«Πολλοί από εμάς νιώθουμε πως δουλεύουμε υπερβολικά πολλές ώρες και πως συνεχώς μας πιέζει ο χρόνος. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσδιορίσει κανείς ακριβώς πώς περνά τον χρόνο του, έτσι ώστε να μπορέσει να αναγνωρίσει την πηγή της κούρασής του. Ένα χρήσιμο εργαλείο γι’ αυτή την περίπτωση είναι ένα απλό ημερολόγιο. Αν καταγράφεις με λεπτομέρεια το πρόγραμμά σου για μερικές εβδομάδες, θα μπορέσεις να έχεις μια σαφή εικόνα για το πώς αξιοποιείς το χρόνο σου. Προτού ασχοληθείς με τα υπόλοιπα θέματα που σχετίζονται με τον εθισμό στην παραγωγικότητα και στην αποδοτικότητα, πρέπει να εκτιμήσεις με ακρίβεια πώς αυτός ο εθισμός επηρεάζει τις συνήθειες και τις επιλογές σου».
***
Η αίσθηση πως ο χρόνος μας πιέζει μπορεί να μας οδηγήσει σε κακές επιλογές ως προς την αξιοποίησή του. Και αυτό γρήγορα καταλήγει σε φαύλο κύκλο. Όταν δεν έχεις σαφή εικόνα για το πώς περνάς το χρόνο σου, μπορείς να νιώθεις πιο πελαγωμένος από ό,τι χρειάζεται, κάτι που σε οδηγεί σε αποφάσεις που φέρνουν περισσότερο άγχος και στρες, το οποίο με τη σειρά του τροφοδοτεί το αίσθημα της πίεσης του χρόνου και καταλήγεις να νιώθεις πιο πελαγωμένος από ό,τι χρειάζεται.
***
Δουλεύουμε πολλές ώρες προκειμένου να βγάλουμε περισσότερα χρήματα και δεν συνειδητοποιούμε πως, άπαξ και ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, αυτό που μας προσφέρει περισσότερη ευτυχία είναι ο ελεύθερος χρόνος και όχι απαραίτητα τα περισσότερα χρήματα. Αν έχεις χρόνο να χαλαρώσεις και δεν τον αξιοποιείς, αυτό είναι ένα θέμα. Μπορεί να σημαίνει πως βιώνεις αναίτιο άγχος αν νομίζεις πως δεν σου φτάνουν οι ώρες της μέρας και έχεις άδικο.
***
Είναι συνηθισμένο λάθος να αξιολογούμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας συγκρίνοντάς τον με άλλους, αντί να έχουμε αντικειμενικά κριτήρια. Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να είμαστε τόσο πολυπράγμονες όσο οι φίλοι και οι συνάδελφοί μας, ει δυνατόν περισσότερο, αντί να αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για εμάς. Αυτό είναι προβληματικό, διότι η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν λένε όλη την αλήθεια όταν μιλάνε σε άλλους για τις συνήθειές τους και τον φόρτο εργασίας τους. Στοιχεία από το Τμήμα Εργασίας φανερώνουν πως οι Αμερικανοί έχουν την τάση να υπερβάλλουν κατά 10 τοις εκατό όταν αναφέρονται στις ώρες εργασίας τους, και όσο περισσότερες ώρες ισχυρίζονται ότι εργάζονται τόσο πιο ανακριβής είναι και η εκτίμησή τους.
***
Αν ο στόχος σας είναι λιγότερο άγχος και περισσότερη ευτυχία, έρευνες ετών έχουν αποδείξει πως, αντί να ανταλλάσσετε τον χρόνο σας με χρήματα, είναι καλύτερο να ανταλλάξετε τα χρήματά σας με χρόνο. Σε μια μελέτη που αξιοποίησε στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Δανία και την Ολλανδία, οι ερευνητές κατέληξαν πως η «εξαγορά χρόνου ενισχύει την ευτυχία». Με άλλα λόγια, όταν πληρώνεις άλλους για να κουρέψουν το γκαζόν σου, να καθαρίσουν το αυτοκίνητο ή το σπίτι σου, ή να σου πλύνουν τα ρούχα, αξιοποιείς εξαιρετικά τον χρόνο σου, ακόμα κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχεις τη δυνατότητα να αγοράσεις μεγαλύτερη τηλεόραση ή να πας ακριβές διακοπές.
***
Όσο πολύ χρόνο κι αν αφιερώνεις προσηλωμένος στην εργασία σου, όταν είναι ώρα να σηκωθείς και να κάνεις ένα διάλειμμα, φρόντισε να ξεκουράσεις πραγματικά το μυαλό σου. Μην στέλνεις μηνύματα, μην κάνεις διαδικτυακές αγορές. Μην κατευθύνεις τη σκέψη σου σε καμία δουλειά. Η παύση κάνει καλό στο μυαλό κι επίσης είναι μια εξαιρετικά γόνιμη κατάσταση από νευρολογική άποψη. Όταν δεν κατευθύνεις το μυαλό σου σε κάτι συγκεκριμένο, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την αυτόματη λειτουργία του.
//Τα αποσπάσματα προέρχονται από το βιβλίο της Celeste Heedlee «Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα – Πώς να ξεφύγεις από την εργασιομανία, το multitasking και άλλα δεινά…» (μετάφραση: Μυρτώ Καλοφωλιά) που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Διαβάστε ακόμα: «Πίστη, ελπίδα και πόνος». Το σπαρακτικό de profundis του Nικ Κέιβ.