irina-rita ora

Από το χθεσινό, φρέσκο, εναρκτήριο κόκκινο χαλί του 68ου Φεστιβάλ των Καννών: Η Ρωσίς μοντέλα Ιρίνα Σάικ και η αλβανικής καταγωγής καλλιτέχνης Ρίτα Όρα κοσμούν με την παρουσία τους τα πίξελ μας.

1. Στις Κάννες

Ο τάπητας, μήκους 60 μ., ανανεώνεται πριν από κάθε επίσημη προβολή, ήτοι 3 φορές τη μέρα κατά μέσο όρο. Συνολικά, μιλάμε για 1,8 χλμ. μοκέτας, η παραγγελία της οποίας γίνεται στην Ιταλία και χρησιμοποιείται για δέκα ημέρες. Ανακυκλώνεται πλήρως στη συνέχεια (από το 2008), είτε για να φτιαχτούν «ποδόμακτρα» για τα σαλόνια των αυτοκινήτων είτε για διάφορες άλλες πλαστικούρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας (καθώς το φεστιβάλ δεν παρέχει στοιχεία σχετικά με αυτό το κρίσιμο ζήτημα διατίμησης), το red carpet των Καννών δύναται να στοιχίζει ώς και €15.840 – ένα ρολό ερυθράς μοκέτας «spécial protocole» κοστίζει €215, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, κι εδώ χρειάζονται 72.

Εδώ, στο ρόλο του Αγαμέμνωνος, ο Σον ο Κόνερι.

Εδώ, στο ρόλο του Αγαμέμνωνος, ο Σον ο Κόνερι.

2. Πότε έσκασε μύτη

Το 458 π.Χ., στον «Αγαμέμνονα» του Αισχύλου, ο ήρως, επιστρέφοντας από τον πόλεμο της Τροίας, γίνεται δεκτός με τιμές από την εκδικητική γυναίκα του Κλυταιμνήστρα, η οποία αποθέτει χαμαί πορφυρά υφάσματα έμπροσθεν της εισόδου των ανακτόρων. Ο Αγαμέμνων βρίσκει κάπως υπερβολική και δαπανηρή την κίνηση, καθότι είθισται ν’ απευθύνεται προς τιμήν των θεών, αλλά εντέλει δεν λέει όχι. Λίγο αργότερα, η σύζυγος θα τον δολοφονήσει.

 

Bolinus_brandaris_

Χρώμα πορφυρό -ή περίπου

3. Το πορφυρό χρώμα

«Η πορφύρα προερχόταν από ένα πολύτιμο και σπάνιο υλικό (την επεξεργασία του οστράκου Haustellum brandaris), άρα προοριζόταν για σημαντικά πρόσωπα είτε στη Ρώμη είτε στο Βυζάντιο», εξηγεί η Annie Mollard-Desfour, ερευνήτρια στο CNRS, ειδική στα χρώματα. Για την Anne Varrichon, ανθρωπολόγο ειδικό στα χρωματικά εφέ, τούτη η χρήση του κόκκινου χαλιού ως
«ένδειξης ενός προνομίου» προέρχεται από τη Δύση, εξήχθη με την αποικιοκρατία, μετά κέρδισε τις μουσουλμανικές χώρες: «Το χρώμα αυτό ανακαλεί συλλογικά σημεία αναφοράς που ξεπερνούν τις πολιτισμικές και χρονικές διαφορές. Θυμίζει το ζωτικό υγρό που είναι το αίμα: το θάνατο από τραύμα, το γάμο, τη γονιμότητα».

Ο Αρμάνι είναι ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που κατανόησε τη σπουδαιότητα του red carpet για τη φήμη των ενδιαφερομένων.
egyptian theater

Ήταν το μακρινό 1922…

4. H μπλε παρένθεση

Για ένα μικρό χρονικό διάστημα, το χαλί που στρωνόταν μπροστά από το θέατρο Debussy, όπου προβάλλονται οι ταινίες τού «Ένα κάποιο βλέμμα», ήταν μπλε. Εσπευσμένα, το κόκκινο αποκαταστάθηκε.

 

5. Μια μακρά σχέση με τον κινηματογράφο

Το 1922, είναι στο Εgyptian Theatre, στο Λος Άντζελες, όπου γίνεται η πρώτη προβολή σε avant-première του χολιγουντιανού σινεμά. To αφεντικό είχε δει τη μεγάλη εικόνα. Εκείνο το βράδυ παίζεται «Ο Ρομπέν των Δασών», παρουσία του πρωταγωνιστή Douglas Fairbanks. Ένα κατακόκκινο χαλί ξετυλίγεται για την περίσταση, πράγμα το οποίο θα αποβεί στη συνέχεια εθιμικό.

Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή.

I0447 ACADEMY AWARDS OSCARS 1978 ©PHIL ROACH/IPOL/GLOBE PHOTOS, INC. DIANE KEATON

Ο Αρμάνι -δια της Κίτον οδού- αντιλήφθηκε, πρώτος, το χαλί ως πασαρέλα.

6. Και η μόδα σ’ όλα αυτά

Ο Αρμάνι είναι ο πρώτος σχεδιαστής μόδας που κατανόησε τη σπουδαιότητα του red carpet για τη φήμη. Ήδη από το 1978, προτείνει στην Diane Keaton να την ντύσει μ’ ένα μπεζ και ολίγον αγορίστικο σακάκι για τα Academy Awards. Είναι το ντεμπούτο του αδιαχώριστου δίπολου κόκκινο χαλί – μόδα.

 

7. Eργαλείο διπλωματίας

«Το κόκκινο χαλί ανέκαθεν ήταν μέρος του πρωτοκόλλου της Δημοκρατίας, ένας τρόπος να αποτίεις φόρο τιμής», εξηγεί ο Michel Charbonnier, Υποδιευθυντής Πρωτοκόλλου στο Quai d’ Orsay. «Στρώνεται όταν η Γαλλία υποδέχεται έναν ηγέτη, έναν αρχηγό κράτους, έναν πρωθυπουργό ή έναν υπουργό Εξωτερικών». Το βλέπουμε στα αεροδρόμια άμα τη αφίξει και στα σκαλιά των επίσημων χώρων υποδοχής. Το τελετουργικό μπορεί να περιλάβει τους πρώην αρχηγούς κρατών ή «εξέχουσες προσωπικότητες». Όσο για τους δικτάτορες, «δεν έχουν υπόσταση με όρους πρωτοκόλλου», καταλήγει.

 

Διαβάστε ακόμα: Γαστρονομία και σινεμά σε ένα σπαρταριστό, διπλό φεστιβάλ στην Αθήνα. 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top