c3

Η Γαλλίδα Stéphanie Valloato, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της που παρουσιάστηκε και στο φεστιβάλ των Καννών, σκιαγραφεί τα πορτρέτα 12 γελοιογράφων απ’ όλον τον κόσμο σ’ ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ. (photo credit:http://www.lescinemasaixois.com)

Είναι 12, όλοι τους γελοιογράφοι, όλοι τους μέλη του συνδέσμου «Cartooning for Peace» και συνεργάζονται με εφημερίδες και έντυπα απ’ όλον τον κόσμο. Λέγονται Plantu, Jeff Danziger, Slim ή Rayma Suprani, είναι Γάλλοι, Αμερικανοί, Βενεζουελανοί, Ισραηλινοί, Κινέζοι ή από την Ακτή του Ελεφαντοστού και έχουν όλοι τους αποφασίσει να θέσουν το πενάκι τους στην υπηρεσία της πολιτικής γελοιογραφίας, τεστάροντας διαρκώς το επίπεδο της δημοκρατίας στη χώρα τους.

Η Γαλλίδα Stéphanie Valloato, στην πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της που παρουσιάστηκε και στο φεστιβάλ των Καννών τον περασμένο Μάιο, σκιαγραφεί τα πορτρέτα τους σ’ ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ. Ιδού οι 5 λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται να δούμε το «Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy» (Caricaturistes – Fantassins de La Démocratie):

Cartoonists2

Ο Jeff Danziger από τις ΗΠΑ. (Ρhoto credit: http://riverrunfilm.com)

1. Για να τιμήσουμε

Μετά την τρομακτική σφαγή εκείνη την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου του περασμένου χρόνου, όπου ο Wolinski, ο Charb, ο Bernard Maris, ο Tignous και ο Cabu δολοφονήθηκαν μέσα στα γραφεία του Charlie Hebdo, ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ ορθά βρίσκει τη θέση που του πρέπει στο πρόγραμμα προβολών του Γαλλικού Ινστιτούτου σε συνεργασία με το CineDoc και μας επιτρέπει να ξαναθυμηθούμε πόσο μεγάλο ήταν το ταλέντο αυτών των ανθρώπων που τόσο άδικα και τραγικά χάθηκαν.

CARICATURISTES+FANTASSINS+DE+LA+DEMOCRATIE+PHOTO6

Ο Slim (Menouar Marabtène) από την Αλγερία. (Ρhoto credit: http://www.lescinemasaixois.com)

2. Για να κατανοήσουμε

Μαθαίνουμε πολλά πράγματα σ’ αυτήν την ταινία της Stéphanie Valloato: τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι καλλιτέχνες δουλεύουν, από πού αντλούν τις ιδέες και την έμπνευσή τους, αλλά και το πώς αντιστέκονται καθημερινά σε μια καταπιεστική εξουσία και όλους εκείνους που θέλουν να δουν να εξαφανίζεται αυτό το είδος των εικόνων από τον Τύπο. Ακούμε τον Κουβανό Angel Boligan που εργάζεται τώρα στο Μεξικό να καυτηριάζει την όλο και στενότερη διασύνδεση πολιτικών και εμπόρων ναρκωτικών και βλέπουμε τα ιδιοφυή σκίτσα του Mikhail Zlatkovsky να σατιρίζουν τον Πούτιν. Κι έτσι κατανοούμε καλύτερα τι μπορεί να οδήγησε στα τραγικά γεγονότα στο Παρίσι.

H ταινία για τους 12 αυτούς τεράστιους γελοιογράφους είναι και μια ευκαιρία να γελάσουμε, ακόμα και απέναντι στον τρόμο, το θάνατο ή την καταπίεση.
French leading newspaper Le Monde's cartoonist, Jean Plantureux, aka Plantu, poses in his office, on February 13, 2009 in Paris. French daily evening newspaper, Le Monde with a circulation of 336,090 as of 2008, is often the only French daily easily obtainable in non-Francophone countries. AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN

Ο Jean Plantureux, alias Plantu, από τη Γαλλία. Επί 4 δεκαετίες σκιτσάρει για την εφημερίδα Le Monde. (Photo credit: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN)

3. Για να θαυμάσουμε

Όλοι αυτοί οι γελοιογράφοι είναι μεγάλοι καλλιτέχνες, μετρ του χιούμορ όσο και των κραγιονιών τους. Αρκεί κάποιος να δει τον Plantu, τον άνθρωπου που έλεγε πως το μόνο που φοβάται είναι ο φόβος των άλλων, να εξηγεί σ’ ένα φοιτητικό ακροατήριο τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να παρουσιάσει τον Νικολά Σαρκοζί στα σκίτσα του για να πειστεί. «Η πρώτη μας αληθινή γλώσσα […] είναι η εικόνα», εξηγεί επίσης.

CARICATURISTES+FANTASSINS+DE+LA+DEMOCRATIE+PHOTO4

Η Rayma Suprani από τη Βενεζουέλα. (Ρhoto credit: http://www.lescinemasaixois.com)

4. Για να γελάσουμε

Φυσικά, η ταινία για τους 12 αυτούς τεράστιους γελοιογράφους είναι και μια ευκαιρία να γελάσουμε, ακόμα και απέναντι στον τρόμο, το θάνατο ή την καταπίεση. Η σκηνοθέτρια σκιαγραφεί έτσι τα πορτρέτα 12 εραστών της ζωής και της ελευθερίας που κατορθώνουν μέρα τη μέρα να περάσουν τις απόψεις τους κάνοντάς μας να ευθυμήσουμε. Σκέτη απόλαυση!

russia

Ο Mikhail Zlatkovsky από τη Ρωσία. (Ρhoto credit: http://www.lescinemasaixois.com)

5. Για να μάθουμε να αγωνιζόμαστε

Σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες για τη δημοκρατία, είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ σήμερα να υπερασπιστούμε την ελευθερία της έκφρασης. Να κατανοήσουμε τον αγώνα αυτών των 12 καλλιτεχνών απ’ όλο τον κόσμο, και μάλιστα σε χώρες όπου οι εργασιακές συνθήκες μπορεί να είναι πολύ δύσκολες (Του Σύριου Ali Ferzat, μετά από διαταγή του Άσαντ, του σπάσανε τα δάχτυλα). Να μοιραστούμε τις δυσκολίες και τα βάσανά τους, να χαιρετίσουμε το θάρρος τους. Και να θυμηθούμε ότι η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι ποτέ κεκτημένη και πρέπει να συνεχίσουμε να την προασπιζόμαστε.

IMG_8118

Ο Baha Boukhari από την Παλαιστίνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο σε ηλικία 71 ετών.

Οι 12 γελοιογράφοι που εμφανίζονται στο ντοκιμαντέρ:

 • Jeff Danziger (ΗΠΑ)
 • Michel Kichka (Iσραήλ)
 • Baha Boukhari (Παλαιστίνη)
 • Nadia Khiari (alias Willis, Τυνησία)
 • Plantu (Γαλλία)
 • Mikhail Zlatkovsky (Ρωσία)
 • Rayma Suprani (Βενεζουέλα)
 • Angel Boligan (Μεξικό)
 • Damien Glez (Μπουρκίνα Φάσο)
 • Lassane Zohore (alias Zoho, Ακτή Ελεφαντοστού)
 • Pi San (Κίνα)
 • Menouar Merabtèn (alias Slim, Αλγερία).

Δείτε εδώ το trailer της ταινίας:

//Το «Cartoonists – Foot Soldiers of Democracy» θα προβληθεί την Τετάρτη 20 Ιανουρίου και ώρα 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την Πολιτική Γελοιογραφία στην Ελλάδα. Καλεσμένοι οι Έλληνες γελοιογράφοι: Στάθης Σταυρόπουλος (Real News), Ανδρέας Πετρουλάκης (Καθημερινή), Σπύρος Ορνεράκης, Αντώνης Νικολόπουλος (Σολούπ, Το Ποντίκι), Στάθης Κουντούρης (Εφημερίδα των Συντακτών).

// Περισσότερες πληροφορίες: www.cinedoc.gr

IMG_8370

Η Nadia Khiari, alias Willis, από την Τυνησία. (Photo credit: https://suite.io/denise-castillon/6det2bh)

Διαβάστε ακόμα: To άστρο του Μικρού Πρίγκιπα στο σινεμά.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top