before-midnight07

Ίθαν Χοκ και Ζιλί Ντελπί αναρωτιούνται πού πάει ο έρωτας όταν χαθεί η μάχη με το χρόνο.

Εχοντας κλείσει τους λογαριασμούς του με το τυχαίο («Πριν το ξημέρωμα», 1995) και το προμελετημένο ή δήθεν τυχαίο (όπως το δει κανείς στο «Πριν το ηλιοβασίλεμα» του 2004) στις παραγράφους της ερωτικής επιθυμίας, ο Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ αποφασίζει να τελειώσει μια και καλή με το μεγάλο κεφάλαιο που ονομάζεται «Έρωτας».

Όλα άρχισαν το 1995 με μια τυχαία συνάντηση στο τρένο της γραμμής Βιέννη-Βουδαπέστη. Ο Αμερικανός Τζέσι πείθει τη Γαλλίδα Σελίν να περάσουν μια μέρα μαζί στη Βιέννη και ύστερα να συνεχίσουν τις ζωές τους. Το τέλος θα τους βρει αλλαγμένους, προβληματισμένους, αλλά και διστακτικούς για το μεγάλο βήμα. Εννιά χρόνια αργότερα, στα 2004, ο Τζέσι είναι φτασμένος συγγραφέας που βρίσκεται (τυχαία;) στο Παρίσι για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου και συναντάει (επίσης τυχαία;) τη Σελίν σε ένα βιβλιοπωλείο. Για δεύτερη φορά το ζευγάρι έχει την ευκαιρία να αρπάξει την τύχη στα χέρια του και να αποδείξει ότι ο έρωτάς του είναι αυτό που λέμε «σχέση ζωής».

Η ταινία μιλάει για την ιδέα του «μεγάλου ρομαντικού έρωτα», για να καταλήξει σε απαισιόδοξα συμπεράσματα. Χωρίς όμως να αφήσει να χαθεί έστω και η τελευταία ελπίδα.

Πιστός στο ραντεβού της εννιαετίας, ο σκηνοθέτης ξαναβάζει τους Τζέσι και Σελίν (εν τω μεταξύ ο Ίθαν Χοκ και η Ζιλί Ντελπί, από το δεύτερο κιόλας φιλμ, έχουν αναλάβει και ρόλους συνσεναριογράφων) στη μέση του κάδρου, αλλά αυτή τη φορά δεν είναι μόνοι τους. Σαραντάρηδες, παντρεμένοι με παιδιά, φιλοξενούνται από Έλληνες φίλους τους στη μεσσηνιακή Μάνη. Το στυλ είναι το ίδιο που ζήσαμε και στα προηγούμενα έργα: χαλαρή διάθεση, κουβέντα επί παντός του επιστητού, εσωτερικές σκέψεις που εξωτερικεύονται με ειλικρίνεια, αλλά εδώ υπάρχει και το αντίστοιχο τίμημα.

Σε φόντο μεσσηνιακό: η ταινία γυρίστηκε στην Καρδαμύλη και την Πύλο.

Η σεναριακή αλλαγή είναι επιβεβλημένη και εύστοχη. Όσα μοιράζονταν στις αντιπαραθέσεις τους πριν από δέκα και είκοσι χρόνια η Σελίν και ο Τζέσι δεν είχαν και τόση σημασία. Ήξεραν ότι στο τέλος της μέρας ή της νύχτας, οι δρόμοι τους θα χωρίσουν και αυτομάτως το νόημα της κάθε λέξης δεν είχε οδυνηρές συνέπειες. Εδώ η πραγματική ζωή είναι που κάνει κουμάντο. Άλλωστε ο βασικός λόγος που ανοίγει τον ασκό του Αιόλου είναι μια ενδεχόμενη μετακόμιση. Και τότε απελευθερώνονται όσα διχάζουν το ζευγάρι. Τα σημεία τριβής. Οι πιεστικές ανάγκες της καθημερινότητας. Το βάρος του χρόνου. Το πόσο διαφορετικοί είναι ο άντρας από τη γυναίκα.

Σκληρό, αιχμηρό και απόλυτα ειλικρινές, το «Πριν τα μεσάνυχτα» (ελληνική συμπαραγωγή, σημειώστε, της Faliro House του Χρήστου Κωνσταντακόπουλου) μιλάει για την ιδέα του «μεγάλου ρομαντικού έρωτα», για να καταλήξει σε απαισιόδοξα συμπεράσματα. Χωρίς όμως να αφήσει να χαθεί έστω και η τελευταία ελπίδα. Το σκληρό τοπίο της Νότιας Πελοποννήσου αναπόφευκτα κολλάει ιδανικά με τις βαθιές ουλές που χαράζονται στη σχέση του Τζέσι και της Σελίν.

Before Midnight. Αισθηματική ταινία του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ με τους Ίθαν Χοκ, Ζιλί Ντελπί, Αριάν Λαμπέντ, Ξένια Καλογεροπούλου, Γουόλτερ Λάσαλι. Διανομή: Feelgood Entertainment.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top