OldBoy

Ο Σάρλτο Κόπλεϊ με τα σημάδια του κακού στο σώμα του.

Ο Τζο Ντουσέτ (Τζος Μπρόλιν), ένας ελεεινός, μέθυσος διαφημιστής, απάγεται από αγνώστους το 1993 και κρατείται σε ένα κελί –με όλες τις ανέσεις ενός δωματίου ικανοποιητικού ξενοδοχείου– για είκοσι ολόκληρα χρόνια. Μόνη του επαφή με την πραγματικότητα του έξω κόσμου η τηλεόραση που βρίσκεται στο δωμάτιό του, απ’ όπου πληροφορείται τη δολοφονία της πρώην γυναίκας του και πως ο ίδιος κατηγορείται για το φόνο της. Είκοσι χρόνια μετά την απαγωγή του, αφήνεται ελεύθερος και τότε ξεκινούν η οδύσσεια της αναζήτησης και η αιματηρή γιορτή της εκδίκησης…

OldBoy 5

Σαν λεπτομέρεια από πίνακα του Νταλί.

Όταν για πρώτη φορά ανακοινώθηκε πως πρόκειται να γυριστεί το ριμέικ της κλασικής καλτ ταινίας του Παρκ Τσαν Γουκ «Oldboy» (2004), ξεκίνησε ένα κύμα σιωπηλής διαμαρτυρίας από τους φαν του πρωτότυπου φιλμ, διαμαρτυρία που δεν κατευνάστηκε ούτε από την ανακοίνωση πως τη σκηνοθεσία θα αναλάμβανε ο Σπάικ Λι ούτε από το ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα κρατούσε ο Τζος Μπρόλιν. Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν έχει αντιληφθεί μέχρι σήμερα την αναγκαιότητα που επέβαλε το ριμέικ: η κορεατική εκδοχή είναι πλημμυρισμένη από απροσμέτρητες κινηματογραφικές αρετές –άρα δεν χρειαζόταν «επιδιορθώσεις»–, ενώ παραμένει ακόμη πολύ πρόσφατη, με αποτέλεσμα ο χρόνος να μην έχει προλάβει να γεμίσει με τραύματα το φιλμικό της σώμα. Οπότε, απ’ ό,τι φαίνεται, οι Αμερικανοί παραγωγοί απλώς θέλησαν να «αμερικανοποιήσουν» το ελάσσον αριστούργημα από την Άπω Ανατολή για ευνόητους (βλ. εισπρακτικούς) λόγους.

OldBoy2

Ο Τζος Μπρόλιν επί το έργον της εκδίκησης.

Έτσι, ο Σπάικ Λι και ο σεναριογράφος Μαρκ Προτόσεβιτς καταπιάστηκαν με το project μη θέλοντας να αλλάξουν πολλά από τη δημιουργία του Παρκ Τσαν Γουκ, κι όμως άλλαξαν. Αν και ο πυρήνας της ιστορίας παραμένει ατόφιος –η φυλάκιση ενός ανθρώπου και στη συνέχεια η προσπάθειά του να ανακαλύψει την αιτία του εικοσαετούς εγκλεισμού του και να εκδικηθεί για όλα όσα έχασε στη ζωή του–, απουσιάζουν η ανάλαφρη προσέγγιση του Κορεάτη σκηνοθέτη στους χαρακτήρες του, τους οποίους σκιαγραφεί με περισσή φυσικότητα. και η κυρίαρχη χαοτική αίσθηση στις μονομαχίες.

Από την άλλη, υπάρχει ένα επιπλέον στοιχείο που θα υποχρεώσει τους συνεπείς λάτρεις της παλιότερης βερσιόν να αποστρέψουν το βλέμμα τους από το εγχείρημα του Σπάικ Λι»: τα καρέ του φρέσκου «Oldboy» «λεκιάζονται» από τη λουθηρανικής έμπνευσης έννοια της ενοχής, που σαν σάπιο φρούτο κηλιδώνει τους ήρωες και τους καθοδηγεί σαν να αυτοί να είναι οι προσωπικές της μαριονέτες.

OldBoy3

Πομ Κλεμεντίεφ: η κινηματογραφική απόδειξη του θεωρήματος πως τα κακά κορίτσια έχουν κακό τέλος.

Αν ο Σπάικ Λι ήταν ο πρώτος που επινοούσε τα πάθη και τις περιπέτειες του «Oldboy», σίγουρα η αντιμετώπιση θα ήταν διαφορετική. Σε αυτή την περίπτωση, θα κάναμε λόγο για ένα εμπνευσμένο φιλμ, διαποτισμένο με εξαιρετικά χορογραφημένη βία, διάστικτο από δραματουργικές ανατροπές, φωτογραφημένο με απαράμιλλο εξπρεσιονιστικό στυλ και με μια συγκλονιστική ερμηνεία από τον Τζος Μπρόλιν (το υποκριτικό του πέρασμα από την κατάσταση του μέθυσου loser σε εκείνες του κατατονικού έγκλειστου και του εκρηκτικά βίαιου εκδικητή προσφέρει υλικό για μάθημα σε σχολές υποκριτικής), παρότι οι ερμηνείες των υπόλοιπων πρωταγωνιστών είναι τόσο επιδεικτικά κενές που κάνουν τον Μπρόλιν να φαίνεται πως είναι ο μόνος ζωντανός άνθρωπος στον κόσμο των καρτούν.

Όμως, δυστυχώς για τον Σπάικ Λι προϋπήρξε ο Παρκ Τσαν Γουκ και η κριτική αντιμετώπιση της ταινίας του πάντα θα φιλτράρεται από τα έντονα συναισθήματα που έχει δημιουργήσει το πρωτότυπο φιλμ. Για όσους ενδιαφέρονται: Όχι, ο Λι σεβάστηκε τις γαστριμαργικές ευαισθησίες του αμερικανικού κοινού και δεν αναπαρήγαγε τη σκηνή με το ζωντανό χταπόδι και, ναι, η κόμμωση του Σάμιουελ Λ. Τζάκσον σε λίγα χρόνια θα ανθολογείται στις πιο εκκεντρικές κινηματογραφικές κουπ.

Oldboy. Σκηνοθεσία: Σπάικ Λι. Παίζουν: Τζος Μπρόλιν, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Σάρλτο Κόπλεϊ, Ελίζαμπεθ Όλσεν. Διανομή: Feelgood Entertainment.

Διαβάστε ακόμα: Οι top 5 προβακατόρικες ταινίες

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας.

OldBuy4

Ο Τζος Μπρόλιν κάνει τον Σάμιουελ Λ. Τζάκσον «μεζεδάκια».

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top