Οι Rolling Stones ήταν το πρώτο μεγάλο συγκρότημα που ήρθε για συναυλία στην Ελλάδα. Το ημερολόγιο έγραφε 17 Απριλίου 1967.

Σήμερα, το να ανακοινώσει ένα μεγάλο συγκρότημα ότι θα έρθει για συναυλία στην Ελλάδα, είναι απλά μια είδηση και τίποτα παραπάνω. Από τα nineties και μετά, η Αθήνα έχει μπει στη λίστα με τους προορισμούς των γνωστών group. Ωστόσο στη δεκαετία του ’60 τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά.

Εκείνη την περίοδο η Ελλάδα ήταν ένας «άγνωστος» τόπος για τον κόσμο της μουσικής. Αυτό θα άλλαζε τον Μάρτιο του 1967, όταν μαθεύτηκε ότι ο ατζέντης και δημοσιογράφος Νίκος Μαστοράκης είχε κλείσει τους Rolling Stones για μια και μοναδική συναυλία στην Αθήνα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής τους περιοδείας.

Δεν ήταν μια απλή είδηση αλλά ένα πρωτοφανές γεγονός που προκάλεσε ενθουσιασμό στους νέους, ειρωνικά σχόλια στους παλιούς και ανησυχία στις αρχές. Η 17η Απριλίου ορίστηκε ως η ημερομηνία διεξαγωγής του live στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η πρώτη μεγάλη rock συναυλία θα γίνονταν γεγονός. Ωστόσο, μάλλον, κανείς δεν φανταζόταν πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα.

Η Ελλάδα, εκτός από «άγνωστος» τόπος για τα μεγάλα συγκροτήματα της Ευρώπης, ήταν και μια μπερδεμένη χώρα εκείνα τα χρόνια. Πολιτικά υπήρχε αστάθεια, εκλογές είχαν οριστεί για τον Μάιο, ενώ οι φήμες για πραξικόπημα ακουγόντουσαν στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Mick Jagger και η παρέα του αποφάσισαν να έρθουν στα μέρη μας, έχοντας στις αποσκευές τους επιτυχίες, όπως τα κομμάτια Ruby Tuesday, Let’s Spend the Night Together, Mother’s Little Helper, (I Can’t Get No) Satisfaction, Play with Fire.

Ο Jagger λέει να μοιραστούν στους θεατές κόκκινα γαρύφαλλα. Η πράξη θεωρήθηκε «επαναστατική» από τις αρχές και κάπου εκεί τελείωσαν όλα.

Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για εκείνη την ημέρα (έχουν περάσει και 5 δεκαετίες), αλλά η επικρατέστερη άποψη είναι αυτή: Νωρίς το απόγευμα της 17ης Απριλίου οι θεατές άρχιζαν να γεμίζουν τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στις 19.00 περίπου 8.000 άνθρωποι βρίσκονταν στην κερκίδα, ενώ λίγο αργότερα πάνω 10.000 είχαν γεμίσει το γήπεδο. Φυσικά και υπήρχε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, είχε την εντολή να συλλαμβάνουν όποιον παρεκτρεπόταν.

Μουσική, κόκκινα γαρύφαλλα και ξύλο. (Φωτογραφίες: rocksoff.org)

Τη βραδιά άνοιξαν οι «δικοί» μας Loubogg, MGC, Idols, Τάσος Παπασταμάτης, Δάκης και We Five, ενώ στις 9.30 το βράδυ οι Rolling Stones βγήκαν στη σκηνή. Ξεκίνησαν με το Last Time, συνέχισαν με τα Lady Jane, 19th Nervous Breakdown, Ruby Tuesday και Let’s Spend The Night Together. Το κακό άρχισε με το (I Can’t Get No) Satisfaction: ο Jagger λέει στον μάνατζερ της περιοδείας του συγκροτήματος Tom Keylock να μοιράσει στους θεατές κόκκινα γαρύφαλλα. Η πράξη θεωρήθηκε «επαναστατική» και όλα τα άλλα είναι ιστορία. Οι αρχές άρχισα να δέρνουν τον Keylock, οι Stones άφησαν τα όργανα και πήγαν να τον βοηθήσουν, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, δόθηκε η εντολή να κλείσουν τα φώτα του γηπέδου, το γκρουπ φυγαδεύτηκε στο ξενοδοχείο και θεατές και αστυνομικοί επιδόθηκαν σε «ξύλο αλύπητο», όπως ανέφερε δημοσίευμα της εποχής.

Ξύλο αλύπητο…

Κάπως έτσι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ η πρώτη μεγάλη rock συναυλία στην Ελλάδα. Η τελευταία στην ευρωπαϊκή περιοδεία των Stones, που την επόμενη ημέρα έφυγαν προς διαφορετικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Όλοι εκτός από τον Bill Wyman και τη γυναίκα του, που αποφάσισαν να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές στην Ελλάδα. Στις 21 Απριλίου έγινε το πραξικόπημα των Συνταγματαρχών και η Ελλάδα μπήκε σε μια ακόμα μαύρη περίοδο.

«Λίγες ημέρες αργότερα ξυπνήσαμε από πυροβολισμούς. Επικοινώνησα με το ελληνικό γραφείο που διοργάνωσε τη συναυλία και μου είπαν ότι δεν έπρεπε να βγω από το διαμέρισμά μου. Δεν είχα καμιά επικοινωνία με το γραφείο των Stones και με κανέναν άλλο. Τελικά μας ενημέρωσαν ότι στις 23 Απριλίου θα μπορούσαμε να φύγουμε» είχε πει κάποτε ο Wyman για την εμπειρία του.

 

Διαβάστε ακόμα: Στο πανηδονικό μυαλό του Alphachanneling.

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top