«Οι ινδικές μου ρίζες διαμορφώνουν πολύ περισσότερο τις αξίες μου και το ποιος είμαι ως άτομο, παρά την προσέγγισή μου στη δυτική κλασική μουσική».

Καθιερωμένη πλέον συνάντηση των Αθηναίων φιλόμουσων στην αρχή της καλλιτεχνικής περιόδου, οι “Νύχτες Κλασικής Μουσικής στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη” με τους μουσικούς του Curtis on Tour, ή επισημότερα του The Nina von Maltzahn Global Touring Initiative of the Curtis Institute of Music, έρχονται και φέτος με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα μουσικής δωματίου για τέσσερις βραδιές στις 27-30 Σεπτεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα παρουσιάζεται στην Αθήνα από το Ίδρυμα Schwarz σε συνεργασία με τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών και τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

«Η προσωπική μου ιστορία μου επέτρεψε να απαλλαγώ από πολλούς παλιούς τρόπους σκέψης και ανησυχίας για τη ζωή».

Οι συναυλίες δίνονται όλες με ελεύθερη είσοδο στο εξαιρετικής ακουστικής Cotsen Hall (είσοδος από την Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι) και παράλληλα θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω YouTube στους ακόλουθους συνδέσμους: Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, (με ώρα έναρξης στις 20:30).

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα εμφανιστούν φέτος είναι και η Ινδοαμερικανή πιανίστα Παλάβι Μαχιντάρα, η οποία είχε παίξει με μεγάλη επιτυχία στη σειρά συναυλιών του 2017. Αναμένοντας με μεγάλο ενδιαφέρον να την ξανακούσουμε σε μια νέα φάση της μουσικής της εξέλιξης, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί της για τη μουσική, τη ζωή και τη διδασκαλία.

– Έχουν περάσει πέντε χρόνια από την προηγούμενη εμφάνισή σας στο Cotsen Hall στην Αθήνα το 2017, όπου τώρα επιστρέφετε για μια νέα σειρά συναυλιών. Πώς πιστεύετε ότι έχετε εξελιχθεί από τότε;

Ειδικά τα τελευταία χρόνια έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό τη σημερινή μου πορεία και τον εαυτό μου. Η εποχή του Covid και η πανδημία ήταν εξαιρετικά δύσκολες για όλο τον κόσμο και πολλοί από εμάς αντιμετωπίσαμε προσωπικές δυσκολίες που μας άλλαξαν με διαφορετικούς τρόπους. Η προσωπική μου ιστορία μου επέτρεψε να απαλλαγώ από πολλούς παλιούς τρόπους σκέψης και ανησυχίας για τη ζωή και να αφεθώ και να εμπιστευτώ τον εαυτό μου και το σύμπαν. Αυτή η αλλαγή υπήρξε εν μέρει υπεύθυνη για την έναρξη του podcast μου “The Conscious Artist” – ένας ασφαλής χώρος για συζητήσεις γύρω από την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία για μουσικούς και καλλιτέχνες.

«Οι αμφιβολίες, οι φόβοι και οι ανασφάλειες επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες».

– Το “The Conscious Artist” είναι ένα podcast που έχει σχεδιαστεί για να προάγει την ευαισθητοποίηση των μουσικών και όχι μόνο για την ψυχική υγεία. Πείτε μας γι’ αυτό.

Το “The Conscious Artist” είναι κάτι που ξεκίνησα τον Ιανουάριο ως έναν τρόπο να δημιουργήσω έναν ασφαλή χώρο για συζητήσεις – δύσκολες συζητήσεις – γύρω από την ευαισθητοποίηση για την ψυχική υγεία για μουσικούς και καλλιτέχνες. Το επάγγελμά μας είναι ένας πολύ έντονος, σκληρός, κρίσιμος και απαιτητικός τομέας, μαζί με όλη την ομορφιά και τον ενθουσιασμό του να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε κάθε μέρα. Αυτή η αντιπαράθεση μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο χάος εσωτερικά, αν δεν προσέχουμε να φροντίζουμε για την ψυχική και σωματική μας ευεξία. Πράγματα όπως οι αμφιβολίες, οι φόβοι και οι ανασφάλειες επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους, όχι μόνο τους καλλιτέχνες, και οι συζητήσεις που κάνω με τους καλεσμένους μου έχουν κάτι να προσφέρουν σε όποιον επιλέξει να έρθει και να ακούσει. Είμαι τόσο ευγνώμων που έχω την ευκαιρία να συνομιλώ με σπουδαίους ειδικούς σε πολλούς τομείς και να μπορώ να το μοιραστώ με ένα ευρύτερο κοινό.

«Λέω στους μαθητές μου να μάθουν πώς να εξασκούνται συνειδητά, με επίγνωση, και όχι άσκοπα, που είναι χάσιμο χρόνου».

«Το επάγγελμά μας είναι ένας πολύ έντονος, σκληρός, κρίσιμος και απαιτητικός τομέας, μαζί με όλη την ομορφιά και τον ενθουσιασμό του να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε κάθε μέρα».

– Μπορείτε να μας μιλήσετε για τις σπουδές σας στο Ινστιτούτο Curtis και πώς αυτές καθόρισαν τη μουσική σας προσωπικότητα;

Ο ρόλος που έπαιξε το Curtis στη ζωή μου ήταν θεμελιώδης και εξακολουθεί να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, πράγμα που αποτελεί την ομορφιά και τη μαγεία της σχολής. Μόλις φοιτήσεις στο Curtis, είσαι μέλος της οικογένειας Curtis για όλη σου τη ζωή. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα ως μουσικός στο Curtis ήταν πώς να παίζω μουσική δωματίου. Πώς να είσαι μουσικός δωματίου. Πώς να ακούς και να προσαρμόζεσαι αυθόρμητα με τους συναδέλφους σου. Πώς να εμπιστεύεσαι και να συνεργάζεσαι με τους συναδέλφους σου στη σκηνή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδιαίτερα ξεχωριστό για μένα να παίζω τόσες πολλές συναυλίες μουσικής δωματίου με τους συναδέλφους μου μέλη της οικογένειας του Curtis – όλοι έχουμε μια παρόμοια προσέγγιση στο να κάνουμε μουσική μαζί ως ομάδα, και αυτό είναι κάτι πραγματικά μοναδικό.

– Τώρα που η ίδια διδάσκετε, ποιες είναι οι κύριες δεξιότητες που προσπαθείτε να διδάξετε στους μαθητές σας;

Πρώτον, να φροντίζουν για την ψυχική και σωματική τους ευεξία. Αν δεν φροντίζουμε τους εαυτούς μας ψυχικά και σωματικά, πώς μπορούμε εμείς οι ίδιοι να περιμένουμε ότι θα εμφανιστούμε με την καλύτερη δυνατή ενέργεια και προσπάθειά στα όργανά μας και στη σκηνή; Δεύτερον, να μάθουν πώς να εξασκούνται συνειδητά, με επίγνωση, και όχι άσκοπα, που είναι χάσιμο χρόνου. Πάντα η ποιότητα πάνω από την ποσότητα. Και τρίτον, πώς να αισθάνονται σωματικά ελεύθεροι στο όργανο – το οποίο περιλαμβάνει να μάθουν πώς να αναπνέουν στο διάφραγμά τους (όπως οι τραγουδιστές), να εκπνέουν ενεργά ενώ παίζουν, ώστε να απελευθερώνουν την ένταση από τους μύες τους, και να ακούνε με τα αυτιά τους αντί να ελέγχουν με τα δάχτυλά τους.

– Αυτοπροσδιορίζεστε ως Ινδό – Αμερικανή. Πώς αυτό επηρέασε την μύησή σας στην κλασική μουσική, αυτή την κατά βάση ευρωκεντρική καλλιτεχνική έκφραση;

Θα έλεγα ότι οι ινδικές μου ρίζες διαμορφώνουν πολύ περισσότερο τις αξίες μου και το ποιος είμαι ως άτομο, παρά την προσέγγισή μου στη δυτική κλασική μουσική. Ωστόσο, εκτιμώ τα ίδια πράγματα στη ζωή μου ως άνθρωπος και στη ζωή μου ως καλλιτέχνης – την ειλικρίνεια, την ακεραιότητα, τον σεβασμό και την επικοινωνία. Έτσι, ίσως εκεί να συναντώνται οι δύο ταυτότητές μου.

 

Διαβάστε ακόμα: Κρητικά Μυστήρια. O El Greco στη Νέα Υόρκη.

 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top