Σε τεχνικό επίπεδο, η παραγωγή θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα υγειονομικά πρότυπα αλλά και στις πρακτικές ανάγκες του Berwaldhallen (από τον λογαριασμό του Daniel Harding στο Twitter).

Αν η περίοδος της λοιμοκαθάρσεως πλημμύρισε το διαδίκτυο με μεταδόσεις μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων και συναυλιών, η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία της Σουηδικής Ραδιοφωνίας θα σημάνουν την νέα φάση «αποστασιακής» επαναλειτουργίας των μουσικών θεσμών με μια νέα παραγωγή του Don Giovanni του Wolfgang Amadeus Mozart, η οποία θα κάνει διαδικτυακή πρεμιέρα με live streaming το Σάββατο 13 Ιουνίου 2020, στις 19.00, ώρα Στοκχόλμης (GMT +1). Θα διευθύνει ο τιτλούχος αρχιμουσικός του συνόλου, ο γνωστός βρετανός διευθυντής ορχήστρας Daniel Harding.

Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο τενόρος Andrew Staples, ο οποίος θα τραγουδήσει και τον ρόλο του Ντον Οττάβιο, τις ενδυμασίες η  Helle Carlsson και τα σκηνικά ο  Bengt Gomér. Όπως έχει εξηγήσει ο σκηνοθέτης, η νέα παραγωγή θα είναι όχι απλά προσαρμοσμένη, αλλά εμπνευσμένη από τις νέες συνθήκες και  φιλοδοξεί να διερευνήσει τη σκοτεινή πλευρά της επάφεσής μας στις ψηφιακές οθόνες και στην εξ αποστάσεως εικόνα που αναπαράγουν. Ο δικός του Ντον Τζοβάνι θα είναι ένας διεστραμμένος που αναζητά να ολοκληρώσει την απόλαυση της αποπλάνησης μέσα από την οπτική της καταγραφή και χειραγώγηση.

H Malin Byström ως Donna Elvira (Eli Sverlander).

Με τη μεταφορά του αμάχητου ισπανού γητευτή στην εποχή των ψηφιακών μέσων επιδιώκεται να θιγούν ζητήματα όπως η διαδικτυακή σεξουαλικότητα, η αναπαραγωγή λόγου μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπό καθεστώς ανωνυμίας, η απατηλή εικόνα των προτύπων αρρενωπότητας, όσο και η μισογυνία στον απόηχο του metoo. Σε τεχνικό επίπεδο, η παραγωγή θα είναι προσαρμοσμένη στα νέα υγειονομικά πρότυπα αλλά και στις πρακτικές ανάγκες του Berwaldhallen, που δεν είναι θέατρο αλλά αίθουσα συναυλιών (πρεπόντως φέρουσα το όνομα του σπουδαιότερου Σουηδού συνθέτη του 19ου αιώνα, Franz Berwald).

Ο Andrew Staples ως Don Ottavio (ajrstaples.com).

Αν και τυπικά πρόκειται για opera buffa (κωμική όπερα), ο σκηνοθέτης επισημαίνει ότι το έργο στην πραγματικότητα τοποθετείται στο μεταίχμιο κωμικού και τραγικού, αγγίζοντας ακόμα και τα όρια του μεταφυσικού τρόμου.

Η διανομή αποτελείται από διακεκριμένους και έμπειρους τραγουδιστές: Peter Mattei (Don Giovanni), John Lundgren (Leporello), Andrew Staples (Don Ottavio), Mari Eriksmoen (Donna Anna), Malin Byström (Donna Elvira), Henning von Schulman (Masetto),  Johanna Wallroth (Zerlina), Johan Schinkler (Commendatore). Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Μουσικά μεσημεριανά από το Λονδίνο – δωρεάν lunchtime concert από το Wigmore Hall.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top