Ο Αύγουστος Κορτώ παρέλαβε το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public

Ο Αύγουστος Κορτώ ήταν ο νικήτης του “Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public” την περσινή χρονιά.

Αν κάποιος δεν μπορεί να απολαύσει ένα βιβλίο διαβάζοντας το ξανά και ξανά, δεν υπάρχει κανένας λόγος να το διαβάσει εξαρχής, συνήθιζε να λέει ο Oscar Wilde. Ποια είναι όμως τα βιβλία που αξίζει να διαβαστούν; Μια γρήγορη απάντηση είναι αυτά που επιλέγει ο τελικός κριτής, ο οποίος δεν είναι άλλος από το αναγνωστικό κοινό.

Μέσα από μία εύκολη online ψηφοφορία, περισσότεροι από 60.000 αναγνώστες από ολόκληρη την Ελλάδα επέλεξαν ήδη τα αγαπημένα τους βιβλία για το 2014 και με 120.000 ψήφους διαμόρφωσαν τις τελικές δεκάδες που διαγωνίζονται πλέον για τον τίτλο του κορυφαίου βιβλίου της χρονιάς που μας πέρασε. Η τελική φάση της ψηφοφορίας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, καλεί τους αναγνώστες να επισκεφτούν το www.publicbookawards.gr και να αναδείξουν τους τελικούς νικητές σε κάθε μία τις δέκα (10) κατηγορίες που προσφέρονται.

Στιγμιότυπα από την τελετή με παρουσιαστή το Γιώργο Πυρπασόπουλο

Στιγμιότυπο από την περσινή τελετή απονομής, με παρουσιαστή τον Γιώργο Πυρπασόπουλο.

Με πλοηγό την περσινή πρώτη διοργάνωση, η οποία αγκαλιάστηκε από κοινό, συγγραφείς και εκδοτικούς οίκους, φέτος ο θεσμός των Βραβείων Βιβλίου Public εντάσσει νέες κατηγορίες στο διαγωνιστικό του τμήμα, όπως είναι το μεταφρασμένο και ξενόγλωσσο μυθιστόρημα. Απώτερος στόχος είναι να μας «συστήσει» καταξιωμένους συγγραφείς από το εξωτερικό, διευρύνοντας τον αναγνωστικό μας ορίζοντα. Η υποστήριξη που έτυχε η όλη προσπάθεια φαίνεται και στα νούμερα τα οποία έχουν ανακοινωθεί. Πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι και 1.200 συγγραφείς με περισσότερους από 2.000 τίτλους συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του θεσμού για όλους τους βιβλιόφιλους, είτε αναγνώστες είτε επαγγελματίες του χώρου.

Πάνω από 150 εκδοτικοί οίκοι και 1.200 συγγραφείς με περισσότερους από 2.000 τίτλους συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει τη σημασία του θεσμού για όλους τους βιβλιόφιλους.

Τα Βραβεία Βιβλίων Public είναι, αυτήν τη στιγμή, η μοναδική ανοικτή διαδικασία ανάδειξης των προτιμήσεων του αναγνωστικού κοινού. Έτσι, τα βραβεία που απονέμονται έχουν μία ξεχωριστή σημασία για τους συγγραφείς, όπως δήλωσε στο andro.gr ο συγγραφέας Αύγουστος Κορτώ, στον όποιο απονεμήθηκε το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public» για «Το βιβλίο της Κατερίνας» (εκδ. Πατάκη) κατά τη διάρκεια της περσινής, πρώτης, διοργάνωσης. «Κάθε βραβείο έχει την αξία του για αυτόν που το εισπράττει, διότι είναι μια επιβράβευση της δουλειάς του, είναι ένα δείγμα ότι υπήρξαν άνθρωποι που διάβασαν και αγάπησαν το βιβλίο του. Καταλαβαίνω το γεγονός ότι υπάρχουν μερικοί που επιτίθενται στο θεσμό των βραβεύσεων, από τα κρατικά βραβεία μέχρι τα βραβεία Νόμπελ, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι τέτοιες διαδικασίες έχουν μόνο να προσφέρουν στο βιβλίο. Δεν αφαιρούν τίποτα από τη σημασία και από το κύρος του. Στην πραγματικότητα, θεωρώ εξαιρετικά πιθανό ότι τα βραβεία βιβλίου βοηθούν στο να φτάσουν στα χέρια ακόμα περισσότερων αναγνωστών εξαιρετικά βιβλία».

Εκτός από τα βραβεία που θα δοθούν σύμφωνα με τις προτιμήσεις του κοινού υπάρχουν και τρία ειδικά βραβεία, τα οποία βρίσκονται εκτός ψηφοφορίας. Στο διαγωνισμό, οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public θα αναδείξουν το «Βιβλίο της Χρονιάς από τα Public», ενώ από ειδική επιτροπή θα βραβευτεί και το καλύτερο εξώφυλλο της χρονιάς. Τέλος, μετά από μυστική ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής, θα αναδειχθεί και ο εκδότης που μέσα από την βιβλιοπαραγωγή του έχει δώσει το δικό του εκδοτικό αποτύπωμα – στίγμα τη χρονιά που μας πέρασε.

Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο) παρέλαβε το βραβείο στην κατηγορία Μυθιστόρημα από τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου

Ο εκδότης Νώντας Παπαγεωργίου (Μεταίχμιο) παρέλαβε το βραβείο στην κατηγορία “Μυθιστόρημα” από τη Μιρέλλα Παπαοικονόμου.

Αναλυτικά, η τελική δεκάδα υποψήφιων βιβλίων ανά κατηγορία με αλφαβητική σειρά εδώ:

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν στα τέλη Μαΐου σε μία ειδική εκδήλωση, αφιερωμένη σε όλους τους βιβλιόφιλους. Αν επιθυμείτε και εσείς να ψηφίσετε τα δικά σας αγαπημένα βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των νικητών, μπορείτε μέχρι τις 17 Μαΐου να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα publicbookawards.gr

 

Διαβάστε ακόμα: Ο Τεύκρος Μιχαηλίδης μας συστήνει το νέο του βιβλίο «Εγκλήματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής» και την ηρωίδα του, υπαστυνόμο Όλγα Πετροπούλου.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top