Η πιανίστα Λευκή Καρποδίνη (.lefkikarpodini.com).

Ποτέ ως τώρα δεν έχω προτείνει από αυτή τη στήλη στους αναγνώστες κάποια επί πληρωμή διαδικτυακή συναυλία, αφού τα δωρεάν θεάματα και ακροάματα είναι τόσα πολλά και τόσο αξιόλογα, που με δυσκολία μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει όλα. Έφτασε όμως η στιγμή που αποφάσισα και εγώ να κάνω την αρχή και να καταθέσω το πεντάευρω για να παρακολουθήσω την εορταστική συναυλία δύο αγαπημένων καλλιτεχνών, του Γιάννη Γεωργιάδη (βιολί) και της Λευκής Καρποδίνη (πιάνο) στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ), απόψε στις 21:00.

Η συναυλία είναι εορταστική όχι με την επετειακή έννοια της επίκαιρης διακοσιετηρίδας από την έναρξη του αγώνα της ανεξαρτησίας μας, αλλά επειδή έχει ένα εξαιρετικά ευφρόσυνο πρόγραμμα από δημοφιλείς ρομαντικές μινιατούρες του 19ου και 20ου αιώνα. Κομμάτια τα οποία συνήθως διανθίζουν τις σοβαρές συναυλίες ως entr’acte ή encore, εδώ θα ακουστούν κατά συρροή και κατ’ εξακολούθησιν. Είτε πρωτότυπα έργα είτε μεταγραφές που οφείλονται σε μεγάλους βιρτουόζους του βιολιού, όπως ο Joseph Joachim ή ο Fritz Kreisler, τα κομμάτια αυτά ανάγονται σε μια εποχή που τα όρια μεταξύ έντεχνης και δημοφιλούς μουσικής δεν ήταν αυστηρά περιχαρακωμένα, και ήταν απολύτως σύνηθες μετά από ένα μεγάλο κοντσέρτο ο κραταιός δεξιοτέχνης να μετατρέπεται σε τσιγγάνο βιολιστή που σαϊτεύει λάγνες δοξαριές.

Στην Λευκή Καρποδίνη οφείλουμε ορισμένες από τις πρωτότυπες μεταγραφές για βιολί και πιάνο που θα ακουστούν στη συναυλία.

Το «μποέμικο» αυτό ρεπερτόριο δεξιοτεχνίας είναι εξαιρετικά οικείο και αγαπητό στον βιολονίστα Γιάννη Γεωργιάδη, ο οποίος, παράλληλα με τα καθήκοντά του ως εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, είναι αποδεδειγμένος συνεχιστής αυτής της παράδοσης και αναμένουμε να ερμηνεύσει με «την καρδιά στο μανίκι», όπως λένε οι αγγλοσάξωνες την συναισθηματική εξωστρέφεια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα τον ακούσουμε να συμπράττει με την πιανίστα Λευκή Καρποδίνη, μια εξαιρετική μουσικό που ελπίζουμε σύντομα να ξανακούσουμε στις αίθουσες των συναυλιών να ερμηνεύει τους μεγάλους κλασικούς του πιανιστικού ρεπερτορίου. Της οφείλουμε επίσης ορισμένες από τις πρωτότυπες μεταγραφές για βιολί και πιάνο που θα ακουστούν στη συναυλία, μεταξύ των οποίων και αυτή του δικού της Κορώνα-Βαλς, ενός σύντομου βαλς που η καλλιτέχνις κυκλοφόρησε διαδικτυακά τον καιρό του πρώτου lockdown.

 

Περισσότερες πληροφορίες, πρόγραμμα, βιογραφικά και εισιτήρια θα βρείτε εδώ. Για τεχνικούς λόγους προτείνεται τα εισιτήρια καλό είναι να έχουν αγοραστεί ως δεκαπέντε λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας.

 

Διαβάστε ακόμα: John Fulljames – «Όταν βιώνεις απεριόριστη ελευθερία, είναι αδύνατο να την επαναφέρεις στο κουτί της».

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top