Ο Πολ Νιούμαν ως νέος και πολλά υποσχόμενος ηθοποιός (Φωτογραφία: Knopf).

Ποιος ήξερε τον πραγματικό Πολ Νιούμαν; Οι δικοί του άνθρωποι; Οι συνεργάτες του στις πλείστες όσες ταινίες που πρωταγωνίστησε; Μήπως οι λογής βιογράφοι του; Συνήθως, άνθρωποι συνειδητοποιημένοι όπως ο Νιούμαν μπορούν να γνωρίζουν καλύτερα τον εαυτό τους από τον καθένα.

Πριν από δεκαετίες, ο ηθοποιός και φιλάνθρωπος Νιούμαν, απογοητευμένος από όλες τις μη εξουσιοδοτημένες βιογραφίες που είχαν βγει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και τον αφορούσαν, κατέγραψε τη δική του προφορική ιστορία, αφήνοντας πίσω του μετεγγραφές που για χρόνια είχαν ξεχαστεί στο υπόγειο πλυσταριό του σπιτιού του στο Κονέκτικατ.

Το εν λόγω βιβλίο ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια ως ένα έργο προφορικής ιστορίας που δημιουργήθηκε από έναν από τους πιο στενούς φίλους του Νιούμαν.

Τώρα η οικογένειά του αποφάσισε να μετατρέψει αυτές την «ακουστική παρακαταθήκη» σε απομνημονεύματα, τα οποία θα δημοσιευθούν από τον εκδοτικό οίκο Knopf το επόμενο φθινόπωρο (2022). «Αυτό που ηχογράφησε, και στην ουσία αυτό που έγραψε, ήταν τόσο ειλικρινή και αποκαλυπτικά», είπε ο Peter Gethers, αρχισυντάκτης στον οίκο Knopf που θα επιμεληθεί το βιβλίο, το οποίο δεν έχει ακόμη τίτλο. «Εχει ενδιαφέρον η πορεία του Νιούμαν. Ως νέος ήταν ένας τύπος πολύ, πολύ ελαττωματικός, αλλά καθώς μεγάλωνε, μετατράπηκε στον Paul Newman που θέλουμε να είναι».

Ο Νιούμαν – γνωστός για τα γαλάζια μάτια του και την 50χρονη καριέρα του ως ηθοποιός σε ταινίες όπως οι «Butch Cassidy and the Sundance Kid», «Hud» και «Cool Hand Luke» (μεταξύ πολλών άλλων) – πέθανε το 2008 σε ηλικία 83 ετών. Μπορεί να έχουν περάσει 13 χρόνια από τότε, αλλά η μνήμη του είναι πάντα άσβεστη στο μυαλό εκατομμυρίων φαν του.

Οικογενειακή φωτογραφία που θα υπάρχει στο υπό έκδοση βιβλίο (Φωτογραφία: Knopf).

Το εν λόγω βιβλίο ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 30 χρόνια ως ένα έργο προφορικής ιστορίας που δημιουργήθηκε από έναν από τους πιο στενούς φίλους του Νιούμαν, τον σεναριογράφο Στιούαρτ Στερν. Ο Στερν, του οποίου η ταινία του 1968 «Rachel, Rachel» σκηνοθετήθηκε από τον Nιούμαν και πρωταγωνίστησε η σύζυγός του, Joanne Woodward, πέρασε αρκετά χρόνια παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο στη ζωή του Nιούμαν, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών του, της πρώην συζύγου του Jacqueline Witte, στενών φίλων και ηθοποιών, όπως και σκηνοθετών που συνεργάστηκαν μαζί του.

Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν περίπου 10 χρόνια πριν από το θάνατό του και περιγράφουν την πρώιμη ζωή του Nιούμαν.

Αυτό δημιούργησε χιλιάδες σελίδες μετεγγραφών και έπεισε τον Νιούμαν ότι έπρεπε να κάνει και τη δική του εκδοχή. Ο Στερν του έκανε ερωτήσεις και έτσι δημιουργήθηκαν οι ηχογραφήσεις που είναι ένας συνδυασμός συνέντευξης και ομιλίας του Νιούμαν χωρίς προτροπές.

Οι ηχογραφήσεις, που ολοκληρώθηκαν περίπου 10 χρόνια πριν από το θάνατό του, περιγράφουν την πρώιμη ζωή του Nιούμαν, συμπεριλαμβανομένης της δύσκολης σχέσης του με τους γονείς του, καθώς και των προβλημάτων του με το ποτό, των ελλείψεων του ως σύζυγος στον πρώτο του γάμο και των ελαττωμάτων του ως γονιού. Είναι ειλικρινής η λύπη του όταν ο γιος του, Σκοτ, πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών και αλκοόλ στα 28 του.

O Nιούμαν αισθανόταν μειονεκτικά σε σχέση με τον Τζέιμς Ντιν και τον Μάρλον Μπράντο (Φωτογραφία: John Kobal Foundation).

Ο Νιούμαν παραδέχθηκε ότι η μητέρα του δεν τον θεωρούσε τόσο σαν σάρκα και οστά, αλλά σαν διακοσμητικό στοιχείο.

Το βιβλίο εμβαθύνει επίσης στην ανασφάλεια του Νιούμαν στα νεότερα του χρόνια, διερευνώντας τη ζήλια του για συνομηλίκους του, όπως ο Τζέιμς Ντιν και ο Μάρλον Μπράντο, όταν όλοι δούλευαν στο Χόλιγουντ.

«Είπε ότι η μητέρα του δεν τον θεωρούσε τόσο σαν σάρκα και οστά, αλλά σαν διακοσμητικό στοιχείο», είπε ο Gethers. «Λέει ότι αν δεν ήταν όμορφο παιδί, ποτέ δεν θα του έδινε σημασία. Είναι ένα καταστροφικό πράγμα να το διαβάζεις και είναι ξεκάθαρο ότι αποτελεί μεγάλο μέρος της ζωής του και της ανασφάλειάς του για το ότι είναι ηθοποιός».

Ο Νιούμαν πέθανε το 2008 σε ηλικία 83 ετών (Φωτογραφία: Kathy Willens/Αssociated Press).

Τα απομνημονεύματα θα καλύπτουν επίσης τον γάμο του με την Woodward, την οποία ο Gethers αποκάλεσε «εξαιρετικά τρυφερός, στοργικός και σέξι», καθώς και την καριέρα του στην υποκριτική και την οδήγηση αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Οι κόρες του Nιούμαν συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας του υλικού, ουσιαστικά όπως θα έκανε ένας συγγραφέας, εγκρίνοντας αλλαγές και προσχέδια.

Το βιβλίο αγοράστηκε σε δημοπρασία αυτή την άνοιξη, είπε ο Gethers. Θα είναι περίπου 80% απομνημονεύματα, με το υπόλοιπο μέρος να βασίζεται στις ηχογραφήσεις που έκανε ο Στερν με ανθρώπους κοντά στον Nιούμαν. Θα περιλαμβάνει επίσης οικογενειακές φωτογραφίες που δεν είχαν κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

Οι μεταγραφές δόθηκαν στον οίκο Knopf, ο οποίος στη συνέχεια συμφώνησε να το μετατρέψει σε βιβλίο. (Αφού το αγόρασε ο εκδότης, βρέθηκαν περισσότερες μεταγραφές σε μια μονάδα αποθήκευσης στο Κονέκτικατ, σε κουτί με την ένδειξη «PLN / HISTORY», είπε ο Gethers.) Ο Στερν πέθανε το 2015, επομένως οι κόρες του Nιούμαν συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας του υλικού, ουσιαστικά όπως θα έκανε ένας συγγραφέας, εγκρίνοντας αλλαγές και προσχέδια.

Ο ίδιος ο Gethers είναι συγγραφέας 13 βιβλίων και πολλών σεναρίων και έχει κάνει παραγωγή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών. Κάποια στιγμή αποκάλυψε στους οικείους του Νιούμαν ότι ο πατέρας του, τηλεοπτικός σεναριογράφος και παραγωγός, έγραψε έναν από τους πρώτους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Νιούμαν το 1956 σε μια εκπομπή με τίτλο «Rag Jungle».

 

Διαβάστε ακόμα: Εκδοτικό γεγονός. Ο Ιερώνυμος Μπος από την Taschen.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top