρουραιοπίθηκος» της Σουμάτρα δαγκώνει την αυστηρή μητέρα ενός νεαρού. Εκείνη αρρωσταίνει βαριά, πεθαίνει και λίγο αργότερα «ανασταίνεται» για να ξεκληρίσει από ανθρώπους και ζώα το Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας!
Με άριστα το 10: Αυτοδικαίως ένα 8. Πολύ πριν ο Τόλκιν τον εμπνεύσει στην τριλογία του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών», χαρίζοντάς του δόξα, Όσκαρ και χρήμα, ο Τζάκσον ήταν ένας στυγνός σπλατεράς. Φρικιαστικές εικόνες σε ένα ιδιόρρυθμο κράμα κωμωδίας και τρόμου, όπου ο κανιβαλισμός είναι κάτι σαν μια σκηνή ευγένειας σε σχέση με όσα απίστευτα περνούν μπροστά από τα μάτια μας. Προσοχή στο λουτρό αίματος: πιτσιλάει!

 

ΠΕΡΠΑΤΗΣΑ ΜΕ ΕΝΑ ΖΟΜΠΙ

I Walked with a Zombie 7

Πότε: 1943
Ποιος: Ο Ζακ Τουρνέρ στα 41 του χρόνια σε συνεργασία με τον παραγωγό Βαλ Λιούτον, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στο σινεμά του φανταστικού.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Μια καναδέζα νοσοκόμα, η Μπέτσι, προσλαμβάνεται από άρρωστο ιδιοκτήτη φυτείας στην Καραϊβική για να τον φροντίζει. Εκεί θα έρθει επαφή με το μυστικισμό και τις τελετές μαγείας των ντόπιων σκλάβων που δουλεύουν στη φυτεία.
Με άριστα το 10: Άνετα 9. Το δόγμα του υπαινικτικού τρόμου ποτέ δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο εδώ. Αν και προηγείται χρονικά το «Λευκό ζόμπι» (1932) του Βίκτορ Χάλπεριν, με τον Μπέλα Λουγκόζι στο ρόλο ενός μάγου των βουντού που μεταμορφώνει την Ματζ Μπέλαμι σε ζόμπι, η ταινία του Τουρνέρ θεωρείται από αρκετούς ως η πρώτη σημαντική του είδους. Μάστορας του τρόμου που δεν φαίνεται αλλά υπονοείται με κάθε μέσο, ο γαλλοαμερικανός σκηνοθέτης του «Cat people» χάρισε στον κινηματογραφικό τρόμο την ποιητικότητα που του έλειπε.

 

28 ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ

original16099666
Πότε: 2002
Ποιος: Ο Ντάνι Μπόιλ στα 46 του χρόνια.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Οι υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ζώων κάνουν την κουτσουκέλα τους και «δημιουργούν» έναν ιό που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι.
Με άριστα το 10: 7. Το Λονδίνο ως φυσικό σκηνικό καταστροφής προσφέρει την απέραντη ανατριχίλα ενός ρεαλιστικού σεναρίου, που ανακατεύει μοναδικά την παγκόσμια ανησυχία για μια ολοκηρωτική καταστροφή με τα στεγανά της πολιτικής ορθότητας. Ξεχωριστή μορφή ο πιο ιδανικός-από-εδώ-δεν-γίνεται Κίλιαν Μέρφι, που συμπυκνώνει την ανθρωπιά και την απελπισία στο ίδιο πορτρέτο. Αρκούντως τρομακτικό, δεξιοτεχνικά χτισμένο το σασπένς και προκάλυπτα σινεφιλικό αυτό το φιλμ του Μπόιλ έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία ανάμεσα στο οικολογικό «Beach» και το οσκαρικό «Slumdog millionnaire»!

http://www.youtube.com/watch?v=eunaclr-WgU

 

ZOMBIES 2

beyond_m8ikk7qT2R1r4ro7yo1_1280

Πότε: 1979
Ποιος: Ο Λούτσιο Φούλτσι στα 52 του χρόνια.
Τι έγινε, ρε παιδιά; Μια παρέα φτάνει σε ένα νησί της Καραϊβικής, προκειμένου να βρεί τον πατέρα μιας κοπέλας. Το νησί όμως βρίσκεται υπό καθεστώς βουντού, οι τελετές των ενδιαφερόμενων γίνονται όλο και πιο συχνές και ανοικονόμητες, με αποτέλεσμα το ξύπνημα των ζόμπι.
Με άριστα το 10: Στην… ψύχρα 8. Η κορυφαία ζομποταινία του Φούλτσι που γνώρισε μεγάλο σουξέ στους κύκλους των απανταχού σπλατεράδων, είναι γεμάτη από αιματάκια, κομένες σάρκες και κωμικές σκηνές ανθολογίας! Σαν αυτή της υποβρύχιας πάλης του ζόμπι με έναν καρχαρία που ήταν κάποτε η cult scene όλης της φιλμογραφίας του Φούλτσι ή το «ξεμάτιασμα» της Όλγας Καρλάτου!

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top