Ο Ψαραντώνης είναι η ζώσα παράδοση της Κρήτης (φωτογραφία: onassis.org).

Η βιβλική όψη του. Η βαθιά φωνή του, λες και αναδύεται από τα έγκατα της κρητικής γης. Η θωριά του που μοιάζει με άνθρωπο που έρχεται από παρελθόν κουβαλώντας στις πλάτες του το μέλλον. Ο Ψαραντώνης είναι η ζώσα φωνή της Κρήτης.

Αυτή την Κυριακή (20/11) στις 9 μ.μ. θα δώσει μια ξεχωριστή συναυλία, ολότελα διαφορετική από όσες έχει δώσει ως τώρα. Θα ζωντανέψει τις νότες του στο το Νερατζέ Τζαμί –ή, αλλιώς, το Ωδείο Ρεθύμνου. Θα μπορούμε να παρακολουθήσουμε τη συναυλία μέσω του Onassis Channel στο YouTube. H συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του STAGES A/LIVE.

O Μάνος Χατζιδάκις όταν το άκουσε να τραγουδάει αποφάνθηκε πως έχει κατακτήσει τη θέση του «πρώτου λυράρη της Ελλάδας».

Ο Ψαραντώνης, παρά την ηλικία του, οργώνει όλους τους συναυλιακούς χώρους: από μικρές μουσικές σκηνές έως μεγάλα στάδια. Το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο: μια μορφή μυσταγωγίας στο όριο του ένθεου μουσικού λόγου.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μάνος Χατζιδάκις όταν το άκουσε να τραγουδάει αποφάνθηκε πως έχει κατακτήσει τη θέση του «πρώτου λυράρη της Ελλάδας» προτού φτάσει να κατακτήσει τις κορυφές των βουνών της Κρήτης και τα βάθη ενός διαχρονικού χώρου στο Ρέθυμνο.

Είναι γνωστό πως ο πολύς Nick Cave τρέφει πλέριο σεβασμό προς τον Ψαραντώνη. Εχει δηλώσει δημόσια πως πρόκειται για έναν «γνήσιο εκφραστή της παγκόσμιας μουσικής». «Κραυγή των θεών» τον αποκαλούν οι διοργανωτές μεγάλων μουσικών φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Όμως, εκείνο που μοιάζει να έχει μεγαλύτερη σημασία είναι αυτό που ο ίδιος λέει: «Η παράδοση κρατάει για πάντα. Χωρίς ρίζα, δεν υπάρχει ούτε φύλλο ούτε καρπός. Η παράδοση είναι η τέχνη του λαού, η πίστη του».

Yπήρξε ο πρώτος έλληνας μουσικός που έπαιξε το 2007 στο θρυλικό All Tomorrow’s Parties.

Γεννημένος στα Ανώγεια της Κρήτης το 1942, ο Αντώνης Ξυλούρης ήταν μόλις 5 ετών όταν έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του τη λύρα του μεγαλύτερου αδερφού του, Νίκου. Ξεκίνησε παίζοντας σε μια κρητική γιορτή προτού κλείσει τα 13, ενώ ο πρώτος του δίσκος ολοκληρώθηκε το 1974.

Επί μισό αιώνα, ο Ψαραντώνης δισκογραφεί με αμείωτη ένταση, έχοντας παράλληλα στο παλμαρέ του χιλιάδες ώρες ζωντανών εμφανίσεων, καθεμία από τις οποίες αποτελεί μια μυσταγωγική εμπειρία για το κοινό. Yπήρξε ο πρώτος έλληνας μουσικός που έπαιξε το 2007 στο θρυλικό All Tomorrow’s Parties.

Δύο χρόνια αργότερα, θα εμφανιζόταν στην αυστραλιανή εκδοχή του φεστιβάλ που επιμελήθηκε ο Nick Cave. Mε τη συνεργασία τους να ευδοκιμεί και στο στούντιο το 2014, οι δύο καλλιτέχνες συνεργάστηκαν για το soundtrack του πολυβραβευμένου “Loin des Hommes” («Μακριά από τους ανθρώπους»), της ταινίας που –με πρωταγωνιστή τον Viggo Mortensen– κέρδισε τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας του 2014.

Το εντυπωσιακό Νερατζέ Τζαμί στο Ρέθυμνο.

To Νερατζέ Τζαμί

Το Τζαμί του Γαζή Ντελή Χουσεΐν Πασά –ή Νερατζέ Τζαμί, όπως είναι ευρύτερα γνωστό– αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα μνημεία του Ρεθύμνου. Ο χώρος με το εντυπωσιακό θύρωμα και τον επιβλητικό μιναρέ δημιουργήθηκε το 1601 ως ναός της Santa Maria, ενώ το 1646 μετατράπηκε σε τζαμί.

Από το 1957 το μνημείο, που ξεκίνησε να λειτουργεί ως μοναδικός πολιτιστικός χώρος στην περιοχή, ανήκει στον Σύνδεσμο Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου. Ο Σύνδεσμος, που ιδρύθηκε το 1930, έχει ταυτιστεί με τη διδασκαλία και τη διάδοση της μουσικής στο Ρέθυμνο. Το 1981 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την αδιάλειπτη δράση του στους τομείς της Μουσικής και του Θεάτρου και γενικά της πνευματικής καλλιέργειας.

Το Ωδείο Ρεθύμνου λειτουργεί ως βασικό παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου της Αθήνας και έχει δεχτεί όλα αυτά τα χρόνια περισσότερους από 6.000 νέους και νέες μαθητές. Σήμερα, ο Σύνδεσμος διατηρεί το μνημείο της Κρήτης με τέτοιον τρόπο ώστε ο χώρος να είναι προσβάσιμος σε όλους, επιδιώκοντας τη συντήρηση και αποκατάστασή του. Στο πλαίσιο αυτό, το Ωδείο Ρεθύμνου διοργανώνει συναυλίες και διαλέξεις, ενώ ταυτόχρονα φιλοξενεί σημαντικές τοπικές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Ψαραντώνης, σαν ζωντανό άγαλμα, παγώνει το παρόν.

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top