Η νέα έκδοση ξεπερνά την ψυχαγωγική και διακοσμητική διάσταση ενός coffe table book και ξαναζωντανεύει τη σάγκα αυτού του ωρολογικού μύθου.

Από εικονοκλάστης, εικόνισμα. Δεν θα μπορούσε να δοθεί καλύτερος τίτλος στο νέο βιβλίο του οίκου Assouline για τα πενηντάχρονα του εμβληματικού ρολογιού της Audemars Piguet. Στις 292 σελίδες του Royal Oak: From Iconoclast to Icon, που υπογράφει ο βραβευμένος πολιτιστικός συντάκτης Bill Prince, παρακολουθούμε όχι μόνο την εξέλιξη ενός μοντέλου, αλλά το πώς εδώ και πέντε δεκαετίας έχει εξελιχθεί ο τρόπος που θαυμάζουμε το θρυλικό δημιούργημα του Gérald Genta.

Tο εξώφυλλο και η κασετίνα του λευκώματος.

Οι 400 φωτογραφίες συνοδεύουν το χρονικό με άφθονο και γοητευτικό εποπτικό υλικό. Όπως κάθε βιβλίο με ιστορική διάσταση, έτσι και η νέα έκδοση ξεπερνά την ψυχαγωγική και διακοσμητική διάσταση ενός coffe table book και ξαναζωντανεύει τη σάγκα αυτού του ωρολογικού μύθου.

Οταν ο κόσμος γνώρισε το Royal Oak.

Για πρώτη φορά στον χώρο της υψηλής ωρολογοποιίας, το βιομηχανικό ατσάλι βρέθηκε να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τον ευγενή χρυσό.

Το βιβλίο ξεκινά από την αρχική αναστάτωση που προκάλεσε το 1972 η εμφάνιση ενός ρολογιού από ανοξείδωτο ατσάλι φινιρισμένο στο χέρι που κινούνταν από τον λεπτότερο αυτόματο μηχανισμό αυτόματης της εποχής του. Για πρώτη φορά στον χώρο της υψηλής ωρολογοποιίας, το βιομηχανικό ατσάλι βρέθηκε να ανταγωνίζεται επί ίσοις όροις τον ευγενή χρυσό.

Ήταν μια κίνηση τολμηρή, η οποία όμως συμβάδιζε απολύτως με τις βαθιές αλλαγές που συνέβαιναν εκείνη την εποχή στον χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, αλλά και στα πρότυπα βιομηχανικής παραγωγικής και στις γενικές τάσεις της κατανάλωσης.

Η εξέλιξη του μύθου.

Το Royal Oak προέβλεψε έναν πιο δραστήριο αλλά και πιο χαλαρό τρόπο ζωής, ενώ παράλληλα σήμανε το έναυσμα για μια νέα εποχή στην υψηλή ωρολογοποιία, στην οποία η έννοια “σπορ ρολόι” δεν θα είχε μόνο λειτουργική διάσταση, αλλά θα κατακτούσε και τη σχεδιαστική φινέτσα.

Σήμερα το Royal Oak αναγνωρίζεται ως ένα πολιτιστικό τεχνούργημα πέρα από την ωρολογοποιία.

Η μετάβαση όμως από την αμφισβήτηση στην καθιέρωση δεν ήταν αυτονόητη ούτε ανώδυνη. Σήμερα το Royal Oak αναγνωρίζεται ως ένα πολιτιστικό τεχνούργημα πέρα από την ωρολογοποιία, κατά τη γέννησή του αποτελούσε μια εξαίρεση στον κόσμο της ωρολογοποιίας.

Το ρολόι έγινε μέρος της pop κουλτούρας.

Γρήγορα όμως το αγκάλιασε ένα νεανικό και ελεύθερο κοινό, μια γενιά η οποία αναγνώρισε σε αυτό μια πρωτοφανή σύνθεση τεχνικής καινοτομίας και διαχρονικής καλαισθησίας, που ανταποκρινόταν στις προσδοκίες της εποχής της, και το αγκάλιασε. Από τότε το Royal Oak αποτελεί έναν καμβά τεχνικής και αισθητικής ανανέωσης που αφογκράζεται συνεχώς κάθε τι νέο εμφανίζεται στην τέχνη, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τον αθλητισμό.

Το Royal Oak μετέβη από την αμφισβήτηση στην καθιέρωση.

Το βιβλίο παρέχει εντυπωσιακές πληροφορίες για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του Royal Oak από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Audemars Piguet, τον Georges Golay.

Το βιβλίο παρουσιάζει την ιστορία του Royal Oak από μια ευρύτερη πολιτιστική προοπτική αξιοποιώντας άγνωστο αρχειακό υλικό που αποκαλύφθηκε από το τμήμα Heritage (Τμήμα Κληρονομιάς) της Audemars Piguet μαζί με αποκλειστικές μαρτυρίες από διαχρονικούς φίλους του brand.

Ο «εσωτερικός κόσμος» του ρολογιού.

Το υλικό ξεκινά από την αρχική σύλληψή του Gérald Gerald και παρακολουθεί την εξέλιξη μέσα από τις συνεχείς βελτιώσεις στον σχεδιασμό και την τεχνολογία του μηχανισμού. Το βιβλίο παρέχει επίσης εντυπωσιακές πληροφορίες για την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του Royal Oak από τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της Audemars Piguet, τον Georges Golay.

Το βιβλίο δίνει… φωνή και σε επώνυμους που λάτρεψαν το Royal Oak και οι οποίοι αποκαλούνται «Generation Royal Oak».

Εκκινώντας από την περίοδο κυοφορίας πριν την κυκλοφορία του 1972, το βιβλίο εικονογραφείται με εικόνες από έξι δεκαετίες πρωτοποριακής τέχνης, αρχιτεκτονικής, μόδας, μουσικής και πολιτιστικής ιστορίας, εξερευνώντας την εξέλιξη του  Royal Oak μέσα στο ευρύτερο πολιτιστικό πλαίσιο.

Το βιβλίο Royal Oak: From Iconoclast to Icon του Bill Prince κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα αγγλικά, έχει 292 σελίδες και 400 εικόνες.

Θέλοντας να δώσει την πιο ολοκληρωμένη διάσταση, ο συγγραφέας Bill Prince εκτός από τη δική του οπτική, επιλέγει μέσα από την αφήγηση να δώσει θέση και στη φωνή αυτών που αποκαλεί αποκαλεί “Generation Royal Oak”. Πρόκειται για μια ομάδα από φίλους και γνώστες της ωρολογοποιίας οι οποίοι ενηλικιώθηκαν μετά την κυκλοφορία του ρολογιού και των οποίων τα επιτεύγματα αντικατοπτρίζουν το παγκόσμιο πολιτιστικό κίνημα που το ενέπνευσε. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ονόματα όπως οι Kevin Hart, Bjarke Ingels, Elle Macpherson, Mark Ronson, Serena Williams και Ning Zetao, αλλά και πολλοί άλλοι.

Η έκδοση περιλαμβάνει και διαφημιστικές καταχωρήσεις παλαιότερων ετών.

Το βιβλίο Royal Oak: From Iconoclast to Icon του Bill Prince κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα αγγλικά, έχει 292 σελίδες και 400 εικόνες. Οι διαστάσεις του είναι 38,3 εκ. ύψος, 32 εκ. Πλάτος, 4.7 εκ. πάχος. Είναι σκληρόδετο σε πολυτελή θήκη και ζυγίζει 4.7 κιλά. Όπως το περιέγραψε ο Prosper Assouline του ομώνυμου εκδοτικού οίκου: “Η δουλειά πάνω σε αυτό το βιβλίο ήταν ένα όνειρο. Μεγάλη ελευθερία μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο. Το βιβλίο είναι στιβαρό και ακριβές – το DNA της Royal Oak στο χαρτί”. Η τιμή καταλόγου είναι 250 ευρώ.

 

Διαβάστε ακόμα: Η αυθεντική καλτίλα του «The Race of Gentlemen». Tέρμα τα γκάζια στην άμμο. 

 

 

 

x Ακολουθήστε το Andro στο Facebook

Button to top