Ο ερωτισμός στην τέχνη συχνά μας κάνει να σκεφτούμε και αμφισβητεί και/ή διευρύνει τον τρόπο μας να αντιλαμβανόμαστε το σώμα ή το σεξ. (Φωτογραφία: Tyler Shields)

  Όπως το ορίζει η Judth Roof στην Encyclopedia of Sex and Gender, η ερωτική φωτογραφία «αποτελείται από εικόνες που έχουν τραβηχτεί με μία φωτογραφική μηχανή και προκαλούν σεξουαλικά συναισθήματα».

  Ωστόσο, πέρα από τους ορισμούς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η ερωτική φωτογραφία είναι ένα στυλ που ιστορικά σημαδεύτηκε από αμφισβητούμενα όρια που άλλαζαν συνέχεια. Οι καλλιτέχνες διαφωνούσαν για καιρό για το τι είναι «τέχνη» και τι «πορνό», και αγωνίστηκαν κατά της λογοκρισίας όταν κάποιος (ή ένας θεσμός) έκρινε πορνογραφική τη δουλειά τους.

  Η ερωτική φωτογραφία υιοθετήθηκε επίσης ευρέως για τους σκοπούς του μάρκετινγκ και με το πέρασμα του χρόνου οι εικόνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για να μας πουλήσουν ομοειδή σωματικά ιδεώδη (συχνά τοξικά). Μια έρευνα στις εικόνες της Google θα δείξει αμέσως ότι η έκφραση «ερωτική φωτογραφία» αναφέρεται σ’ ένα σωρό πράγματα, από ασπρόμαυρα καλλιτεχνικά γυμνά (κυρίως γυναικών) έως σαφώς σεξουαλικές λήψεις που από την πλειονότητα θεωρούνται πορνογραφικές. Εντούτοις, παρά τις διαφορές αυτές ως προς το περιεχόμενο και τις αποχρώσεις τους, όπως το υπογράμμισε κι η Roof, όλες οι ερωτικές εικόνες έχουν ως στόχο να διεγείρουν τα αισθήματα του πόθου και του αισθησιασμού.

  Ωστόσο, ο ερωτισμός στην τέχνη δεν έχει ως αποκλειστικό σκοπό να μας ανάψει. Συχνά μας κάνει να σκεφτούμε και αμφισβητεί και/ή διευρύνει τον τρόπο μας να αντιλαμβανόμαστε το σώμα ή το σεξ. Ο κατάλογος που ακολουθεί περιλαμβάνει μια ποικιλία ερωτικών εικόνων. Δεν πρόκειται πάντα για γυμνά και, ακόμα αν κάποιες εικόνες έχουν πράγματι σκοπό να μας σοκάρουν ή να μας προκαλέσουν, άλλες αποκαλύπτουν τον ερωτισμό σε σιωπηρές εκφράσεις της ανθρώπινης ηδονής και σχέσης. Με τον τρόπο τους, απελευθερώνουν την ερωτική φωτογραφία από αυθαίρετους κανόνες και νόρμες, που φτιάχτηκαν για να την ορίσουν, την περιβληθούν και την πουλήσουν.

   

  Στην επόμενη σελίδα: Από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Daido Moriyama μέχρι τον σοκαριστικό αισθησιασμό του Tyler Shields.

  1 2 3

   

   

  x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

  Button to top