ΧΩΜΕΝΙΔΗΣ ΣΤΑΜΠΟΓΛΗS

Νικητής με τη “Νίκη” του ο Χρήστος Χωμενίδης παραλαμβάνει το βραβείο από τον βαθύφωνο Χριστόφορο Σταμπόγλη.

Η τελετή απονομής την περασμένη Τρίτη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, έγινε υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Χρίστου Γεωργίου και του Γιώργου Νανούρη, ηθοποιού και σκηνοθέτη. Ο Νανούρης ήταν και ο παρουσιαστής της βραδιάς, κατά γενική ομολογία χαλαρός και… διαβασμένος. Ήταν μία ξεχωριστή εμπειρία, όπου ζωντάνεψαν αποσπάσματα θεατρικών παραστάσεων που ξεχώρισαν φέτος στις αθηναϊκές σκηνές και βασίζονται σε βιβλία.

ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΠΠΑ ΩΣ Μ. ΠΟΛΥΔΟΥΡΗ

Η Ιωάννα Παππά, ως Μαρία Πολυδούρη, στο “Οδός Πολυδούρη” της Ρούλας Γεωργακοπούλου.

Οι θεατές απόλαυσαν σκηνές από το μυθιστόρημα του Ευγένιου Τριβιζά «Η τελευταία μαύρη γάτα», από το βιβλίο της Λένας Κιτσοπούλου οι «Μεγάλοι δρόμοι», από «το Βιβλίο της Κατερίνας» του Αυγούστου Κορτώ και από το «Οδός Πολυδούρη» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, ενώ η ομάδα «bijoux de kant» ερμήνευσε το «Αχ!» βασισμένο στην «Κερένια Κούκλα» του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου. Όλα τα αποσπάσματα ήταν αξιόλογα αλλά την παράσταση έκλεψαν τα αινιγματικά πλάσματα Ιωάννα Παππά και -από οθόνης- η Λένα Παπαληγούρα.

Στην κατηγορία Ελληνικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς, νικητής αναδείχθηκε το βιβλίο «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, από τις εκδόσεις Πατάκη. Ο Χωμενίδης που ανέβηκε τελευταίος στη σκηνή ήταν ο μεγάλος νικητής της βραδιάς και έδειξε να το απολαμβάνει σα δικαίωση, ενώ μίλησε με αβρότητα για τις δύο εκδότριές του, τη Μάνια Καραϊτίδη (ΕΣΤΙΑ) που έφυγε από τη ζωή πριν ένα χρόνο και την Άννα Πατάκη που τον συνόδευσε στη σκηνή. Τέλος, ο Χωμενίδης ήταν και ο μόνος από τους βραβευόμενους που εμφανίστηκε γραββατωμένος καθώς στους περισσότερους συγγραφείς υπερίσχυσε το Βαρουφακικό dress code.

Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα της Χρονιάς αναδείχθηκε το «Άγιος ή αμαρτωλός» του Ian Rankin από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση της Βάσιας Τζανακάρη.

GENERIC

Ένα κομψό φιλολογικό σκηνικό, για τους εραστές της χάρτινης χώρας.

Στην κατηγορία Ξενόγλωσσο μυθιστόρημα της Χρονιάς πρώτευσε το «The Dress Thief» της Natalie Meg Evans από τις εκδ. Quercus. Ενώ στην κατηγορία Ελληνικό non-Fiction, καλύτερο βιβλίο αναδείχθηκε το «Υπάρχει θεός» του Φιλοκτήτη Διακομανώλη από τις εκδ. Ιωλκός.

Μεγάλος νικητής στην κατηγορία “Ελληνικό Μυθιστόρημα της Χρονιάς” αναδείχθηκε η «Νίκη» του Χρήστου Χωμενίδη, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Στην κατηγορία Ελληνική Ποίηση το πιο αγαπημένο ήταν τα «Άπαντα τα ποιητικά 1904-1975» του Κώστα Βάρναλη από τις εκδόσεις Κέδρος (επιμέλεια: Μαρία Συμεωνίδου), ενώ στην Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία καλύτερο βιβλίο επελέγη (από τους γονείς) το «Δώδεκα παρά δώδεκα» του Ευγένιου Τριβιζά από τις εκδόσεις Καλέντη.

Το «Ημερολόγιο ενός δειλού» του Βασίλη Παπαθεοδώρου από τις εκδόσεις Καστανιώτη αναδείχθηκε ως το καλύτερο βιβλίο στην Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία. Στην κατηγορία Ευ Ζην, το βιβλίο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις» του Άκη Πετρετζίκη από τις εκδόσεις Ψυχογιός βρέθηκε στην κορυφή, ενώ στην κατηγορία Τέχνες είχαμε το «Spinalonga – Μέσα από τα μάτια μου» της Τζίνας Ξανθάκη από τις εκδόσεις Λιβάνη. Τέλος, στην κατηγορία έκπληξη Ο πιο Ερωτικός Χαρακτήρας, νικητής ήταν το «Δίδυμα Φεγγάρια» της Ρένας Ρώσση- Ζαϊρη από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Δημήτρης Μοθωναίος, από την παράσταση ΑΧ

Ο Δημήτρης Μοθωναίος στην παράσταση “Αχ!” από την ομάδα “bijoux de kant”, βασισμένη στην “Κερένια Κούκλα” του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου.

Παράλληλα, δόθηκαν και τρία Ειδικά Βραβεία: Το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα, για το οποίο ψήφισε ειδική επιτροπή επαγγελματιών, δόθηκε στις εκδόσεις Ίκαρος. Στο διαγωνισμό διακρίθηκε και το βιβλίο «Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλμοσίνο» του Ισίδωρου Ζουργού από τις εκδόσεις Πατάκη, με το Βραβείο των Βιβλιοπωλείων Public, όπως το ψήφισαν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων. Το Βραβείο για το Καλύτερο Εξώφυλλο της Χρονιάς δόθηκε από ειδική επιτροπή που απαρτίζεται από εικαστικούς και γραφίστες στο βιβλίο «Θιβετιανή Ροδακινόπιτα» του Τομ Ρόμπινς από τις εκδόσεις Αίολος.

ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ ΡΟΥΒΑΣ

Ο Σάκης Ρουβάς απονέμει το βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας στις εκδ. Καλέντη και στην Κέλλυ Ιωαννίδου-Καλέντη, για το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά “Δώδεκα παρά δώδεκα”.

Τα βραβεία απένειμαν στους νικητές άνθρωποι της Τέχνης και των Γραμμάτων, όπως η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, ο εικαστικός Χρίστος Καράς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Βασίλης Κατσούφης, η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια Μάγια Τσόκλη, ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, η δημοσιογράφος Λένα Αρώνη, η ηθοποιός Ιωάννα Παππά, ο μεταφραστής Γιώργος Δεπάστας, ο Πρόεδρος του τομέα «Χαρακτική» ΑΣΚΤ Αθήνας Μιχάλης Αρφαράς, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας Τζανέτος Πετροπουλέας, ο βαθύφωνος Χριστόφορος Σταμπόγλης, και η ομάδα ηθοποιών της παράστασης «Μαύρη Γάτα».

Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Σάκης Ρουβάς, ως Αγγελιοφόρος του Συλλόγου Ελπίδα, παρέλαβε τη δωρεά μιας παιδικής βιβλιοθήκης από τα Public στην «Ογκολογική Μονάδα Παίδων Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», ενώ παράλληλα απένειμε το βραβείο στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία».

Οι τελικοί νικητές αναδείχθηκαν μέσα από τις 220.000 ψήφους των 100.000 αναγνωστών που συμμετείχαν, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της διοργάνωσης, η οποία είναι, αυτήν τη στιγμή, η μοναδική ανοικτή διαδικασία ανάδειξης των προτιμήσεων του ελληνικού αναγνωστικού κοινού.

 

Διαβάστε ακόμα: Δημοσθένης Κούρτοβικ – «Πώς θα γράψεις κι εσύ ένα μπεστ σέλερ!»

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top