Αριστερά: Leonidas Giannakopoulos, The key holder. Δεξιά: Kostas Christopoulos.

  Το να έχει κάποιος παράπονο από τις (επιστημονικές και τεχνολογικές τουλάχιστον) εξελίξεις της εποχής μας είναι άδικο. Η αλήθεια είναι ότι έχουμε ότι θέλουμε – πολλές φορές παραπάνω από όσα χρειαζόμαστε ή έχουμε ονειρευτεί. Όταν ήμασταν παιδιά φανταζόμασταν να γίνουμε αστροναύτες κάποια μέρα και σήμερα πρωτοπόροι επιχειρηματίες μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο να φτιάξουν αποικίες στον Άρη. Και όλα αυτά μέσα σε μόλις 25 χρόνια.

  Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας λείπουν μερικά πράγματα από τα παιδικά μας χρόνια, που πλέον έχουν μπει στο περιθώριο για χάρη της τεχνολογίας. Ίσως πάνω από όλα η αθωότητά μας. Θυμάστε, τότε παλιά στο σχολείο, που γράφαμε ένα μήνυμα στο χαρτί και από χέρι σε χέρι έφτανε στον προορισμό που επιθυμούσαμε; Την αγωνία για το αν θα φτάσει, το άγχος για την αντίδραση που θα έχει ο άλλος όταν το διαβάσει; Αλήθεια, ποιο παιδί σήμερα, γράφει σε ένα χαρτί το μήνυμα που θέλει ενώ μπορεί να το στείλει στο Facebook;

  Antonis Kapnisis, Untitled.

  Όμως το χαρτί συνεχίζει και θα συνεχίσει να είναι κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Και σε αυτόν τον κόσμο επιχειρεί να μας μεταφέρει η έκθεση See if you can fit it on the paper, που παρουσιάζει η U.F.A.P. Gallery από τις 24 Οκτωβρίου.

  Η έκθεση έχει εμπνευστεί το όνομά της από το κομμάτι Paper που παρουσίασαν οι Talking Heads το 1979 στο άλμπουμ Fear of Music και «γεννιέται» από την πολλαπλότητα των ιδιοτήτων και των χρήσεων του χαρτιού. Μια πολλαπλότητα που παρουσιάζεται μέσα από τα έργα καλλιτεχνών που είτε δείχνουν για πρώτη φορά δουλειά εκτελεσμένη σε χαρτί, είτε το χρησιμοποιούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα στη μέχρι τώρα καλλιτεχνική τους πορεία, είτε πάλι το εντάσσουν σε ένα ευρύτερο corpus επιλογών.

  Vasilis Gerodimos, Untitled.

  Όπως αναφέρει και η επιμελήτρια της έκθεσης See if you can fit it on the paper, Ματίνα Χαραλάμπη «η ιστορία του χαρτιού χαράσσει μια παράλληλη τροχιά “συμβίωσης” με τα ηλεκτρονικά και εν συνεχεία τα ψηφιακά μέσα. Μια τροχιά που αφήνει το στίγμα της σε όλες τις εκδηλώσεις της καλλιτεχνικής δραστηριότητας, έτσι όπως η γραφή δημιουργεί ένα μονοπάτι από μελάνι επάνω στο φύλλο. Γι’ αυτό και ο Jacques Derrida δεν μιλά για το τέλος του χαρτιού στη σύγχρονη εποχή, αλλά για την “απόσυρσή” του».

  Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Κατερίνα Χρηστίδη, Βασίλης Γεροδήμος, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Χρήστος Γιαννόπουλος, Μαρία Ευσταθίου, Κορνήλιος Γραμμένος, Δημήτρης Τάταρης, Αντώνης Καπνίσης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Στρατής Ταυλαρίδης, Κώστας Χριστόπουλος.

  See if you can fit it on the paper
  Χώρος: U.F.A.P Gallery, Ζαν Μωρεάς 40, Αθήνα, τηλ.: 210 9018415
  Πότε: Από 24 Οκτωβρίου έως 5 Δεκεμβρίου 2017
  Είσοδος: Ελεύθερη

   

  Διαβάστε ακόμα: Μάριος Tériade Ελευθεριάδης – Από την γκαλερί στην μπουλανζερί

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top