«Στο Pixathlon κάποιος με μια απλή φωτογραφική μηχανή έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει με κάποιον που χρησιμοποιεί μια ακριβή κάμερα. Η δημιουργικότητα και οι ιδέες πρέπει να είναι ''δυνατές'', όχι ο εξοπλισμός», λέει ο Zawarczynski Daniel.

  «Στο Pixathlon κάποιος με μια απλή φωτογραφική μηχανή έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει με κάποιον που χρησιμοποιεί μια ακριβή κάμερα. Η δημιουργικότητα και οι ιδέες πρέπει να είναι ”δυνατές”, όχι ο εξοπλισμός», λέει ο Zawarczynski Daniel.

  Το Pixathlon είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός που δεν απαιτεί πτυχία και ακριβούς εξοπλισμούς, παρά μόνο δημιουργικότητα. Ο εμπνευστής του, Zawarczynski Daniel, έχοντας ταξιδέψει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις, επέλεξε την Αθήνα για το επόμενο Pixathlon, το οποίο θα λάβει χώρα το Σάββατο 26 Απριλίου. Συνομιλώντας μαζί μας, ξεδίπλωσε τις σκέψεις του γύρω από τον διαγωνισμό, αλλά και για την πόλη που θα τον φιλοξενήσει.

  Ποια είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο αθηναϊκό Pixathlon;
  Στις 9 το πρωί της 26ης Απριλίου οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να έρθουν στον εκθεσιακό χώρο «συν Αθηνά», όπου και αγοράζουν το εισιτήριο της συμμετοχής τους (εναλλακτικά μπορείτε να το εξασφαλίσετε online εδώ). Στις 10:00 όλοι παίρνουν τη λίστα με τις τρεις θεματικές κατηγορίες των φωτογραφιών τους. Για κάθε κατηγορία, πρέπει να βγάλουν τέσσεριες φωτογραφίες που θα λένε μια ιστορία. Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους 12 ώρες για να τις παραδώσουν, ενώ οι ανήλικοι 6 ώρες. Στις 22:00 οι κάρτες μνήμης των φωτογραφικών μηχανών παραδίνονται στην επιτροπή, η οποία αρχικά εξετάζει αν οι λήψεις έχουν υποστεί ψηφιακό ρετούς. Στις 23 Μαΐου γίνεται η τελετή βράβευσης, όπου ανακοινώνονται οι νικητές, και ανοίγουν οι πόρτες της έκθεσης, στην οποία παρουσιάζονται οι φωτογραφίες όλων των συμμετεχόντων, ανεξαρτήτως αν κέρδισαν ή όχι.

  «Για έναν ερασιτέχνη είναι μοναδική η ιδέα της έκθεσης των έργων του, πόσο μάλλον όταν ενδέχεται και να βραβευτεί για αυτά!»

  Πώς γεννήθηκε η ιδεα του Pixathlon;
  Η φωτογραφία είναι για μένα χόμπι, ή καλύτερα πάθος, από τότε που πρωτοέπιασα στα χέρια μου φωτογραφική μηχανή. Δεν ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη φωτογραφία γιατί φοβόμουν ότι μπορεί έτσι να έχανα την αγάπη μου για αυτήν. Πριν μερικά χρόνια έλαβα μέρος σε ένα μεγάλο φωτογραφικό διαγωνισμό στη Βιέννη, και βρέθηκα στην 5η θέση, ανάμεσα σε 2.000 συμμετέχοντες, κάτι που αποτελεί μέχρι σήμερα για μένα την πιο έντονη εμπειρία στη «φωτογραφική» μου ζωή. Η ιδέα του Pixathlon άρχισε να χτίζεται στο μυαλό μου, θέλοντας να παρακινήσω ανθρώπους να ασχοληθούν με τη φωτογραφία, όπως παρακινήθηκα κι εγώ σε εκείνο τον διαγωνισμό στη Βιέννη. Για τέσσερα χρόνια η ιδέα ήταν θαμμένη βαθιά στο μυαλό μου, ώσπου, το 2013, αποφάσισα να διοργανώσω έναν δικό μου διαγωνισμό, κάνοντας το όνειρό μου πραγματικότητα.

  Κάθε πότε διοργανώνεται το Pixathlon;
  Φέτος θα πραγματοποιηθεί σε αρκετές χώρες, αν και συνήθως διοργανώνεται μια φορά το χρόνο. Σκεφτόμαστε όμως να καθιερώσουμε περισσότερους διαγωνισμούς Pixathlon, ώστε να «αιχμαλωτίζονται» φωτογραφικά διαφορετικές χρονικές περίοδοι της εκάστοτε πόλης.

  Διαβάστε ακόμα: Πώς χτενίζοντας τέσσερα χρόνια την Αμερική πρώτευσε στο 6ο «Photography Masters Cup Awards».

  Το Pixathlon δεν απαιτεί επαγγελματικό εξοπλισμό. Θα μπορούσε κάποιος να πάρει μέρος χρησιμοποιώντας το κινητό του τηλέφωνο σαν φωτογραφική μηχανή;
  Όντως, κάποιος με μια απλή φωτογραφική μηχανή έχει τις ίδιες πιθανότητες να κερδίσει με κάποιον που χρησιμοποιεί μια ακριβή κάμερα. Η δημιουργικότητα και οι ιδέες πρέπει να είναι «δυνατές», και όχι ο εξοπλισμός. Όμως, μιας και φέτος στις φωτογραφίες δεν επιτρέπεται η ηλεκτρονική επεξεργασία, η χρήση smartphones δεν είναι δυνατή. Το 2015 όμως θα υπάρχει μια νέα κατηγορία που θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε εκείνους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα.

  Γιατί επιλέξατε την Αθήνα για αυτό το Pixathlon;
  Έχω ταξιδέψει σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, όμως δεν έχω ξαναδεί μια πόλη με τόσο έντονες αντιθέσεις και δυναμισμό σαν την Αθήνα. Επιπλέον, λόγω της κρίσης, οι κάτοικοί της είναι σε «επαγρύπνηση» ‒ θέλουν να εκφραστούν‒ και πιστεύω ότι με το Pixathlon μπορούν να πουν τις ιστορίες τους με έναν θετικό και δημιουργικό τρόπο.

  Θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μας φωτογραφίες ενός προηγούμενου νικητή;

  pixathlon1
  Η ιδέα του Pixathlon στην Klagenfurt ήταν λίγο διαφορετική: 12 φωτογραφίες έπρεπε να τραβηχτούν, για 12 διαφορετικά θέματα, μέσα σε 12 ώρες. Η επιτροπή αποφάσισε να βραβεύσει αυτή τη φωτογράφο, καθώς κατάφερε να «πει» ιστορίες σχεδόν μέσα από κάθε της φωτογραφία. Οι ιδέες της ήταν διαφορετικές από τα συνηθισμένα, και ο τρόπος που τις παρουσίασε ήταν πραγματικά πρωτότυπος.

   

  «Λόγω της κρίσης, οι κάτοικοι της Αθήνας θέλουν να εκφραστούν. Με το Pixathlon μπορούν να πουν τις ιστορίες τους με ένα δημιουργικό τρόπο».

  Πώς θα πείθατε έναν επαγγελματία φωτογράφο, και πώς έναν ερασιτέχνη, να λάβουν μέρος στο Pixathlon;
  Για έναν επαγγελματία, το Pixathlon είναι μια πρόκληση για τις ικανότητές του, καθώς πρόκειται για έναν διαγωνισμό στον οποίο δεν επιτρέπεται η χρήση Photoshop. Η πίεση του χρόνου κάνει το project ακόμη πιο ενδιαφέρον, καθώς πρέπει να επιστρατεύσει γνώση και ικανότητες σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Όσο για έναν ερασιτέχνη, είναι ακριβώς το αντίθετο, καθώς, δεδομένου ότι η δημιουργικότητα είναι εκείνη που μετράει, το Pixathlon μπορεί να γίνει μια όμορφη εμπειρία για όλη την οικογένεια ή την παρέα. Επίσης, για έναν ερασιτέχνη είναι μοναδική η ιδέα της έκθεσης των έργων του, πόσο μάλλον όταν ενδέχεται και να βραβευτεί για αυτά!

  Ποιοι είναι οι επόμενοι προορισμοί του Pixathlon;
  Μετά την Αθήνα θα επισκεφτούμε, μεταξύ άλλαν, την Αυστρία, τη Σλοβενία και την Ιταλία, ενώ διαγωνισμοί Pixathlon είναι στη φάση της οργάνωσης και σε άλλες χώρες.

  Δείτε ακόμα: Ο έναστρος ουρανός όπως δεν τον έχετε ξαναδεί ποτέ ‒μέσα από ένα φακό που κάνει θαύματα

  *Ανεβάστε στο Instagram (ή «ταγκάρετε» παλαιότερες) ασπρόμαυρες φωτογραφίες σας με το hashtag #andro_bw μέχρι και την Πέμπτη 24 Απριλίου, και κερδίστε 5 συμμετοχές για το Pixathlon. Οι νικητές θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 25 Απριλίου.

  «Φέτος η χρήση smartphones δεν είναι δυνατή. Το 2015 όμως μια νέα κατηγορία θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα».

  «Φέτος η χρήση smartphones δεν είναι δυνατή. Το 2015 όμως μια νέα κατηγορία θα δίνει τη δυνατότητα συμμετοχής και σε όσους επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα».

   

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top